Jump to content

Porez na nekretnine - vanbracna zajednica


stanar007

Preporučene objave

Na prospektu porezne uprave http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Bro%C5%A1ure/Nekretnine_159.pdf našao sam sljedece zanimljive informacije:

 

--- stranica 14/44 ---

Može li se ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina kad nekretninu zajednički kupuju porezni obveznici koji međusobno nisu u srodstvu, a koji izjavljuju da kupnjom nekretnine rješavaju stambeno pitanje?

Kad u kupnji nekretnine sudjeluju dva ili više kupca koji međusobno nisu u srodstvu svaki kupac je zasebni porezni obveznik i može ostvariti pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina, pod uvjetom da ispunjava sve propisane uvjete.

 

--- stranica 17/44 ---

Priznaje li se pravo na poreznu olakšicu i za izvanbračnog partnera s kojim porezni obveznik živi u gospodarskoj zajednici?

 

Ne, zato jer se prema Zakonu o porezu na promet nekretnina članovima uže obitelji smatraju isključivo bračni drug i djeca koji su prijavljeni na istoj adresi kao i porezni obveznik. Ovaj zakon ne izjednačuje bračnog s izvanbračnim drugom, za razliku od odredbi Obiteljskog zakona.

 

 

 

Prema ovom vanbracni drug nema pravo oslobadanja poreza na nekretnine i ne izjednacuje se sa bracnim drugom. Medutim mi kupujemo stan po pola (kupoprodajni ugovor) sto bi onda znacilo da svatko od nas osloboden od poreza do 50m2 nekretnine, sto bi onda u konacnici ispalo da necemo trebati platiti porez (???)

 

 

 

 

 

 

uređeno: od stanar007
dodavanje linka
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

djevojka i ja smo kupili stan od 60m2 (nije novogradnja) koji je naša prva nekretnina. popunili formular, priložili potrebne dokumente (svatko za sebe) i čekamo rješenje iz porezne (o oslobađanju od poreza) koje će doći na novu adresu.

 

nisu rekli da nemamo pravo na oslobađanje od poreza, s obzirom da nismo vjenčani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,kupci prve nekretnine, koji rješavaju svoj stambeni problem, ne plaćaju porez na promet nekretnina do određeneveličine stana, što ovisi o broju članova domaćinstva. Za jednočlano domaćinstvo oslobođenje od poreza je do 50 četvornih metara, za dvočlano do 65, za tročlano do 80, za četveročlano do 90, a za peteročlano do 100 kvadrata. Na razliku se plaća porez.Ako se tako kupljena nekretnina prodaje u roku od pet godina, gubi se pravo na oslobođenje pa se mora platiti porez na cijelu vrijednost nekretnine. Kod kupnje zemljišta za gradnju kuće kao prve nekretnine, oslobađa se od plaćanja poreza veličina zemljišta do 600 kvadrata, a na razliku se plaća porez..Pri nasljeđivanju porez ne plaćaju bračni drug, potomci, preci te posvojenici umrlog ili darovatelja, no samo ako nekretninu stječu bez naknade.Prodaje li se nekretnina među takvim osobama, plaćaju porez kao i bilo koji drugi kupac. Porez također ne plaćaju braćai sestre, njihovi potomci te zetovi i snahe ostavitelja ili darovatelja ako dobivaju nekretninu u kojoj su s vlasnikom živjeli u gospodarskojzajednici u vrijeme gradnje građevine, stjecanja druge nekretnine, njegove smrti ili primitka dara.Ne plaćaju ga ni bivši bračni drugovi kada uređuju imovinskeodnose zbog rastave braka. No,to se ne odnosi na izvanbračne drugove jer Zakon o porezu na promet nekretnina ne poznaje taj pojam pa Porezna uprava u tom slučaju ne primjenjuje porezna oslobođenja propisana za bračne drugove.Porez se ne plaća kod kupnje nekretnina na područjima posebne državne skrbi ako građanin tamo prijavljuje prebivalište ili će mu ta nekretnina služiti za obavljanje djelatnosti. No, ne smije ju prodati ili se odseliti u roku od deset godina jer u protivnom naknadno plaća porez.Pozdrav i sa srecom vam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nijedan konkretan odgovor. KAd nekretninu kupuju osobe koje nisu u bračnoj zajednici, a u ugovoru se navode kao suvlasnici, svaka osoba za sebe može tražiti oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina do 50m2. Znači, svaki od njih podnosi svoju prijavu i prilaže potrebnu dokumentaciju za oslobođenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija