Jump to content

otkaz-molim savjet


anonimno

Preporučene objave

1.3.2003. zaposlena sam u građevinskoj privatnoj firmi na radnom mjestu projektanat-VŠS sprema. Potpisla sam ugovor o radu na neodređeno vrijeme sa 18 dana godišnjeg odmora i prijavom na dio plače, drugi dio mi je isplačivan na ruke. 1.1.2004. završila sam na bolovanju i u dogovoru (naredbom) sa direktorom određeni dio posla radila kod kuće. Donešen mi je laptop kako bi sa slomljenom nogom mogla (morala) raditi projekte u krevetu!! Ta situacija je pogoršala i zakomplicirala moje zdravstveno stanje tako da sam 1.5.2004. bila primorana dati otkaz jer sam shvatila da je to jedini način kako si ne bih dodatno zakomplicirala zdravlje. Slijedeća dva mjeseca bila nezaposlena i odrađivala fizikalne terapije.

Na nagovor direktora, obečanje veće plaće, dodatni novac za taj rad na bolovanju 1.7.2004. sam se vratila u istu firmu. Svota u novom ugovoru na neodređeno radno vrijeme je povečana, kao i dio koji sam dobivala na crno. Dodatnu stimulaciju za povratak, naravno nikada nisam dobila..

Kada sam prvi puta zaposlena kod njega, napomenula sam da imama završenu VŠS Arhitektonskog fakulteta i da sam nakon tog studija nastavila studij na VSS i da do diplome imam 3 nepoložena ispita. Direktor firme je obečao da će mi izaći u susret sa slobodnim danima kad mi budu potrebni da bih završila taj studij. Ponovo sam nasjela na njegovu priču. Umjesto toga uslijedili su prekovremeni sati, naravno neplačeni, rad kod kuće preko vikenda, korištenje osobnog automobila za posloven svrhe bez naknade, korištenje mobitela za polovne razgovore isto tako bez naknade...S obzirom da je ovlaštena arhitektica dobila otkaz rečeno mi je da podhitno riješim ispite, diplomiram, položim stručni ispit kako bi dobiila ovlaštenje. Direktoru sam saopčila da to mogu odraditi do kraja ove godine i bila spremna to i učiniti, ne samo zbog firme i posla nego i zbog sebe. Očiti da mu je to bilo predugo čekati pa mi je u petak 12.5.2006. rečeno da "pospremim stol i odem iz firme".Razlog otkaza je bilo moje saopćenje da fizički nisam u stanju isprojektirati i izraditi 2 idejna projekta za 1200 m2 građevine i to bez pribavljene dokumentacije za te objekte. To je posao koji zahtjeva barem 30 dana posla tako da smatram da je to bila samo izlika da mi se da otkaz. naravo da nemoram komentirati da sam u toj firmi radila sa 150% aganžman sa nemogučim rokovima.

Otkaz nisam dobila pismeno, samo mi je rećeno da odem iz firme i da ću dobiti plaču (oba dva dijela) za 5 mjesec i da 1.6. će biti zaključena moja radna knjižica.

 

Molim savjet kako da se postavim ili kome da se obratim.

U toj firmi otkazi su česte pojave, nikada u pisanom obliku tj,. zakon o radu se nimalo ne poštuje. Želim što duže biti zaposlenik te firme kako bi za to vrijeme pronašla adekvatan drugi posao i eventualno iskoristila taj dio vremena za preostale ispite. Koliki mi je otkazni rok, jesam li dužna za vrijeme otkaznog roka dolaziti na posao, imam li pravo na otpremninu, mogu li iskoristiti godišnji odmor u ovoj situaciji. Prije 2 mjeseca sam dobila 6 slobodnih radnih dana kako bih se spremila za ispit i položila ga. Drsko mi je rečeno mi je da mi je to bio godišnji za ovu godinu kao i 8 dana koje sam provela na bolovanju..

 

Unaprije hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepi pozdrav !

 

Zasto imam osjecaj da je nesto "puklo" izmedju Vas i direktora ?

 

Prvo ste radili, pa zbog objektivnih okolnosti sami dali otkaz. Onda Vas on zove da bi Vam na kraju dao "kosaricu" ?

 

Da li se on uplasio mozda da ce Vam trebati dati otpremninu ? (priblizile su se 2 godine neprekidnog staza, niste o tome razmisljali ?)

 

Danas je 13.05.06. Znaci, jucer Vam je rekao da idete pa-pa.

 

S druge strane, stalo Vam je da ostanete u firmi.

Prije pravnih odgovora, koji ce vjerojatno stici s vise strana, imam jedan kompromisni prijedlog za Vas : probajte s direktorom "smiriti loptu". Ako zelite i mozete. Naime, ovdje se radi o VASOJ zelji da nastavite rad u firmi. Ne znam kako stojite financijski i koliko Vam znace placeni prekovremeni sati ... vjerojatno puno ... ali ako Vam nisu od zivotne vaznosti, da mu mozda ponudite da Vam da jos jednu sansu (a Vi da mozda na neki nacin, odustanete od prekovremenih). Sami ste rekli DA VI TO ZELITE - OSTATI U FIRMI.

 

Ako ne zelite ostati u firmi, onda nemate puno razmisljanja. Radnu knjizicu Vam mora zakljuciti s danom kada Vam daje otkaz i to mora pismeno obrazloziti. Ne ucini li to odmah u ponedjeljak, mozete slobodno odmah otici na inspekciju rada jer Vam je konacni rezultat isti (odlazak iz firme), s tim da cete brze ostvariti svoja prava. Ako imate kakav dokaz o prekovremenim satima (koje direktor ili za to ovlastena osoba) nisu upisali u sihterice (evidencije radnog vremena), to bi moglo biti jaaako zanimljivo inspekciji rada. Rezultat bi cak mogao biti taj da ce gospodin direktor sa svojom firmom biti na odmoru mjesec dana, od posla i od firme sa pecatom na vratima firme. Sa debelom kaznom za vratom.

 

O svemu dobro promislite. Uzmite mene, na primjer. Nisam gradjevinarac i ne zaposljavam ahitekte ili projektante, ali to nije bitno.

 

Ako sam se zakvacio sa djelatnicom, ako sam "pukao" i dao joj otkaz (npr. zato da joj ne moram platiti prekovremene, otpremninu, itd.), a ona smiri loptu ... vjerojatno bih nakon 24 sata popustio i pruzio drugu sansu. Nismo svi isti. Samo sam si dopustio razmisljanje van pravnih okvira Zakona o radu.

 

Nadam se da ne zamjerate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostali podaci :

 

otkazni rok - definiran Ugovorom o radu a u skladu sa Zakonom o radu - od 15 do 30 dana

 

otpremnina - pravo stjecete nakon 2 godine neprekidnog rada u firmi

 

godisnji odmor - prema Zakonu o radu najmanje 18 radnih dana; iskoristili ste 6, znaci imate jos 12 radnih dana (subote se racunaju, nedjelje ne)

 

bolovanje - bolovanje je bolovanje i nije GO, samo za bolovanje morate imati dokumentaciju i doznaku za bolovanje koja je morala biti predana poslodavcu

 

posao - za vrijeme otkaznog roka ste duzni dolaziti na posao osim zadnjih 12 dana koje koristite kao svoje pravo na GO

 

otkaz - ako Vam poslodavac otkazuje Ugovor o radu, mora Vam dati to napismeno. Ak ne zeli ni to, znate kome se morate obratiti (inspekcija rada); u suprotnom cete izgubiti neka prava na Zavodu za zaposljavanje (npr. naknada)

 

Ostali neka me isprave u netocnim navodima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu. Slažem se sa vašim razmišljanjima.

 

U toj firmi nije nitko nikada pismeno dobio otkaz. Zakon o radu se nimalo nepoštuje. Tako da u ponedjeljak namjeravam otići i zatražiti ga da se o tome izjasni pismeno.

 

Nije mi želja vratiti se u tu firmu, nego dobiti na vremenu kako bih pronasla novi posao. Ova firma je bila očito moja velika zabluda jer sam pala na lažna obečanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokušajte razgovarati s direktorom još jednom

ako ustraje na otkazu, morate dobiti pisani otkaz, s obrazloženjem razloga otkaza kako biste mogli podnijeti zahtjev za zaštitu prava a potom tužbu

ako ne uspijete ništa postići - niti da ostanete na poslu niti da vam uruči otkaz, javite

samo ne potpisujte nikakav sporazum o prestanku radnog odnosa koji će vam vjerojatno dati na potpis

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

dakle, u toj cijeloj panici i ludilu oko posla,vikend sam provela u stresu i u ponedjeljak otisla kod doktorice koja mi je savjetovala da otvorim bolovanje i zavrsim pretrage koje sam zapocela prije mjesec dana. tada sam bila na bolovanju tjedan dana ali sam ga prekinula zbog posla. tada sam direktoru rekla da cu se vratiti na posao ali da moram izostajati zbog pretraga. zbog guzve te stvari nisam obavila. moje bolovanje nije izlika, naprotiv taj ponedjeljak sam provela na internoj sa intravenoznim primanjem lijekova..ujutro sam otilsa nakon doktorice u firmu, porazgovarati sa direktorom i dati potvrdu o otvorenom bolovanju i rekla mu da kada se zdravstveno sredim odlazi iz firme bez otkaznog roka jer na taj nacin u nemogucim rokovima vise nemogu raditi. i da uostalom otkaz moram dobiti pismeno. med. dokumentacija je dana tajnici (otvoreno bolovanje). zadnjih tjedan dana obilazim doktore. danas me tajnica nazvala sa pitanjem kakav otkaz da mi napise i da je direktor odlucio da ce mi dati otkaz sa danom prije otvaranj bolovanja 12.5. kada sam mu rekla da nemogu obaviti posao koji je trazio od mene u zadanom roku (nemoguc rok). nazvala sam direktora i on mi je dao ultimatum ili cu pristati na sporazumni otkaz sa zakljucenjem 1.6. bez isplate dijela place na ruke i uz uvjet da se skinem sa bolovanja ili ce mi dati izvanredan otkaz sa datumom 12.5. moj komentar je bio da sam bolesna i da mu mogu poslati dokumentaciju (problemi sa gusteracom, zelucom). zdravllje mi je nastradalo zbog tog stresnog posla i fizicki i psihicki sam bila na izmaku snaga i jednostavno kolabrilala za taj vikend, nakon recenice da pospremim stol. btw: cesto tu frazu upotrebljava sam sam ja jedina koja je to shvatla ozbiljno, ostali to izignoriraju i drugi dan se svi ponasaju kao da nista nije bilo. rekao je da ga ne zanima. komentirala sam da na sporazumni otkaz ne pristajem jer mi je trenutno zdravlje na prvom mjesti jer me i posao doveo do toga i nemogu se vratiti. dakle salje mi izvanredan otkaz i imam osjecaj po njegovom tonu da ce mi nesto gadno smjestiti. ne znam sto da radim? moze li mi dati izvanredan otkaz retroaktivno? moze kao opravdan razlog izvanrednog otkaza biti to sto sam rekla da nemogu nesto izvrsiti u 4-rostruko kracem roku od uobicajnog? moze li razlog biti moje opravdano bolovanje?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne nagadjajte dalje, otidjite odmah sutra ujutro na nadleznu inspekciju rada sa svom dokumentacijom kojom raspolazete, makar kasnili na posao.

 

Sve im ovo na isti nacin prenesite i objasnite, zamolite za savjet i podnesite prijavu.

 

Na inspekciji budite jasni, kratki i precizni - poslodavac Vam ima namjeru dati otkaz sa datumom prije otvaranja bolovanja.

 

Vas poslodavac zna da Vam ne smije dati otkaz za vrijeme bolovanja i to koristi kao ultimatum da bi spasio svoje .... (citajte kako zelite, u pravu ste).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

btw: danas sam dobila za podici preporucenu posiljku iz zapresica, tamo je firma gdje radim (sam radila).

sigurna sam da je to izvanredan otkaz, kao sto mi je najavio jer nisam pristala prekinuti bolovanje..

nista, ocito da trebam traziti odvjetnika, zalba, zastita prava..

 

zdravstveno sam koma, obilazim bolnice, pretrage.. ocito da me sav taj stres i presing pukao na zdravlje.

 

pitanje: pročitala sam da izvanredni rok je moguce dati retrogradno (15 dana). kada sa racuna taj 15 dan. dan kada je otkaz poslan, kada je zaprimljen od poste ili kada sam ga primila. iskreno, jako me zanima sto je navedeno kao razlog izvanrednog otkaza jer sve sto sam procitala o tome to su malo zesce povrede zakona o radu.

 

ps: ukoliko ovdje ima netko tko se bavi radnim sporovima bilo bi mi drago ga upoznati jer ne mislim podviti rep.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nazvala sam inspekciju rada u zaprešiću i objasnila situaciju .žena mi je komentirala da nadjem odvjetnika i reagiram kada dobijem nesto pismeno. nije djelovala zainteresirano. zaprešička opčina, financijska, mirovinski fond su institucije di on ima svoju potplacenu ekipu, prijatelstvo sa ministrima tako da mislim da se ona ne zeli tim baviti.

danas sam podigla kovertu, unutra mi je vracena doznaka o otvaranju bolovanja (navedeno da je dokument bespredmentan) i kopija otkaza u kojoj pise:

 

ODLUKA O IZVANREDNO OTKAZU UGOVORA O RADU

Kojom zaposlenici------- ------, bez poštivanja otkaznog roka dana 12.05.2006. godine Prestaje Ugovor o zbog povrede radne obaveze.

 

potpis direktora

12.05.2006.

 

-takav dokument niti sam vidjela niti primila

kao laik kuzim da izvanredan otkaz je otkaz zbog teske povrede rada

-Ugovor o ? cemu:) Prestaje -velikim slovima:)

boze di sam to radila...

 

btw: nakon njegovog ultimatuma sam mu postom sa povratnicom ponovo poslala kopiju otvaranja bolovanja i napomenula u dopisu da mu je osobno pokazana i predana tajnici.

 

da li se sada moze vaditi da bolovanje uopce nisam otvorila i da sam primila dokument koji uopce nisam vidjela a kamoli potpisala?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi moji kako bih ja direktoru te firme naprašila guzicu...uzmite odmah odvjetnika! Za izvanredni otkaz mora biti opravdan razlog! Napištite PISMENU PRIJAVU INSPEKCIJI RADA, oni po tome moraju postupiti, ovo telefonom je sve rekla - kazala. Odmah uzmite odvjetnika!!! Iz ovog što ste napisali, pod uvjetom da je sve to tako, imate šanse dobiti spor protiv poslodavca....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnica-30 je napisao:

Ljudi moji kako bih ja direktoru te firme naprašila guzicu...uzmite odmah odvjetnika! Za izvanredni otkaz mora biti opravdan razlog! Napištite PISMENU PRIJAVU INSPEKCIJI RADA, oni po tome moraju postupiti, ovo telefonom je sve rekla - kazala. Odmah uzmite odvjetnika!!! Iz ovog što ste napisali, pod uvjetom da je sve to tako, imate šanse dobiti spor protiv poslodavca....

 

tnx, ovakav komentar mi je bio poteban:)

 

sutra ujutro imam dogovoren sastanak sa jednom odvjetnicom (navodno da je maherica za radne sporove).

 

sve sto je napisano je istina i kada to procitam i sama ne kuzim sto sam tamo uopce radila. ispala sam totalan pljugerica.

 

mislim, ne zbog svog ega nego opcenito, da je vrijeme da netko dobije po prstima. predugo sam tamo radila da bi ta prica zavrsila na ovakav nacin.

i uostalom muka mi je od tih stvaova "za mene zakon ne vrijedi".. ako cemo se svi tako ponasati, podviti repove normalno da ce nastati jos veci kaos nego sto je.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija