Jump to content

Dug za režije podstanari


Ihsan

Preporučene objave

Postovani,

 

Imao sam iznajmljen stan mladoj obitelji. U jednom trenutku su poceli kasniti s režijama (otkaz na poslu + kasnjenje placa, tipicna hrvatska prica). Kako su bili s malom bebom, izlazio sam im u susret, racunajuci kako ce ipak poceti rjesavati dugove kada se popravi situacija. No, ispostavilo se da se dobrota nije isplatila, vec su se samo pokupili u jednom trenutku, ostavivsi dug od oko 10.000kn. Da, naivna sam budala.

 

Imali smo potpisan ugovor o najmu, ali nisu bili prijavljeni.

 

Da li mogu nekako doci do tog novca legalnim putem?

 

I jos jedno pitanje, ponukano ovim nedavnim objavama poreznih duznika... ako na internetu (forumi, blogovi, portali) objavim pricu (i navedem njihovo ime i prezime) o tome kako su ostali dužni, da li kršim neki zakon?

Nisam siguran da li cu s time nesto postici, ali mozda ih zaplasi negatvna popularnost koju bi s time navukli... danas ipak i poslodavci "googlaju" potencijalne zaposlenike i sl...

 

Naravno da sam im nudio i da kroz sitne rate bez kamata placaju te dugove, no nista...

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niko nije kriv dok se nedokaze suprotno,i dnevna stampa u crnoj kronici stavlja incijale osobe,pa stoga nije preporucljivo iznositi imena,dovoljno je osoba Y ili slicno.U svezi problema,ako raspolazate dokazima kojim ce te potkrijepiti vase navode,imate pravni interes za podnosenje tuzbe radi neispunjenja obveze iz ugovora.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niko nije kriv dok se nedokaze suprotno,i dnevna stampa u crnoj kronici stavlja incijale osobe,pa stoga nije preporucljivo iznositi imena,dovoljno je osoba Y ili slicno.U svezi problema,ako raspolazate dokazima kojim ce te potkrijepiti vase navode,imate pravni interes za podnosenje tuzbe radi neispunjenja obveze iz ugovora.Pozdrav

 

Hvala na odgovoru! Sve sto imam je ugovor, potpisan ali ne kod javnog biljeznika. I naravno neplacene uplatnice. Da li mi je to dovoljno za tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor koji nije urdadjen u formi i pravilim obveznog prava je pravno nistavan i nece kao takav proizvoditi pravne ucinke,ali moze posluziti kao neki trag(dokaz)da su ista lica stanovala na datoj adresi,a na cije ime glase uplatnice??

 

Ovo gore je netočno, i ne obazirite se na to. Matrix, pripazite malo kod davanja ovakvih odgovora.

 

Ugovor koji nije ovjeren kod bilježnika je jednako pravno valjan kao i onaj koji nije. Razlika je samo u tome što kod ugovora koji su ovjereni kod bilježnika se ni jedna strana više ne može pozivati to nije njezin potpis na ugovoru. To što vaš ugovor nije bio prijavljen na Poreznoj upravi je vaš prekršaj u odnosu na poreznu upravu, koja vas zbog toga može goniti, no vaš ugovor je jednako važeći kao i da je bio prijavljen.

 

Možete podići tužbu, no nisam siguran ima li vam to smisla.

 

Ako vas to iole može utješiti, to što vam se dogodilo je u zadnje vrijeme gotovo postalo pravilo. Samo u krugu uže obitelji i nekoliko bliskih prijatelja imam pet-šest takvih priča. I potpuno su identične kao vaša, samo iznosi variraju, obično između 3 i 10 tisuća kuna. I u gotovo svim slučajevima bilo je riječ o "pristojnim" obiteljima s djecom, a ne nekim sumnjivcima i polusvjetima s ruba zakona. Vjerujem da se na tisuće broje iznajmljivači kojima se ovo u zadnjih godinu-dvije dogodilo.

 

Što se pravno može učiniti? Možete podići tužbu, no pritom razmislite da li to zaista želite. No, imajte na umu da ćete trebati biti u stanju dokazati do kad su vam podstanari plaćali (potvrde o uplatama, ili izvodi iz banke), kad su prestali, do kad su točno bili u stanu, koliko su vam ostali dužni itd.

 

Sljedeće pitanje je ako ih tužite na koju će adresu primiti pozive za sud. Takvi će to isto napraviti još nekoliko puta i promjeniti par adresa samo do prvog ročišta. Konačno, ostaje pitanje i ako nakon više godina dobijete spor, od čega ćete se naplatiti. Takvi obično sve zajedno nemaju toliko imovine koliko iznosi dug koji su vam ostavili. Od ovih mojih pet-šest primjera iz bližeg okruženja nitko se iz tih razloga nije odlučio na tužbu. O izvan-pravnim metodama vas iz razumljivih razloga neću savjetovati.

 

Konačno, ako se odlučite na objavljivanje njihovih imena i prezimenima, zamolio bi vas da to: a) najbolje ne činite na ovim stranicama te b) ako to ipak učinite ovdje, svakako objavite i svoje pravo i puno ime i prezime. Iz razumljivih razloga, ne dopuštamo prozivanje osoba punim imenom i prezimenom ako se onaj tko proziva nije spreman isto tako potpisati se punim imenom i prezimenom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo je sto pratite postove,ali ja nisam ni istaknuo da je gospodinov ugovor nistavan,vec je uopsteno receno za ugovore koji nisu u skladu s formom ugovora,pa da gospodin ima i to u vidu,niti sam rekao da je nistavan sto nije ovjeren kod javnog biljeznika,samo je naglasena forma koju propisuje obvezno pravo.,i sam imam svoje neke ugovore koji nisu ovjereni ali mi je jedan bio nistavan zbog nedopustene forme ali je posluzio u postupku,ovo je iz prakse 100%.Postujem vasu kontrolu gosp.administrator.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zex, hvala na iscrpnom odgovoru. Da, cujem ovakve slicne price na vise strana. Stvarno je to tuzno, covjek pokusa pomoci ljudim a onda ga oni tako zaje**. Kad se sjetim da sam im jos znao donesti igracke i odjecu za njihovu bebicu... :/

 

Uglavnom, razmislit cu jos sta uciniti... Nije mi tako lako odreci se 10k kuna... Imamo ugovor, sastavljen od strane odvjetnika, imam uplatnice, imam evidencije njihovih uplata na svim tekucem racunu (njeno ime i prezime se vidi). A moguce i da bi nekoga od susjeda dobio na svjedocenje, nekada smo stanovali tamo, pa neke dobro znamo.

 

Sto se objavljivanja imena tice, ne brinite se, objaviti cu ga na drugim portalima, i naravno uz svoje ime i prezime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija