Jump to content

Neuknjiženi stan

anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima,

dugo trazim stan i nedavno sam nasla jedan koji mi se svidio. Problem je sto vlasnicki list nije spreman (vlasnik je predao prijedlog za uknjizbu, navodno ce biti gotovo za nekoliko tjedana). E, sad, to bi ja i povjerovala, ali... Stan je na petom katu stambene zgrade bez lifta. Prvo je bio namijenjen kao poslovni prostor, a naknadno je prenamijenjen u stambeni (s valjanom gradjevinskom i lokacijskom dozvolom). Zgrada medjutim nije etazirana (ali je elaborat o etaziranju spreman). Muci me da li ce stan moci dobiti uporabnu dozvolu i da li ce vlasnik moci uknjiziti stan. Inace, kupila bi ga kreditom Zabe (hipoteka). Sve nesto smrdi, ali stan mi se svidja. Je l se isplati gledati dublje i na sto jos moram paziti? :-?

Hvala svima na pomoci!

Dijeli na drugim stranicama

Ako se stan uspješno upiše u zemljišne knjige nemate razloga za sumnju.

Do tada čekajte ili sklopite predugovor koji uvjetuje uspješan upis u zem. knjige u smislu legalnosti stana.....

Ako ima građ. dozvolu ta dogradnja onda uzmite nekog pouzdanog (npr. konzultantska građ. firma) da Vam pogleda usklađenost izvedenog sa navedenom dozvolom tako da se uvjerite u legalnost prenamjene sukladno dozvolama.

Ako zgrada već ima uporabnu onda možete od tog investitora (tko god je već) tražiti da ishodi i uporabnu dozvolu za tu nadogradnju (iako ta priča sa uporabnim nije još aktualna)...

Hvala na odgovoru :)

Kako sad stvari stoje, cini se da se vlasnik ne moze upisati u glavnu knjigu, ali moze upisati podulozak u knjigu polozenih ugovora. Da li ce iz toga biti vidljivo da li je nekretnina opterecena (teretovnica) i da li je nepostojanje uloska u glavnoj knjizi prepreka za realizaciju kredita (dok postoji podulozak u knjizi polozenih ugovora)?

Hvala, vec sam luda od muke! :)

je napisao:

Kako sad stvari stoje, cini se da se vlasnik ne moze upisati u glavnu knjigu, ali moze upisati podulozak u knjigu polozenih ugovora. Da li ce iz toga biti vidljivo da li je nekretnina opterecena (teretovnica) i da li je nepostojanje uloska u glavnoj knjizi prepreka za realizaciju kredita (dok postoji podulozak u knjizi polozenih ugovora)?

Bit će sve vidljivo. Možete se tada glede vlasništva pouzdati u to što piše u knjizi polož. ug.

U tom slučaju samo provjerite sa stručnom osobom usklađenost izvedenog sa dozvolom ako ste nesigurni po tom pitanju.

• 4 tjedna kasnije...

Ne bih htio komplicirati - ali iz upisa u KNJIZI POLOŽENIH UGOVORA NIKADA nije vidljivo je li zgrada/prostor legalno izgrađen(a) - nepostojanje zabilježbe u smislu dozvola (u Knjizi položenih ugovora) NE ZNAČI ništa. Ukoliko se želi biti siguran je li objekt, odnosno prostor izgrađen legalno, treba provjetiti dozvole, projekte i tako to...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija