Jump to content

Darovni ugovori bez prave predaje stvari u neposredni posjed daroprimatelja


hmelinka

Preporučene objave

Interesira me što znači darovni ugovor bez prave predaje stvari u neposredni posjed daroprimatelja jer se spominje na popisu poslova koje obavljaju bilježnici i što znači to da darovni ugovor nije pravovaljan jer nije sačinjen u formi javnobilježničkog akta. Zapravno, želim darovati stan kćeri i htjela bi da darovni ugovor sastavi stručna osoba te da on bude pravovaljan. Imala sam prilike vidjeti koji sve problemi mogu nastati iz nepravovaljanog darovnog ugovora i nikako to ne bi željela ponovo proživjeti te sam u dilemi da li da odem kod bilježnika ili kod odvjetnika. Na popisu poslova koje obavljaju bilježnici nalazi se spomenut samo gore navedeni darovni ugovor za koji neznam što uopće znači te molim za objašnjenje i savjet da li darovni ugovor sastaviti kod bilježnika ili odvjetnika.

Da li se mora platiti porez kada majka kćeri daruje stan?

uređeno: od hmelinka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor bez predaje posjeda ne možete samo sastaviti (npr. da Vam ga odvjetnik sastavi) i ovjeriti potpis kod javnog bilježnika (to Vam je ono od cca 47,00 kn) već se ugovor radi u obliku j.b. akta a to Vam je skupa varijanta.

Njegova pravovaljanos dakle ovdje proizlazi iz forme ugovora (ako u ugovoru piše da nema predaje posjeda a Vi ste samo ovjerili potpise gruntovnica neće dozvoliti upis vlasnitva.)

 

Nema poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Shvatila sam da takav ugovor mora biti napravljen kod bilježnika ali mi i dalje nije jasno što takav ugovor konkretno znači. Recimo, ja takvim ugovorom darujem kćeri stan i ona postaje vlasnik stana ali ga ne može koristiti ili to znači nešto drugo, pa mi nije jasno čemu je svrha takvog darovanja i vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija