Jump to content

Narodnost


KTKT

Preporučene objave

Rođen sam u miješanome braku u RH. Imam hrvatsko državljanstvo. U rodnome listu mi piše ------ na mjestu narodnosti. U svim dokumentima (svjedodžbe i sl.) mi piše hrvat pod narodnost, a na glasačkome popisu na mjestu nacionalnosti piše srbin. Uglavnom, zanima me može li se oznaka na rodnome listu (---) promijeniti i može li se promijeniti nacionalnost u popisu glasača? Zahvaljujem na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nacionalnost = pripadnost naciji koju vi osjećate kao svoju - subjektivan faktor koji možete tijekom života mijenjati (tako prema zadnja dva popisa u RH imamo nešto Eskima, Bušmana i slično)

 

Državljanstvo = pravni odnos koji imate s nekom državom - kome plaćate poreze, i čije dokumente nosite - moguće mijenjati tijekom života (moguće je imati dva i ili više državljanstva istovremeno, ali i ni jedno (apatridi). Glavnina ljudi ipak ima jedno državljanstvo.

 

Da zaključim, nacionalnost se može mijenjati.

 

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u članku 4(1) kaže: "Svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo slobodno se izjasniti da je pripadnik neke nacionalne manjine... "

 

Analognim tumačenjem, svaki državljanin Republike Hrvatske ima pravo izjasniti se da nije pripadnik neke nacionalne manjine.

uređeno: od Zex
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nisam siguran da postoji takva razlika između nacionalnosti i narodnosti (najprije zato jer ovo "krvno"pripadanje nema nikakvog objektivnog temelja ni opravdanja). Pravno gledano to nije potvrđeno ni u kakvoj odluci jer čak ni Europski sud za ljudska prava nije ulazio u takva određenja. Mislim da je ključno izjašnjavanje svake osobe - druga je stvar koliko će i da li će to pravni poredak priznati. Ali zato to i jest tako zanimljivo pitanje.

Najbitnije je da se vi krenete izjašnjavati na način na koji želite: nakon toga slijede promjene i u dokumentima...Ali to traje!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nisam siguran da postoji takva razlika između nacionalnosti i narodnosti (najprije zato jer ovo "krvno"pripadanje nema nikakvog objektivnog temelja ni opravdanja). Pravno gledano to nije potvrđeno ni u kakvoj odluci jer čak ni Europski sud za ljudska prava nije ulazio u takva određenja.

 

Provjerio sam, u pravu ste, i hvala vam na korekciji, Ispravit ću prethodnu objavu da ne bi posjetitelje kasnije dovodila u nedoumice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima! Pojedine stvari mi još uvijek nisu jasne, odnosno zašto sam na biračkome popisu svrstan u nacionalnu manjinu ako mi na rodnome listu na mjestu narodnosti piše -------. Osim dotične nedoumice, zanima me što znači ----- u rodnome listu? To je pravilo za djecu iz mješanih brakova ili su me roditelji tako prijavili ili nešto drugo...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oba pitanja su zanimljiva: birački spiskovi u ovoj državi nisu nikad bili uredni ni po jednoj osnovi tako da sve oko njih miriši na kaos - znam da nije neki odgovor ali tako je. Drugo pitanje - ne postoji zapravo niti jedan pravni postupak s isključivim ciljem ustanovljavanja/izmjene narodnosti (nacionalnosti) - to je uvijek neke vrste akcesorno pitanje. Znam i ja za jednu presudu Upravnog suda koji nije dopustio izmjenu te rubrike u rodnom listu iako su roditelji htjeli napraviti izmjenu...Pametnom dosta kolikogod bio siguran da niste zadovoljni odgovorom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Lijep pozdrav,

i sama razmišljam o promjeni narodnosti. Znam da je to prema zakonu moguće, no ono što me zanima jest može li me itko tražiti da svoju "novu" narodnost dokazujem, odnosno, da priložim bilo koju vrstu dokaza za to za što sam se izjasnila?

Isto tako, ukoliko je netko mijenjao svoju narodnost, zanima me da li se i koji se dokumenti moraju mijenjati (koliko znam, narodnost je navedena samo u rodnom listu, a u mojem slučaju ta kategorija nije niti ispunjena)?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija