Jump to content

Mogućnost naknade nacionaliziranog zemljišta


anonimno

Preporučene objave

U doba Jugoslavije nacionalizirano nam je zemljište površine od oko 14000m2.

1969 dato je na korištenje jednoj trgovačkoj firmi – u rješenju nije navedeno u koju svrhu se zemljište daje na korištenje. 1971 je na tom zemljištu počela gradnju objekata skladišta, a kasnije iza 1990 i trgovačkog kompleksa. 1991 podnijeli smo zahtjev za povratom imovine, odnosno za naknadom, jer naknada nikada nije bila isplaćena za to zemljište. U zemljišnim knjigama smo još uvijek upisani kao vlasnici zemlje.

Prošle godine tvrtka (koja je u međuvremenu 8 puta promijenila naziv, djelatnost vlasnika ...) prodaje cijeli kompleks, ali nema uredne papire, jer smo mi uknjiženi kao vlasnici. Vodi se spor na trgovačkom sudu oko vlasništva/isplate naknade i sud presuđuje:

1. nije sporno da smo mi upisani kao vlasnici zemljišta

2. Na konkretni predmet primjenjuje se 'Zakon o vlasničko pravnim odnosima' i prema odredbi čl.24, stavak 1 rečeno je da osoba koja može biti nosilac prava vlasništva, a koja izgradi zgradu ili drugu građevinu na zemljištu na kojem drugi ima pravo vlasništva stječe pravo vlasništva i na zemljište na kojem je sagrađen objekt a i na zemljište neophodno za redoviti upotrebu tog objekta, ako nije znala i nije mogla znati da gradi na tuđem zemljištu, a vlasnik zemljišta je znao za gradnju i nije se odmah usprotivio

3. pravo naknade tuženici su mogli ostvariti u skladu sa stavom 2 čl.24 zovo-a u roku o 3 godine, a najkasnije 10, pa je njihov zahtjev zastario.

 

Moje pitanje je ima li smisla žalba na presudu i postoji li uopće mogućnost da nam se isplati naknada za oduzeto zemljište, za koje je moralo i moglo postojati saznanje da postoje vlasnici – jer je tako i upisano u zemljišnim knjigama? Što znači zastara od 10 godina – u odnosu na što se računa 10 godina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ukoliko ste podnijeli zahtjev nadležnom županijskom/gradskom uredu za imovinskopravne poslove, a koliko shvaćam jeste 1991., trebali bi dobiti neki oblik naknade, najvjerojatnije u obveznicama RH, a ako je ta imovina ušla u kapital poduzeća, dionice, obveznik davanja je Hrvatski fond za privatizaciju. Pogledajte što je sa zahtjevom i kome ste ga predali pa probajte nastaviti postupak za naknadu. Ukoliko se Vaš zahtjev nije zaveo kao zahtjev za povrat do 01. 07- 1997. nećete, nažalost, ništa moći učiniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija