Jump to content

Ometanje ulaska u obiteljsko dvorište sa javnoga puta


MK-1

Preporučene objave

Imam problem 10god.. i i nikako ga riješiti, zato molim ako ima netko da me posavjetuje..

ukratko

Radi se o tome da živim na kraju ulice i tu imam ogradu za ulazak vozilom u svoj posijed.( ulica je širine 4m) taj put je ucrtan davnih 80" ali prije par godina se uređivao potok pokraj ulice i vodoprivreda je na nekom dijelu pomaknula potok i sada širina ulice iznosi cca 7m ispred naše i susjedove ograde.

sada svaki dan nastaju problemi jer susjed se parkira točno ispred naše ograde i zaklanja nam ulazak u dvorište... sada on tvrdi da je to njegovo jer je papirnato on bio odmaknut 4m od potoka i želi da tako ostane te da nemožemo više koristiti tu ogradu te da će je on i ograditi a da se mi snađemo za ulaz!! Naravno kada bi on stao na naš ulaz mi bi zvali policiju ali..ništa. Policije se posvađa s njim ali on ne makne vozilo mi zovemo pauk, on sijedne u auto i oni odu.. Nikada nikakvu prijavu nije dobio...itako dalje sada me zanima kako ja mogu tražiti i od koga da se dođe izmijeriti i iscrtati put koj je ucrtan 80" ali da je valjano i da on dobije zabranu da nam zaklanje ulaz..

 

hvala svima koji mi mogu pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,u vasim navodima postoje nejasnoce,naime navodite da imate problem 10 godina,onda u drugom dijelu posta pisete kako je sve bilo u redu do unazad par godina kad su izvrseni odredjeni radovi.Vrlo bitne cinjenice za daljnji odgovor..Da bi dosli do svog vlasnistva sa javnog puta,jel se koristite tudjom nekretninom,ako koristite,recite od kojeg vremena(vi ili vas prednik).Znaci,s foruma se to nevidi,pa nebi bilo zgoreg da to malo preciznije iznesete,Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači on nam tu parkirava vozilo oko 7-8g. ali ulaz na naš posijed nije nikada bio ograđen jer nismo imali takvih problema.. i prije 2-3godine nakon što nam je oštetio dva vozila i ozljeđivanja životinja(psa) mi smo odlučili staviti ogradu,te smo pozvali geodeta i on nam je obilježio kako ide ulica na naš posijed..naravno on je tada otišao od kuće i sada tvrdi da to ne vrijrdi jer nije bio nazočan. napravili smo ogradu i on sada uporno stavlja svoje vozilo ispred.. pošto nekada nije bilo ograde mi smo obilazili da ne dolazi do ovakvih problema zato sam napisao 10 g. sada mi pokušavamo nešto učiniti da se dokaže di je točno taj put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Međa predstavlja zamišljenu liniju do koje se proteže vlasnikova pravna vlast na nekretnini. Predstavlja crtu na katastarskom planu koja razdvaja dvije katastarske čestice. Međe, odnosno granice katastarskih čestica označavaju se međašnim znacima. Ukoliko dođe do situacije da međašni znakovi postanu neprepoznatljivi (bilo zbog proteka vremena, a bilo zbog klimatskih uvjeta ili sl.), među je potrebno urediti, odnosno obnoviti je ili ispraviti, ovisno o stupnju oštećenja i raspoznatljivosti međašnih znakova, te o tome je li sporna ili nije.Prilikom utvrđivanja međe nužno je prisustvo susjeda na dijelu čestice gdje se međa obnavlja. U slučaju protivljenja susjeda međa neće biti obnovljena. Ako se susjedi ne mogu mirnim putem dogovoriti uvezi međe slijedi sudsko uređenje međa.Postupak uređenja međa (sudsko uređenje međa) izvanparnični je postupak koji se pokreće prijedlogom susjeda,a provodi se sukladno odredbama Zakona vanparničnom postupku,. Za provođenje postupka uređenja međe nadležan je općinski sud na području na kojem se predmetne nekretnine nalaze . Sud će rješenje o uređenju međa donijeti na licu mjesta , a ujedno će i označiti među međašnim znacima. Od trenutka kada je sud među označio međašnim znacima, smatra se da postoji vlasništvo do te međe, a tko tvrdi suprotno, treba to i dokazati u parničnom postupku.Prema Zakonu o vlasništvu, ( NN91/96 ), međa se može urediti prema:katastarskom nacrtu,sporazumu susjeda,posljednjem mirnom posjedu ipravičnoj ocjeni suda..POZDRAV.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija