Jump to content

Kako rijesiti ovu situaciju-molim pomozite!


jadnik01

Preporučene objave

Izvinjavam se unaprijed na dugom postu ali stvarno trebam vasu pomoc:

 

Moji roditelji se razvode nakon 35 godine braka. U braku su dobili dva sina i kcer koji su sada punoljetni. Dvoje sjece zive jos u kuci sa roditeljima. Zadnjih nekoliko godina ,majka je fizicki i psihicki bolesna (depresija) ali obavlja svoje kucanske duznosti (kuhanje, pranje ...). Ona nije nikada radila nego se brinula o djeci i pomagala je pri iznajmljivanju obiteljskih nekretnina od cega oni zive (bez firme).

 

Nekretnine je otac nedavno formalno nasljedio smrcu svojih roditelja. Otac isto tako nema puno radnog iskustva i vecinom je bio uzdrzavan od svojih roditelja (moji pokojni bake i djedovi su placali vecinu stvari). Otac je donosio nekoliko losih odluka u zivotu i ima kriminalni dosje. Isto tako vrlo lako plane i vice na ukucane (cak i plane na predmete kad ne ide kako on zeli) mene fizicki zlostavljao (tukao) kao dijete ali sam imao zastitu svojih djedova i baki dok su bili zivi. Sad kad su njegovi roditelji umrli on ima razne ljubavnice i radi sto zeli. Upravo je podnio zahtjev za razvod braka i zeli izbaciti moju majku iz kuce koju su skupa stvarali (dosli su u gole zidove prije 30 god). Kaze da mu se vise gadi je gledati tako bolesnu. Zelu dovesti jednu od svojih ljubavnica (vjerojatno sa svojom djecom) u nasu kucu i izbaciti majku vani bez icega. Zeli tu zenu ozeniti sto je prije moguce. Majka je nesposobna zivjeti sama i moze se vratiti samo kod svoje majke u jednosobni stan. Djeci je rekao da mogu gdje hoce.

 

Ja sam zabrinut jer znam da ta zena trazi gdje ce zivjeti i ona ce pristati na ocev raskalaseni zivot samo da ima krov nad glavom i nasljedstvo za sebe i svoju djecu iz prvog braka. Znam da je otac isto tako naivan i nekoliko puta je bio nasamaren od slicnih ljudi za novce. Moja majka nema o cemu i gdje zivjeti i izbacuje je iz kuce bez icega. Isto tako je i zlostavlja svakodnevno (demoraliziranje i vrijedjanje). Posto ne radi i ne zeli raditi, on zeli iznajljivati nekretnine (ili lagano rasprodavati) kako bi zivio od toga. Ja i moja braca necemo vjerojatno nikad nista vidjeti od njega (niti smo dosad). Tuzno je to sto ce unisititi i dijeliti sa trecim ljudima ono sto se cuvalo generacijama i sto je on samo naslijedio.

Ja sam predlagao da prepise jedan dio kuce na majku (ili nas) tako da ona ima gdje zivjeti a i to ce na kraju ostati nama, a on to ne zeli niti cuti.

 

Koliko ja razumjem zakon kad ih sud rastavi (iako moja majka ne zeli dati razvod) on ima nju pravo delozirati iz kuce. Posto je majka nesposobna brinuti se o sebi sud moze prepisati da je on uzdrzava (alimentacija) godinu dana ili malo vise. Mana zenima ovo:

 

1. Imam li nacina da moja braca i ja osiguramo da otac ne rasproda imovinu ili barem dio (djeciji dio)?

2. Ima li moja majka pravo traziti dio imovine (ulaganje radom u kucu, zrtva dugogodisnjeg psihickog zlostavljanja)?

3. Koliko se moze produzavati pravo moje majke na alimentaciju i kako ce se placanje alimentacije za moju majku osigurati ako otac on nije zaposlen? O njoj se treba brinuti dozivotno jer ona nema pravo na mirovinu.

4. Mozemo li traziti psihicko procjenjivanje oca na sudu jer je moguce da je trenutno neubrojiv?

5. Bilo kakav savjet! Sto bi vi npravili u mojoj situaciji? Ja i brat radimo ko konji da bi prehranili sebe i svoju djecu (u placenom podstanarstvu!) i nemamo novaca da odvajamo za brigu o majci i ne zelimo da ostanemo bez onoga sto su nasi djedovi i bake cuvali za nas i svoju djecu.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je da nekazem zalosna,naravno da je vasa majka u tom braku stekla odredjenu imovinu koju bi trebalo diobom odrediti,ali samo sto je zajednicki steceno a koliko sam iz vasih navoda uocio,kuca nije u braku stecena.Vas otac je kucu stekao kao zakonski nasljednik svojih prednika(roditelja)te je isti stvarno pravni vlasnik naslijedjenih nekretnina.Glupo je sada pricat da su djed i baka za svog zivota mogli preduzeti odredjene poteze kako nebi doslo do ovakve konfuzije,kad su vec znali kakve je naravi vas otac,mogli su odredjenim pravnim poslom ili legatom obezbjediti vas ili vasu majku sa dijelom nekretnina koju nebi niko mogao osporiti.Po pitanju vaseg upita da se ustanovi za vaseg oca kako nije "sav svoj",u koju svrhu bi se to utvrdjivalo??Jer to nebi sprijecilo rastavu,do koje ako dodje,sumnjam da bi bilo kakve alimentacije,po mom subjektivnom misljenju.Nadalje,vidim da ste i vi u teskoj situaciji,ali bilo do cega da dodje u svezi navedenog,bili bi duzni da se brinete za svoju majku,narocito kad se uzme u obzir njeno zdrastveno stanje,a nasto vas zakonski i moralno obvezuje Obiteljski zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto je majka u godinama ,bez radnog staža,bolesna (barem psihički ,kako tvrdite),probajte se obratiti u centar za socijalni rad radi procijene invalidnosti (a možda je invalidnost moguće utvrditi i u nadležnom HZMO)

procijenu invalidnosti i radne sposobnosti je potrebno napraviti prije razvoda braka.

kod parnice za razvod braka treba postaviti zahtjev za uzdržavanje.

postaviti zahtjev za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

vlasnik nekretnina može svoju imovinu otuđiti kad hoće.

djeca (i supruga ,koja god to bude) nasljeđuju nekretnne (koje preostanu )nakon smrti vlasnika.

pastorčad (djeca od druge žene )mogu biti nasljednici samo ako ih vlasnik nekretnina usvoji inače nisu nasljednici (ali mogu biti daroprimci)

ako vaš otac nekome daruje dio nekretnina

darovni ugovor možete osporavati zbog povrede nužnog dijela i iz darovane imovine možete tražiti isplatu nužnog dijela.

potražite savjet u centru sa socijalni rad u vezi sa oduzimanjem posloven sposobnosti ocu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija