Jump to content

poslovno uvjetovani otkaz


rudar

Preporučene objave

Dobio poslovno uvjetovani otkaz;otpremninu dobio i nisam morao raditi otkazni rok.Poslodavc nije u isplati specificirao koliko je od ukupne sume otpremnina a koliki je iznos plaća za otkazni rok nego je sve zbrojeno ukupno.Zanima me da li mogu "ponovo" tražiti isplatu otkaznog roka jer ispada da sam dobio samo otpremninu a ne i plaćeni otkazni rok /tri mjeseca / postoji li neka pravna mogućnost za ovaj slučaj;molim pomoć.Dali postoji zastara za ovako nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključila bi se u temu.

Prijateljici koja radi u pekari poslodavac je usmeno najavio poslovni uvjetovani otkaz (pad prodaje, ukupni pad prometa loša financijska situacija, blokada računa) i poslao je da iskoristi ostatk godišnjeg odmora iz 2013 bez rješenja o godišnjem i bez da joj je uručio pisani otkaz. Kod tog poslodavca je upravo napunila dvije godine staža te prema zakonu ima pravo na otkazni rok od mjesec dana i dva tjedna ali poslodavac joj je rekao da je on mali obrtnik te da ima pravo na samo dva tjedna otkaznog roka. Otpremninu niti ne spominje. Nisam pravnik ali onoliko koliko znam mislim da je poslodavac pokušava prevariti. Uputila sam je da inzistira na pisanoj odluci o godišnjem odmoru (u ove dvije godine nikad nije dobila riješenje o godišnjem niti joj je ikad uručen obračun plaće) a također i na pismenom otkazu u kojem bi bilo regulirano i pravo na otpremninu, kako bi mogla podnjeti zahtjev za zaštitu prava radnika, ali što se može poduzeti ako joj poslodavac zaključi radni odnos po isteku godišnjeg odmora bez priznavanja prava na puni otkazni rok. Ima li pravo na otpremninu bez obzira na to što je poslodavcu blokiran račun?? Unaprijed hvala na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usmeni otkaz nije otkaz već samo u pisanom obliku sa obrazloženjem i trajnjem otkaznog roka.Kad iskoristite godišnji (potrebno pisano rješenje) trebali bi nastaviti sa radom do uručenja pisanog otkaza ako ga u međuvremenu ne dobijete jer možete dobiti izvanredni otkaz zbog ne dolaska na posao. Imate pravo na 1 mjesc i 2 tjedna i naravno otpremninu u iznosu od 2 X po 1/3 vaše bruto plaće.Za ne izdavanje obračunskih ovršnih lista plaća,pisanog otkaza,neomugućavanje korištenja otkaznog roka,izračuna zakonite otpremnine u obliku ovršnog dokumenta nadležna je inspekcija rada a propisane su visoke kazne za sa sve nabrojene nezakonitosti i više od 100 tisuća kuna. Potrebno upozoriti poslodavca a ako ne reagira prijaviti sa osobnim podacima. Imate pravo na otpremninu i ostalo bez obzira na veličinu poslodavca i činjenice što je blokiran. Zahtjev za zaštitu prava možete napisati tek kad dobijete pisani otkaz i kad vidite koja vam prava nisu priznata!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo nastavak sage!

Prijateljica kojoj je usmeno najavljen otkaz, zbog zdravstvenih problema 08.01.14. završi kod svoje lječnice koja joj otvara bolovanje. Ona i dalje taj dan i 09.01. kontaktira poslodavca te ga moli da joj izda rješenje za godišnji na koji ju je poslao. Kako od njega nema konkretnog odgovora danas 10.01.14. odlazi kod poslodavca i uručuje mu potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad. U tom trenutku on njoj uručuje pisanu odluku o poslovno uvjetovanom otkazu ugovora o radu iz koje je vidljivo da je kod njega u radnom odnosu od 01.02.2012. Dalje se navodi da:

1. radnici radni odnos prestaje teći istekom otkaznog roka od 15 dana, a koji teće danom dostave odluke te da ima pravo na otpremninu po zakonu.

2. Ima pravo na naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora razmjerno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora, koja se isplaćuje zajedno s isplatom posljednje plaće.

 

Uz ovo ne prilaže ni riješenje o neiskorištenim danima godišnjeg odmora ni obračun na osnovu kojeg bi se izvršila isplata. Također uručuje plaću za 12/2013 bez obračunske liste. U nastavku obrazlaže odluku gdje se poziva na Zakon o radu (čl. 61, 113, 114 i 119).

Prijateljica će svakako u roku od 15 dana napisati zahtjev za zaštitu prava, ali nas zanima s obzirom da je bolovanje otvoreno 08.01.14. kad ova odluka stupa na snagu? Ako ona ode s ovom odlukom u nadležnu inspekciju, odnosno ministarstvo, u kojem roku su oni dužni reagirati i što u stavri mogu poduzeti. Eto nadam se da sam bila jasna i da ću dobiti neki savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija