Jump to content

Promjena imena u umjetničko ime


max3

Preporučene objave

Poštovani

 

Imam velike dileme i molim Vas za pomoć jer sam već sve prekopala i nisam nasla udogovor na moj problem. Sve sto mi se nudi je promjena moga vlastitog imena bez zadrzavanja mog osobnog imena. Interestira me mogucnost objvljvanje umjetničkih radova pod umjtničkim imenom ali da zadzim svoje osobno ime. Dali je to izvedivo?

Naime bavim se slikarstvom i imala sam nekoliko izlozbi u inozemstvu. Htjela bit promjeniti svoje osobno ime u umjetničko ime. Mozete li mi objasniti proceduru i pravne odredbe jer što više čitam pravo to mi je sve nejasnije i nejasnije. Molim Vas za pomoć.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kao autor možete svoje radove objavljivati pod umjetničkim imenom koje izaberete, i nikakvi vam pravni postupci za to nisu potrebni. Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima priznaje pseudonim, i štiti autora potpisanog pseudonimom (umjetničkim imenom) gotovo na isti način kao i autora potpisanog osobnim imenom.

 

Promjena osobnog imena u neko drugo ime je pak upravni postupak, u kojem netko želi svoje ime, prezime, ili oboje, iz bilo kojeg razloga promjeniti u neko drugo ime i prezime.

Ne vidim razloga zašto bi vi svoje ime mijenjali u svoje umjetničko ime. Jednostavno potpisujte svoja djela svojim umjetničkim imenom, a nastavite koristiti svoje ime i prezime u svakodnevnoj upotrebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani

 

Puno hvala na odgovoru! Znaci zakon o autorskom pravu i srodnim pravima priznaje pseudonim. Dali je moram reigistrirati moje umjetničko ime kako bi ga zastitila ili to nije potrebno? Malo su me zbunili na zavodu za intelektualno vlasništo gdje mi je receno da moram pravnim postupkom promijeniti ime... pa me interesira dali moram reigistrirati moje umjetniško ime koje želim potpisivati na svojim slikama ili ne?

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon prepoznaje svako umjetničko ime kao takvo, i nema potrebe da ga posebno registrirate.

 

Vi svoje umjetničko ime možete registrirati pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao žig, ali to zaista ne trebate učiniti. Bio bi to za vas pretpostavljam priličan trošak, a za nešto za što sam prilično siguran da vam na ovom stupnju uopće nije potrebno.

 

Ako ste iole zadovoljni svojim sadašnjim imenom i prezimenom zaista bi bilo suludo da ga idete u upravnom postupku mijenjati u umjetničko ime. Tad bi ono bi postalo vaše osobno ime, pa više ne bi bilo umjetničko ime, već vaše osobno.

 

Pogledajte još sličnu temu gdje sam nedavno već nešto pisao o pseudonimima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani

Puno hvala na odgovoru. Puno ste mi pomogli. Znaci mogu se potpisivati umjetničkim imenom bez registracije...

Slazem se da nema smisla mijenjati pravnim putem osobno ime u umjetničko ime a ne zadrzati svoje ime... koje bi onda poanta bila u umjetničkom imenu.

Puno hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija