Jump to content

Zastara


martini
 Dijeli

Preporučene objave

  • 1 mjesec kasnije...

Molim vas dali netko zna kad nastupa zastara meni se je dogodilo dasam upravljl sa ne rege vozilom teh i osno osiguranjem toje bilo krajem 2mj2009.Neki dan mi je došao mupovac dali sam platio ako nisam da me vodi u zatvor,a ja njemu da nisam dobio ništa od žalbe i da nemam uplatnice.Dali se mogu opzvat na zastaru neka mi neko brzo odgovori .Hvala:crven:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Zanima me sljedeće.

 

Vozio sam pod utjecajem alkohola 2007. godine u 7. mjesecu. Na kućnu adresu godinu dana nakon mi nije stigla uplatnica nego samo obavijest da ukoliko ne platim kaznu od 2000 kn da će morati postupiti po članku tom i tom, uglavnom da ću morati na izdržavanje kazne u zatvoru jer su oni meni kao pokušali poslati presudu na koju se ja mogu žaliti, ali kao nisu uspjali pa je postala pravomoćna kada je bila 2 tjedna obješena na zidu na prekršajnom sudu. Pitanje je.

 

Da li sada nakon toliko vremena nastupa zastara pošto ja nisam imao u planu istraživati kome bi ja trebao uplatiti tu svoju kaznu od 2000 kn jer nikakvu uplatnicu ja nisam dobio pa je zato nisam ni platio i da li postoje zatezne kamate od države za ovakve prekršaje?

 

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući ste vi napravili prekršaj godine koje ste naveli i ne postoji po toj stvari nikakve pravomoćne sudske odluke-došlo je do zastare jer se na vaš slučaj primjenjuju odredbe Zakona o prekršajima-N.N (»Narodne novine«, br. 88/02., 122/02., 187/03., 105/04. i 127/04.).

Naime po Zakonu o prekršajima zastara je bila blaža,a primjenjuje se zakon koji je važio u trenutku počinjenja prekršaja

Izvod iz Zakona o prekršajima

Obvezna primjena blaŽeg zakona

Članak3.

(1) Prema počinitelju prekršaja primjenjuje se propis koji je bio na snazi u vrijeme kad je prekršaj počinjen.

(2) Ako se nakon počinjenja prekršaja propis jedanput ili više puta izmijeni, obveznoće se primijeniti propis koji je blaži za počinitelja.

IX. ZASTARA

Zastara prekrŠajnog progona

Članak 76.

(1) Prekršajni postupak ne može biti pokrenut kada protekne jedna godina od dana počinjenja prekršaja.

(2) Posebnim zakonom može se propisati duži rok za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane tim zakonom.

(3) Zastara ne teče za vrijeme za koje se prema zakonu postupak ne može pokrenuti ili se ne može nastaviti.

(4) Zastara se prekida podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i izdavanjem prekršajnog naloga od strane nadležnog tijela, te svakom radnjom nadležnog tijela poduzetom radi gonjenja počinitelja prekršaja.

(5)Nakon svakog prekida zastara počinje ponovno teći. Zastara nastupa u svakom slučaju kad protekne dvostruko vrijeme od onoga predviđenog stavkom 1. ovoga članka,odnosno kad protekne dvostruko vrijeme od onoga koje je za zastaru predviđenu posebnim zakonom iz stavka 2. ovoga članka.

_____________________________________________

A sada je to regulirano Prekršajnim zakonom,-pd 1.1. 2008-sada je zastara dvostruko duža

Izvod iz Prekršajnog zakona N.N- 107/07

Zastara prekršajnog progona, tijek i prekid zastare

Članak 13.

(1) Prekršajni se progon ne može pokrenuti kad protekne dvije godine od počinjenja prekršaja.

(2) Posebnim se zakonom može propisati dulji rok za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje propisane tim zakonom ali ne dulji od tri godine.

(3) Zastara ne teče za vrijeme za koje se prema zakonu prekršajni progon ne može poduzeti ili se ne može nastaviti.

(4) Zastara se prekida svakom postupovnom radnjom nadležnog tijela koja se poduzima radi prekršajnog progona počinitelja zbog počinjenog prekršaja.

(5) Nakon svakog prekida zastara počinje ponovno teći.

(6) Zastara prekršajnog progona nastupa u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko je prema zakonu određena zastara prekršajnog progona.

(7) Propisi o zastari, njezinom tijeku i prekidu odnose se i na stegovne kazne koje sud izriče tijekom postupka

Učinci stupanja zakona na snagu

Članak 257.

(1) Ako na dan stupanja na snagu ovoga Zakona drugi propis o prekršaju propisuje materijalnopravne i postupovne odredbe koje su protivne ovome Zakonu, primijenit će se odredbe ovoga Zakona.

(2) Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o prekršajima (»Narodne novine«, br. 88/02., 122/02., 187/03., 105/04. i 127/04.).

_______ali od pravomoćnusti 2god a ne više od3 god .MORAŠ NAPISAT I POSLAT NASUD

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G. zagi5 lijepo je što se se potrudili i napisali toliko dugačak post, ali tvrdnje u njemu su u potpunosti netočne, osim one u kojoj navodite da je do zastare stvarno došlo.

 

Nije dovoljno samo citirati zakone, treba imati uvid u sudsku praksu i znati je primjeniti u određenom trenutku, a tu ste malkice zakazali.

 

Dalje, potrebno je pažljivo čitati objave forumaša jer ovom nije potrebno ništa napisati i poslati na sud, bar ne za sada.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija