Jump to content

Pravo na povrat predujma


simpatico

Preporučene objave

Pozdrav svima, imam pitanje vezano uz prava na povrat predujma tj. kapare.

 

Nedavno sam imao namjeru unajmiti stan. Na dan primopredaje predujma, vlasnik me je iznenadio sa

nestandardnim uvjetima, tj.penalima (npr. u slučaju odlaska prije 1 god, bez obzira na najavu ili razlog, se trebaju isplatiti najamnine za svih 12 mjeseci).

Kao uvjet, da ublažim penale, zbog prirode mog posla, zahtjevao sam "diplomatsku" klauzulu, tj. mogućnost prekida najma u slučaju rada u inozemstvu.

Najmodavac nije imao nikakve primjedbe i pristao je (ili prešutno pristao) na taj uvjet, te na temelju toga je sklopljen usmeni dogovor. Svjedok je bio prisutan.

 

Potpisana je i potvrda o rezerviranju stana, gdje je potvrđeno da je dan predujam koji će biti dio buduće najamnine, i ukoliko nisu zadovoljeni standardni uvjeti prilikom primopredaje stana, mogu odustati i dobiti predujam nazad.

 

Nakon povratka sa kraćeg puta, o kojem je najmodavac bio obavješten, saznajem da pismeni ugovor od najmodavca ne sadržava klauzulu o diplomatskoj klauzuli. Naknadnim telefonskim razgovorom sa najmodavcem, on potvrđuje penale, te ne spominje nikakve ustupke na koje je pristao u usmenom dogovoru. U istom razgovoru, obavještavam najmodavca da ne pristajem na te uvjete ugovora, i tražim svoj predujam nazad. Najmodavac prvobitno pristaje vratiti predujam.

 

Najmodavac nakon razgovora mjenja svoju odluku, te odbija vratiti predujam, pod razlogom da želi pregovarati o uvjetima novog ugovora i da nemam pravo na povrat novaca, ako odustanem od pregovaranja i potpisivanja novog ugovora sa njim.

 

Smatram da je najmodavac ignorirao moj uvjet, radi kojeg sam i pristao na dogovor, te je time prekšio usmeni dogovor.

Time (po mom misljenju) ugovor je postao ništevan, i nemam više nikakve daljnje obveze prema najmodavcu, kao i pravo na povrat predujma.

 

Najmodavac nije pretrpio nikakvu materijalnu štetu, jer je stan još izajmljen i plaćen do kraja ovog mjeseca.

 

Da li imam pravo na povrat predujma? I ako da, po kojim osnovama u zakonu?

 

 

Unaprijed hvala na savjetu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija