Jump to content

Ovrha treće osobe (otkup duga od Tele2) u kompliciranim okolnostima, nekoliko pitanja


drndo

Preporučene objave

Imao sam pretplatu na Tele2 mreži, jedna od ugovornih obveza je i 24 mjesečno trajanje. Jendnostrano raskidam ugovor već nakon 15-16 mjeseci , kad sam do kraja popiz(beep) zbog njihove neprofesionalnosti. Usluga mi nije nikad radila kako treba, uvijek su dio krivo obračunavali, prigovore nisu rješavali itd. Čuvam 2 svoja upita i njihove odgovore, a i iz ispisa poziva se analizom da zaključiti da sam u pravu. Da ne idem sad u tehničke detalje, poanta je da relativno lako mogu dokazati da lažno prodaju uslugu, tj. uopće nikad nisu imali tehničke kapacitete da je isporuče onako kako je reklamiraju i da su toga itekako svjesni.

Posljednja dva računa nisam platio (iznosi oko 600 kn), svjesno i namjerno jer držim da oni zapravo duguju meni kad stavim na papir sve što sam platio i sve što su oni meni isporučili (odnosno NISU a trebali su) tijekom 15 mjeseci. Kako su mi prethodna dva pisana prigovora (dok je još usluga trajala) dali prilično debilne odgovore, više ih ne držim uopće ozbiljnim sugovornikom te sam uredno izignorirao sve opomene. Dug su prodali drugoj firmi, kojoj sam na opomenu odmah poslao dopis od 10 strana gdje detaljno obrazlažem zašto ne priznajem dug i uvjete pod kojima sam spreman na eventualni dogovor. Bit je da od Tele2 tražim da mi daju ispis za cjelokupno trajanje ugovora s točnom specifikacijom i cijenom pa onda da zbroje sve moje uplate po ugovoru pa će vidjeti da sam itekako u plusu - ako ipak nisam, platit ću razliku. Oni ne rade ništa specijalno po tom pitanju. Nekidan dobivam opomenu od treće firme (opet otkup duga, imam dojam da vruć krumpir prodaju jedni drugima). Ja opet odgovorim isto, dakle su smislu "Ugovor je trajao 15 mjeseci na taj i taj način gdje je Tele2 u tim i tim stvarima kršio ugovor, a sporne su te i te stvari i ja mislim da Tele2 zapravo duguje meni" Oni to odbijaju govoreći da su otkupili samo dug i apostrofiraju samo tih 600 kn i pripadajuće račune i SAMO na njima žele temeljiti eventualni dogovor oko plaćanja - što opet meni ne odgovara jer na tim računima nema previše spornih stavki (naime ono što nije radilo kako treba, nisam više ni koristio). Činjenica je da su ta dva računa uglavnom OK, ali prethodnih 13 uglavnom NIJE (normalno, plaćao sam ih pod prijetnjom isključenja ali redovno i prigovarao na njih). Ponavljam, ukupno sam ja taj koji je oštećen, odnosno taj kojem se zapravo duguje - to mi nije problem dokazati kad bi Tele2 predočio ono što tražim.

 

Moje je pitanje, može li netko ugovorom o otkupu duga otkupiti parcijalno samo jedan dio ugovora (dakle, da se slikovito izrazim, samo prava ne i obveze, pod pretpostavkom da ih ima)

 

Drugo pitanje, koliki problem predstavlja činjenica da ja zapravo nikad nisam uputio nikakav formalni zahtjev prema Tele2 nakon raskida ugovora te ih obavjestio da je potražujem nešto. Jedino u tom smislu je već pomenuti dopis prvoj firmi koja mi se obratila. Ideja mi je bila - kad već Tele2 pokerne ovrhu, u prigovoru među ostalim navesti zašto mislim da po tom ugovoru Tele2 zapravo duguje meni. Sad se bojim situacije da oni ne zauzmu stav da u trenutku kad su otkupili dug od Tele2, nije bilo mog potraživanja prema Tele2 (zapravo, da budem precizan, smatram da je duga Tele2 bilo, ali ga nisam ekplicitno tražio)

 

Treće, bliži se godinu dana od kraja ugovora odnosno od datuma računa. Zastara je godinu dana od datuma računa do čega točno? Ovdje molim preciznost jer je do isteka jedne godine svega 15tak dana. Dakle da li do datuma prijedloga za ovrhu, do datuma mog primitka ili do datuma pravomoćnosti? Prijedlog vjerojatno bude na vrijeme, ali primitak mogu zavlačiti ta dva tjedna, a i da primim prijedlog, pravomoćnost neće biti na vrijeme jer ću svakako u 8 dana uputiti makar neki prigovor. Dakle, do koje radnje se broji godina dana?

Nadalje, može li pomoći da ja isto tako u tih 15 dana uputim formalno tražbinu prema Tele2 po osnovama koje gore navodim? (i može li odmoći ?)

Htio bih svakako izbjeći situaciju da moj dug bude jedan a moja tražbina drugi neovisan proces, u pitanju je ista usluga i isti ugovor o pružanju TK usluga - preskupo mi je voditi poseban proces - nekako bih htio izvesti da se jedno i drugo "iskompenzira"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija