Jump to content

Poslovno uvjetovani otkazu ugovora o radu


malicovjek

Preporučene objave

Prijateljica dobila Poslovno uvjetovani otkazu ugovora o radu sa 27.07 i otkaznim rokom od 15 dana, s time da je odmah dobila riješenje za godišnji odmor u trajanju od 22 radna dana kojeg započinje 30.07. a završava 29.08., po riješenju o poslovno uvjetovanom otkazu dana 15.08. počinje joj teći otkazni rok,

 

Pitanje:

 

- dali otkazni moze započeti za vrijeme trajanja GO i to jos na praznik (15.08.-Velika Gospa), zar nemora proći GO do 29.08, pa da od 30.08. počinje teči otkazni rok od 15 dana.

 

- ako u medjuvremenu nakon 15.08. (kada po sadašnjem riješenju započinje otkazni rok) ode na bolovanje dali joj se za vrijeme bolovanja produžava -odgađa otkazni rok za onoliko dana koliko je bila na bolovanju.

 

- kako je u toj firmi pocela raditi dana 08.09.2010. god i to prvo na određeno a od 01.12.2010. na neodređeno, dana 13.09.2012. god. kad bi joj trebao isteči zadnji radni dan po otkaznom roku u toj firmi ima neprekinuti staž 2 godine i 5 dana, dali ju pripada zakonska otpremina (napominjem Poslovno uvjetovani otkazu ugovora o radu napisan 27.07.).

 

- na riješenju o poslovno uvjetovani otkazu ugovora o radu njeni osobni podaci (datum rođenja i prezime) nisu ispravno i točno upisano, dali to nešto znači za taj dokumenat (eventualno ništavan).

uređeno: od malicovjek
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da je "sezona kiselih krastavaca", ali........ pa nisu bas svi na moru, ajte ljudi, komentirajte, dajte prijedloge i savjete.
Postovani,dobro je kad imate smisla za shalu u tolikoj zurbi,dole su vam prikazane odredbe zakona o radu,a koje su u svezi vasih pitanja.Članak 106.(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdanirazlog, u slučaju:- ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz).(4) Poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnikaza rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postojeokolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.(5) Odredbe stavka 1. do 4. ovoga članka primjenjuju se na otkaz samo ako poslodavac redovito zapošljava više od deset radnika ili ako ugovor o radu koji se otkazuje traje duže od šest mjeseci.(8) Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika.(9) Ako u roku iz stavka 8. ovoga članka nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.Članak 111.(1) Otkaz mora imati pisani oblik.(2) Poslodavac mora u pisanom obliku obrazložiti otkaz.(3) Otkaz se mora dostaviti osobi kojoj se otkazuje.(4) Otkazni rok počinje teći od dana dostave otkaza.(5) Otkazni rok ne teće za vrijeme trudnoće, korištenja porodnog dopusta, dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju, korištenja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskog dopusta, privremene nesposobnosti za rad, godišnjegodmora, plaćenog dopusta, vojne službe te u drugim slučajevima opravdane nenazočnosti radnika na radu, određnim ovim ili drugim zakonom.PozdravČlanak 118.(1) Radnik koji je stranka ugovora o radu sklopljenoga naneodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada,osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne polovine prosječne mjesečne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod togaposlodavca..
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postavili ste pitanja u svom postu,na koje vam odredbe Zakona o radu decidno daju odgovore,pa ako ste procitali kako vec kazete,onda nije bilo potrebno da ponovo pitate,jer ste morali vidjeti odgovore.Bilo ko da je imao takav slucaj,stitio je svoj pravni interes na temeljima "golog"zakona,a nikako na necemu sto se nevidi i sto nema zakonskog uporista..Pravna osnova se trazi strogo u zakonu,i samo kao takva je procesno pravno dopustena i odrziva.Jos jednom vam ukazujem da odgovore na svoja pitanja pronadjete u Zakonu o radu,gdje je bas detaljno objasnjeno,a sam prigovor koji imate namjeru da pisete morate temeljiti na nekoj zakonskoj odredbi a ne na odredjenoj zivotnoj prici jedne ili vise osoba.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija