Jump to content

promjena prezimena u "strano" prezime


pathofborealis

Preporučene objave

pozdrav! duže vremena već čitam ovaj forum zato što često naletim na njega, ali do sad nisam imao potrebu registrirat se, pa unaprijed da se zahvalim na čitanju i pohvalim sve vrijedne ljude ovdje :D

 

moj problem:

 

kako ja mogu unaprijed znati da li je prezime koje želim imat prihvatljivo ili ne, tj. da li bi oni to prezime prihvatili? razloge smatram da imam dobre, jer želim ići što dalje od oca i obitelji i ne nositi to prezime više, a s obzirom na njegovu evidenciju u policiji i mojoj razorenoj psihi koju mi je ostavio, a želim biti maksimalno samostalan (po povratku iz inozemstva za par dana mijenjam kompletno i prebivalište i odlazim s te adrese) te se krajem godine selim van države bez namjere vraćanja, te smatram da mi nijedan ured ne bi odbio moj zahtjev, samo mi je problem u tome što ne znam da li će to prezime biti prihvatljivo (moje prezime je samo po sebi malo "strano", a želim ga promijeniti u varijantu onih škotskih McNešto i tako to, s tim da McPrezime koje bi ja uzeo vjerojatno nitko nema, jer je osoban razlog zašto bi bilo baš to prezime). vjerojatno jako zbunjujuće pišem, pa čisto primjer da dam: kako mogu znat da li bi mi bilo odobreno prezime tipa McGarth, McGinn, McKinley, McShea, itd. nijedno od njih ne uzimam za sebe, ali Mc dio će biti tu.

 

i još nešto. na primjer da ja 10.08. sve započnem, da li je moje novo prezime odobreno nakon što prođe onih 30 dana u kojima se netko može žaliti, pa nakon kojih ja dobijem odobrenje i mogu mijenjati dokumente, ili ima još neki period koji se mora čekat.

 

mnogo hvala unaprijed zubo.gif

 

edit: trebam i kupovati avionske karte jer putujem za island krajem godine, pa ako možda postoji neki mail gdje se njih može pitat da li bi prihvatili prezime, jer ako kupim karte sa svojim sadašnjim prezimenom, a kad budem trebao putovat budem imao novo, ne smijem putovat, a ako kupim karte s novim prezimenom, a odbiju mi promjenu, onda isto ne smijem putovat zubo.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mozete znati dok ne predate zahtjev u maticnom uredu Vaseg prebivalista. O nadleznom maticaru ovisi hoce li usvojiti ili odbaciti Vas zahtjev. Svi zahtjevi se najcesce odobravaju dokle god nisu recimo uvredljivi, nisu u skladu s nekim opcim moralnim normama i sl. U zakonu stoji da osobno ime mora biti u skladu s obicajima sredine etc.,etc., ali recimo u pravilu ne rade problem ako Marko zeli postati Mark i slicne male preinake. U najgorem slucaju potrebna su dva svjedoka koji potvrde da tog Marka cijeli zivot svi zovu Mark. Ne bi bio odobren zahtjev gdje bi recimo Marko htio promijeniti ime u "Isus Krist". Tako da pretpostavljam da se istim nacelom vode i za prezime. Vi imate pravo uzeti i majcino djevojacko prezime (ako ne zelite da Vas prezime povezuje s ocem) ...vj. bi Vam odobrili, ako dostavite neke dokaze, i prezime daljnjeg pretka. Za potpuno izmisljeno strano prezime nisam sigurna. Probajte predati zahtjev tako da sadasnje prezime malo modificirate, to bi prije proslo.

Zahtjev ce stajati na oglasnoj ploci mjesec dana, ako nitko nema prigovora na vasu promjenu vi dobivate rjesenje taj dan, istekom 30 dana, ako ste izjavili odricanje od prava na zalbu. I tad mozete dobiti novi rodni list (pazite,da se ne sokirate,na njemu ce uvijek pisati ime i prezime pod kojim ste prvi puta upisani - dolje u zabiljeskama ce samo pisati promjena) te s novim rodnim listom vaditi nove dokumente.

Za avionske karte Vam ne mogu pomoci ali mislim da bi, bas zbog ovakvog nacina evidentiranja promjena u rodnom listu, predocenje istog bilo dovoljno da dokazete svoj identitet prije i poslije promjene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovorimo. da krenem redom, drugo prezime mi nažalost ne igra ulogu, jer je spletom okolnosti mnogo papirologije pokrenuti s tim novim prezimenom (kao i avionska karta), a i ja osobno inzistiram na ovom, ukoliko je moguće. tek ako me više puta odbiju, onda bih bio spreman na neko drugo.

 

ukoliko je do matičara, da li je on nekakva nedodirljiva figura, ili se s njim može razgovorati oko toga? jer na zahtjevu ima jedva tri reda u kojima se može napisati zašto želim mijenjati ime, a meni iskreno treba barem jedna stranica, jer razloga imam mnogo.

 

tih 30 dana mi se čini ok, što bi znači ako bi krenuo sad s tim, oko 15.9. bi sigurno imao novo prezime već.

 

a nažalost, čekat rujan bojim se da mi nije na ruku, jer to možda i neće bit, a ja odmah nakon što promijenim prezime, imam brdo druge papirologije vadit jer stupam u brak sa stranim državljaninom početkom 11.og mjeseca, i to ne u hrvatskoj, već na island-u, tako da se u rujnu ništa ne promijeni, ja nemam vremena izvadit sve te papire :\

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Maticari su u pravilu susretljivi sto se toga tice. Da, zahtjev ima svega nekoliko redova, no to nije problem, vi u maticnom uredu objasnite svoje razloge usmeno pa ce oni to sazeti u potrebne okvire.

Da, ako sada krenete s tim, bit cete gotovi do 15.09. No morate racunati i na vrijeme koliko traje izrada nove osobne iskaznice i putovnice na to novo ime/prezime, nakon sto predate zahtjev, dakle također oko mjesec dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uff, onda mi je ipak lakše :D

što se putovnice tiče, tu ću jednostavno platit žurni postupak da mi se kroz 48 sati napravi nova putovnica, i to je to.

 

ako netko još ima neki savjet ili informaciju neka se slobodno javi, a ja ću ovdje povratno napisat kroz par dana kako mi je to sve završilo, tako da postoji informacija iz prve ruke ako još netko bude u sličnoj situaciji

 

mnogo, mnogo hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

evo da dam update: teta u matičnom uredu je bila i više nego ljubazna, pomogla mi kako da napišem sve, i uzela dokumente i rekla da to sad ide 30 dana na općinu, nakon toga se skida, i kroz 15 dana ide u rješavanje, i nakon toga je gotovo.

 

e sad, sve je to bilo super, i sve mi je super prošlo, ali još jedno pitanjce samo da ja tu pitam. ako je teta u matičnom prihvatila, to znači da nema nikakvih problema, i da to nitko sad neće otkazat, pod uvjetom da odleži svojih 30 dana na općinskoj ploči bez da se itko žali? :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

još jedan update: znači trideset dana je prošlo zaključno sa 15.09., rješenja još nema jer čekaju izvod iz kaznene evidencije (što sam mogao sam otić po to i donijet im, čini mi se s obzirom da je već 15 dana prošlo), al to je sve ok, jer još uvijek nisam toliko u gužvi s vremenom.

 

ali vrhunac neshvatljivosti za mene: glavna osoba zadužena za to mi je pokazala moj spis, i tamo je sve uredno, čekaju taj izvod, ali ono čudno, upitala me je, citiram, "da li imam neke službene dokumente s novim imenom da ih priložim". ok, jel ja tu nešto propuštam, ali kako bih trebao imati službene dokumente na novo prezime, ako mi samo prezime još nije aktivno? mrgreen1.gif

 

neće mi valjda sad na kraju radi svega toga poništit sve dosad što sam napravio, i sav proces, pa mi odbit promijenit prezime?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
na Vašem mjestu bih pričekao do rujna jer mislim da će tada u Saboru proći novi Zakon o osobnom imenu koji predviđa bitno kraću proceduru promjene osobnog imena...

 

 

Ne znam trebam li ili ne trebam otovriti novu temu, a mislim da i ovdje odgovara pa ovdje postavljam pitanje.

 

Pri sklapanju braka prije više godina uzela sam muževo prezime dodajući ga djevojačkom ali na način da uz osobno ime ide udano prezime pa djevojačko.

Razvodim se i kanim stupiti u brak s drugim čovjekom ali ne želim uzimati njegovo prezime, ne želim ni djevojačko jer ne želim imati nikakve veze s rodnom obitelji a mislim da mi sadašnje udano isto ne bi odgovaralo da ga zadržim u novom braku ..

Kakva je procedura s uzimanjem novog prezimena koje nemam nigdje u dokumentima i ne mogu dokazati rodbinsku vezu? Recimo da ne želim biti Ana Mužek Pužek nego Ana Malina :hamlet:

 

:hvala:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Hi Damir,

Post prije vašeg navodi link na zakon i članke (Čl. 6. te 8-10.).

 

Koliko traje: 30 dana (izvor: Osijek). Nekad je bilo 2 mjeseca, no novi zakon ukida potrebu 30-dnevnog oglašavanja na oglasnoj ploči ili objavljivanja u Narodnim novinama.

 

Kome se javiti: uredu drž. uprave u županiji odn. Gradskom uredu za opću upravu, prema prebivalištu.

Zahtjev ovisi o županiji (primjer)

Podnositelj zahtjeva za promjenu osobnog imena dužan je priložiti uvjerenje suda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.

 

Ime se može koristiti od dana upisa u maticu rođenih.

Osobnu iskaznicu promijeniti u roku od 15 dana, za to će trebati uz ostalo - i izvod iz matice rođenih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija