Jump to content

„Darovni ugovor“ i pravo nsljeđivanja


anonimno

Preporučene objave

Moj otac i njegova tetka su zaključili „darovni ugovor“ (u pismenom obliku sa svjedocima koje je ovjerio i „Šef mjesnog ureda“ ) prije 25 godina. Ugovorom tetka daje ocu svoju česticu zemlje na korištenje a da poslje njene smrti može isto vlasništvo uknjižiti na sebe pod uslovom da je sahrani u očevu grobnicu. Tetka je umrla prije 20 godna i sahranjena je po njenoj želji. Nije bila udata niti je imala djece. Sada postoje potomci ostaviteljeve braće i sestara (njih dvadesetak).

Ostavinska rasprava nije još izvršena a otac mi je preminuo prije 5 godina i svojom oporukom navedenu česticu ostavio svojoj supruzi (mojoj majci).

Nadležni Sud sada pokreće ostavinsksu raspravu i poziva sve nasljednike na ročište.

 

Kakve su šanse da moja majka dobije u nasljedstvo pomenutu česticu zemlje ako se naslednici izjasne da prihvataju nasljeđe, odnosno, ako se većina od njih ne odazove pozivu Suda ?

 

Hvala i molim Vas za odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

nedavno sam čitao zakon o nasljeđivanju i u njemu je navedeno da u darovnom ugovoru mora pisati da se ta imovina isključuje iz nasljeđivanja ili se iz postupaka ostavitelja mora zaključitit da je tako želio. Dakle, pošto u darvnom ugovoru piše da se nekretnina daruje u slučaju da se ostaviteljica ukopa odgovarajuće mislim da možete dokazati da je prethodno. Jedino misim da će te morati ići na sud, te da stvar nećete moći rješiti kod bilježnika.

 

Ukoliko to nekretnina ne isključuje iz ostavinske mase ili se ne može zaključiti namjera ostavitelja, ostali nasljednici mogu tražiti nužni dio.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam Pametni na odgovoru. Svaku pomoć cijenim.

 

Upravo proučavm Zakon o nasljeđivanju ali se bojim da u njemu vidim samo ono što meni treba. Tako na primjer : Prema članku 69. slijedi da u mom slučaju nema nužnih nasljednika jer „Tetka“ nije bila udata, nije imala djece niti posvojčadi. Još me brine: Da li je „darovni ugovor“ valjan, da li moja majka može biti nasljednik s obzirom da se za očeva života nije izvršio „darovni ugovor“.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija