Jump to content

odgovornost zbog nastale štete


rimidub

Preporučene objave

Živimo u stanu četverokatnice na četvrtom katu, lani je strašno nevrijeme poharalo centar grada te smo imali prodor vode u stan koji je uzrokovao dosta veliku štetu. Stan je osiguran kroz plaćanje pričuve kao i kroz hipotekarni kredit (dali smo mogućnost hipoteke sestri za kredit za gradnju kuće pa je osiguranje stana bilo obavezno). Posjedujemo foto dokumentaciju štete. Naravno da smo odmah prionuli popravcima da osiguramo relativno normalne uvjete života. Stradali su stropovi, zidovi i podovi u stanu od 118 kvadrata. Tražili smo naknadu od osiguranja ali su nas odbili pod izgovorom da je nevrijeme trebalo otkrit dio krova da bi imali pravo na štetu i druge slične, a upravitelj zgrade se nije udostojio ni doći pogledati. Pošto upravitelj ima pravo zbog eventualnog neplaćanja pričuve nas pritisnuti ovrhom pa naplatititi potraživanja moje je pitanje koga da mi pritisnemo ili na koji način i kome da prijavimo sve ? Koga da tužimo da nam pričuva ne bude "porez na budale" nego da nam osigura nekakvu sigurnost stanovanja ? To što smo vlasnici stanova na vrhu zgrade ne bi trebalo značiti da sami moramo vršiti popravke krovišta pošto isto pripada zajedničkim djelovima zgrade a i 300 kvadrata krova nije jeftin zahvat. Kome da se obratimo ? hvala :tikvan::glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako već postoji osiguranje, po meni bi prvo trebalo inzistirati na tom. Treba prvo pročitati taj ugovor ili opće uvjete i vidjeti da li je izrijekom navedeno to što oni tvrde ili bilo šta u tom smislu (ili je izrijekom isključeno, češće bude tako)

Ako sam dobro shvatio stan je taj koji je osiguran, kakve veze za utvrđivanje odgovornosti za štetu ima da li postoji šteta na nekom desetom objektu !? To je otprilike ko da tvrde "Ne damo vam štetu za auto koji je kasko osiguran, ali bi dali da je u toj istoj nesreći oštećeno i treće vozilo u koloni"

To s krovom se eventualno može odnositi na naplatu iz pričuve. Pričuva pokriva krov ali ne i štetu unutar stana. E sad, da je oštećen krov, vjerujem da bi se dalo izburgijati da se iz pričuve pokrije i šteta u stanu ako postoji uzročno posljedična veza između jednog i drugog - tad bi bila očigledna. Ali ko što rekoh, ako već postoji osiguranje samog stana, inzistirajte na tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija