Jump to content

Prijava prebivališta i "tehnička provjera"


Cobra.treff

Preporučene objave

Ovako imam pitanje i nakon što sam zvao nekoliko policijskih uprava nisam dobio direktan odgovor na moj upit.

 

Naime, hrvatski sam državljanin s prebivalištem u BiH i već 4 godine imam uredno prijavljivano boravište u Zagrebu gdje radim i studiram. Ove godine htio sam prenijeti i prebivalište u RH, ali bih i dalje nastavio boraviti na adresi na kojoj sam bio i dosada. Prijava prebivališta mi je potrebna iz praktičnih razloga budući da radim u Hrvatskoj i da sam više manje trajno nastanjen tu (registracija automobila, sklapanje ugovora i sl), ali budući da ne posjedujem vlastitu nekretninu, nisam u mogućnosti prijaviti prebivalište na adresu na kojoj i stanujem tj. adresu boravišta.

 

Nakon što sam nazvao MUP i objasnio im situaciju, oni su mi odgovorili da se u trenutku prijave mog prebivališta na području Zagrebačke županije moje boravište automatski briše i nakon toga slijedi "tehnička provjera" prilikom čega bi policija trebala utvrditi živim li stvarno na navedenoj adresi prebivališta. Drugim riječima u kritičnom trenutku bih trebao biti na navedenoj adresi, iako je iz mog boravišta očito da živim i radim 15km dalje i da fizički ne mogu biti na dvije lokacije istodobno.

 

Zanima me koliko je to uopće legitimno, sam proces tehničke provjere i gdje je tu logika i koja je onda uopće svrha boravišta kao takvog. Nakon što prođe tehnička provjera oni odlučuju hoću li ući u njihovu evidenciju i dobiti pripadajuće dokumente ili ne. Budući da ne planiram mijenjati adresu boravišta niti se planiram seliti iz RH jer tu tu imam stabilan posao zanima me kako riješiti ovaj birokratski paradoks i je li on uopće pravno valjan.

 

Budući da mi službenice MUP-a nisu bile u stanju ovo riješiti (u postaji u Petrinjskoj su mi samo poklopili slušalicu:tuzan:), iskreno se nadam da ću ovdje dobiti odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Evo ja ću ti samo prenijeti moje iskustvo, živim u kući pokojne bake koja nije ucrtana, a nije joj nakon njezine smrti niti promijenjen vlasnik, još je kuća na njoj. Kada sam se išla prijaviti na tu adresu rečeno mi je da dovedem vlasnika sa vlasničkim listom (haha) da bih se prijavila. Kako to nije moguće (moj otac je vanknjižni vlasnik ali živi puno predaleko da bih ga radi toga dovlačila) i to sam im malo opširnije objasnila, oni su našli u evidenciji zadnju adresu pokojne mi babe, meni napravili prijavu na tu adresu (iako kuća ne postoji u katastru, niti njezin broj) i nakon toga poslali patrolu u tehničku provjeru, tj. pitali su susjede tko živi u toj i toj kući. Nije bilo potrebno da ja budem na toj adresi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija