Jump to content

Posudba sredstava fizičke osobe obrtu


Static

Preporučene objave

Obrt nije pravni subjekt pa novac možeš pozajmiti samo nositelju obrta - dakle onom na koga glasi obrtnica. Obrtnik odgovara za obveze obrta cijelom svojom imovinom. Stoga ugovor o zajmu (ovdje se dakle ne radi o posudbi jer se kod posudbe vraća identična stvar) ili priznanica mora glasiti na ime te osobe. Bez obzira što je riječ o članu obitelji poželjno je da stavite i datum vraćanja, jer nikad se ne zna....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma račun obrta ti je račun fizičke osobe, vlasnika obrta. Obrtnici nisu pravne osobe i obrt nema pravnu osobnost (iako u teoriji postoje pokušaji da se drugačije ovo objasni). Obrt ti je laički rečeno dozvola države fizičkoj osobi da se pod određenim uvjetima bavi gospodarskom djelatnošću.

 

Ako posuđuješ novac članu uže obitelji nije ti potrebna nikav ugovor, osim ako zaista nisi odlučio iz nekog tebi poznatog razloga sve to formalno staviti na papir. Onda napravi ugovor o zajmu.

 

Ugovorom o zajmu obvezuje se zajmodavac predati zajmoprimcu određeni iznos novca ili određenu količinu drugih zamjenljivih stvari, a zajmoprimac se obvezuje vratiti mu poslije stanovitog vremena isti iznos novca, odnosno istu količinu stvari iste vrste i kakvoće.

 

 

Samo gledaj, što češ napraviti ako ti taj član uže obitelji ne vrati novac. Tužba sudu protiv mame, tate, supruge, brata?????

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na pomoći - Želim da stvar bude formalna jer je obrt u onoj kategoriji gdje mora vodti knjigovodstvo kao trgovačko društvo (godišnji promet preko 2.000.000 kuna) i knjigovodstvo vodi servis, pa ne bih htio da nepotrebno zenskama zakompliciram život.

 

Vraćanje duga mi nije nikakav problem... više me muči dali postoji način na koji stvar moramo knjigovodstveno prikazati i kroz kakav ugovor. Da se ne desi da mi obrt mora platiti kamatu i/ili porez na zakonski propisanu kamatu, a da mi to ne znamo. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

btw. ima u RIF-u br. 10 od 2004. objašnjeno u detalje... izgleda da postoji obveza trgovačkog društva (u mojem slučaju obrta) da plati porez na kamatu od 6% iako, ako fizička osoba ne želi tu kamatu, ne mora plaćati samu kamatu.

 

Dakle, zajam bez kamata, ali ipak porez na kamatu kao da je 6%... znači, poželjan je Ugovor o zajmu.

 

Naravno, velika je mogućnost da sam nešto krivo protumačio jer ne baratam knjigovodstvenim ni pravnim terminima, ali vjerujem da će sada knjogovođe znati što i kako treba....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija