Jump to content

Susretei sa djetetom - ljetni praznici


amerpo

Preporučene objave

Poštovani otac sam curice od 3.5 godine, nakon razvoda prema sudskom rješenju imam malenu pravo viđati svake srijede i svaki drugi vikend (od petka do nedelje), praznike i blagdane naizmjence prema dogovoru, te 15 dana ljetnih praznika. Neznam što mi je činiti kad mi moja bivša žena malenu ne želi dati tih 15 dana, problem je i kod praznika jer u sudskom rješenju piše prema dogovoru a ona veli da se nećemo ništa dogovoriti. Zvao sam u czss i rekli su mida im je žao i da to nije njihov problem. Što mi je činiti? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Zvao sam u czss i rekli su mida im je žao i da to nije njihov problem. "

 

Da li ste obavijestili nadležni Centar pismenim putem o problemu koji iznosite?

Sa centrom komunicira se isključivo pismenim putem na način da osobno odete urudžbirati dopis i jedan primjerak čuvate za sebe ili da dopis pošaljete poštom sa povratnicom.

Ukoliko centar nakon toga ne pozove roditelje u cilju zaštite djetetovih prava, obraćate se resornom Ministarstvu i tražite inspekcijski nadzor. Ako niti to ne pomogne onda sa njima treba razgovarati putem medija.

 

"Neznam što mi je činiti kad mi moja bivša žena malenu ne želi dati tih 15 dana, "

 

Ako je u rješenju precizno navedeno od kada do kada dijete provodi sa vama 15 dana onda u vrijeme kad preuzimate dijete pozovete policiju. Njihova dužnost prema Protokolu o postupanju je da iziđu na teren, o činjenicama sastave zapisnik i o tome službenim putem izvijeste nadležni centar. Također jedan primjerak policijskog zapisnika uzmite za sebe koji će vam trebati u daljnjem postupku.

 

Što se tiče dogovora oko blagdana, svaki put kad dijete treba biti s vama, a nije, pismenim putem izvijestite nadležni centar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U rješenju od suda piše da će malena kod mene biti 15 dana prema dogovoru roditelja a u rješenju od czss piše da će mala biti kod mene u vremenu očevog godišnjeg odmora, ja bi pristao bilo kad u 7. ili 8. mjesecu ali ona to ne želi. Isto tako nije točno navedeno od kad do kad će malena biti kod mene pod praznicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U situacijama konfliktnih postupaka, kao što je vaš, izuzetno je važno bilo inzistirati na donošenju precizne sudske odluke, što ste propustili.

Nije mi jasno o kakvom rješenju CZSS-a govorite!? Nadležni Centar trebao je izraditi prijedlog ili mišljenje o opsegu susreta i druženja djeteta i vas, što sud može ili ne mora prihvatiti (u većini slučajeva prihvaća).

Moj savjet vam je da ishodite preciznu sudsku odluku koja će vrlo malo toga ostavljati roditeljima na dogovor, te ćete se moći na nju pozivati u slučaju onemogućavanja djetetovih prava na susrete sa vama. Angažirajte odvjetnika da vam to što prije riješi, i još nešto, ne postoji nikakvi stručni razlozi da dijete te dobi ne provodi puno više vremena sa vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kako to mislite "stručni ralozi" ? "

 

Ne postoji znanstveno istraživanje koje bi potvrdilo da je ovaj opseg susreta i druženja koji je presuđen vašem djetetu ujedno i u najboljem interesu vašeg ili bilo kojeg drugog djeteta.

Riječ je o najobičnijoj nakaradnoj praksi centara i sudova u Hrvatskoj.

Uobičajena praksa u civiliziranim zemljama je da dijete ne provodi manje od 30 % vremena sa roditeljem kojem nije povjereno na zajednički život ili ako je riječ o podijeljenom, zajedničkom skrbništvo onda sa svakim od roditelja 30 - 70 % vremena.

Izračunajte koliko vaše dijete u postocima provodi vremena sa vama prema sudskoj odluci, mogu vam odmah reći cca 18 - 20 % vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče o nakaradnoj praksi centra sa tim sam jako dobro upoznat, u mojm slučaju dijete je nakon 3 godine po sudu povlačenja dodjeljno mnei na odgoj i brigu a majci su određeni susreti i druženja, utorkom i četvrtkom po 2h svaki drugi vikend od petka 18h do nedjelje do 18h te mijesec dna ljetnih praznika i zimskih praznika 7dana, nije određen datum od kad do kad več je prepušteno to nama roditeljima da se zdogovaramo.

No moja bivša je podnjela tuzbu o izmjeni sucke odluke, i centra je donio svoje misljenje da ako se njoj dijete dodjeli da se meni određuju susreti i druzenja , svaki drugi vikend od subote od 9h ujuto do nedjelje do 18h te ljetnih praznika 15 dana i zimskih praznika 7 dana. Što je mni bilo ne logično jer ona je imala više dana , i ti vikendi njoj od petka od petka od18h a meni od subote od 9h. kad sam otišao u centra i zelio se, rekli su mi da je tako u praksi na sto sam se ja i psimeno žalio i očitovao, no hvala bogu dijete je ipak na kraju ostalo kod mene.

Tesko je kad nema zdogovora izemđu roditelja, radi interesa i dobrobiti dijeteta, i sam sam u takvoj situaci, moj savjet vam je da pismeno obavjestite bivšu od kad do kad če te koristit godišnji odmor sa dijetetom, to isto odnesete i u centar.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pelikan2, više se ne sjećam da li smo ikad razgovarali jer me dosta roditelja zove. Jako mi je interesantan dio što ste napisali oko određivanja opsega susreta i druženja, ako ste sa područja Zagreba volio bi da se nađemo pa da mi malo pokažete to mišljenje centra jer ovako na temelju ovoga što ste napisali riječ je o očiglednoj diskriminaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Točno je tako napisano u mišljenu centra, dakle mišljenje o suretima mene i dijeteta ako s edijte dodjeli majci. Ja asm se čak i na sudu zalio na takv prijedlog centra, ima tu još toga, recimo naveli su da mogu viđet dijete utorkom i četvrtkom po 2h ali isključivo u mijestu boravista dijetea, na sto sam se ja žalio također jer tamo gdje majka zivi je jedno malo selo, i ja nebi imo gdije provest sa dijetetom tih 2h, da ga odvedem na sok, salodoled , ili slično, to je malo selo sa neki 50 kuča, a ona kad dođe po dijete utorkom i četvrtkom na 2h uzme dijet i dovede ga , ja neznam kamo. Ma iskreno situacija je jako komplicirana, dobio sma skrbništvo, no tome svemu nije kraj. več sam na rubu živaca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija