Jump to content

neplaćanje alimentacije


nia16

Preporučene objave

Do sada sam pročitala puno tema na neplaćanje alimentacije ali kako jedni govore jedno drugi drugo ni sama neznam što je istina pa sam zato i pokrenula ovu temu.

Ovako, ja imam 16god i izvanbračno sam dijete roditelja koji su živjeli zajedno kratko vrijeme prije i poslije moga rođenja. Nakon što su se razišli moja mama se morala odseliti kod njezinih roditelja te je nedugo nakon toga zatražila alimentaciju, ali on je to odbio kao i pravo na viđanje mene.

Nakon što je tražila pravo na alimentaciju (1997god) vukla se po sudu dosta godina i dobivala zadovoljavajuča rješenja, ali on se uporno žalio i imao je nekakvu prednost zbog toga što je vojni invalid. Nakraju je iznos alimentacije bio nekih 100kn (2003god) kao zbog njegovih prava što je žalosno i na što moja mama nije pristala. Nakon ove presude zanima me gdje su moja prava?? :-? Naravno dotični je imao posao i još neka primanja, a danas ima koliko ja znam penziju (kao ratni invalid), posao na crno i prima turiste u kuću (koja naravno glasi na njegovim roditeljima da nebi slučajno ja imala neka prava) i da u međuvremenu je dobio stan i veliku odštetu (a ako ja imam pravo na postotni dio njegovih primanja jesam li i na to imala pravo??).

Uglavnom u ovih 16 godina nijednu alimentaciju mi nije isplatija a moja mama nije ništa poduzimala zbog zdrastvenih problema.

Sada kada imam 16 godina ja želim izboriti svoja prava jer moja mama nije mogla (ponavljam zbog zdravstvenih problema i depresije zahvaljujući svemu kroz što je prolazila) i želim tražiti isplatu zaostataka te plačanje alimentacije do kraja moga školovanja, koja bi naravno trebala bit prihvatljiva za moje potrebe (s tim da samo pokazna za bus kako bih išla u srednju školu košta 400kn)

Pokušavala sam doći i do tog čovjeka koji je nažalost moj otac da se dogovorimo ali on odbija komunikaciju.

Zanima me koja su moja prava i što trebam uraditi. Voljela bih da mi preporučite nekog dobrog odvjetnika koji radi na postotak ili da ga on plati (čitala sam nešto o hok-u i razgovarala s njima ali to mi ne uljeva neku nadu da ču nešto dobit). mrljo%208.gif

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

ovako u istoj smo kaši pošto vaša majka nije ga gonila sudskim putem, iako su živjeli u izabračnoj zajednici s prekidima.Vi možete tužbom goniti oca i tražiti svoja prava a ako nemate srestava obratite se za pravnu pomoć da vam dodjele blesplatnu pravnu pomoć da vas zastupa odvjetnik pri sudu za neplaćanje za uzdržavanje, ujedno odma možete tražiti i drugu pravnu pomoć za utvrđivanja oćinstva DNK tako da se oslobodite sudski troškova a u toj pravnoj pomoći kad vam stigne sami odabirate sebi odvjetnika kojeg plaća iz državnog proraćuna. A MOŽETE SE POSAVJETOVATI U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB u :pravila:

mjestu gdje boravite po zakonu vas otac mora po zakonu uzdržavati do 21godine dok se redovito školujete, i ako dobijete presudu mora proći 6mjeseci ako do tog roka ne uplati niti jednu almentaciju vi ondak imate pravo podnijeti zahtjev u czss jer vam se prizna od dana podnošenja zahtjeva samo mora biti sudsko rješenje pravosnažno a ano nastaje kroz 6 mjeseci ako vam neplati izaostatke s kamatama vi možete ponovo tražiti pravnu pomoć za prisilnu naplatu ili ako ima kakva primanja tako damu odma sjednu na račun u banci ili ovrha na nekretnine , obratite se općnskom državnom odvjetništvu oni će vas još bolje uputit u vaša prava koje imate bez razlike što je invalid. A od skrbi bi dobili neki 500kn nato bi pravo imali 3god,bolje vrabac u ruci nego golub na grani puno sreće vam želim da uspijete rešiti svoje probleme

:sudac:

Srdaćan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

po zakonu vas otac mora po zakonu uzdržavati do 21godine dok se redovito školujete, i ako dobijete presudu mora proći 6mjeseci ako do tog roka ne uplati niti jednu almentaciju vi ondak imate pravo podnijeti zahtjev u czss jer vam se prizna od dana podnošenja zahtjeva samo mora biti sudsko rješenje pravosnažno

Netočna je informacija o pravu na uzdržavanje do 21g.

Ono traje dok punoljetno dijete redovito i uredno ispunjava svoje studentske obveze, a i godinu dana od završetka školovanja ukoliko se za to vrijeme ne može zaposliti.

 

Uvjet za privremeno uzdržavanje od CZSSa je 6 mjeseci neplaćanja neprekidno ali i 6 mjeseci neplaćanja s prekidom u razdoblju od 7 mjeseci za što je potrebno podnijeti takav zahtjev CZSSu (pa se pravo priznaje danom njegovog podnošenja) Iznos privremenog uzdržavanja je 50% minimalnog iznosa koji je dužan plaćati roditelj koji s djetetom ne živi, a svake godine krajem ožujka objavljenog za tu godinu (trenutno NN 38/12 klik-ovdje).

 

U svakom slučaju, do punoljetnosti je majka, kao zakonski zastupnik djeteta u mogućnosti zatražiti novu odluku radi bitno izmjenjenih okolnosti (starost djeteta, njegove potrebe i sl), s tim da je onih gorenavedenih 100,00kn/mj (ako ne nedostaje nula ispred zareza ;) ) sada moguće samo u slučaju da dijete ima vlastiti prihod, inače bi minimalni iznos bilo moguće smanjiti do 50% (ne i manje) ukoliko roditelj ima obvezu uzržavanja više djece. Nakon punoljetnosti mogućnost nema majka s kojom dijete živi, ali ima dijete.

uređeno: od newbie
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molila bih ukoliko mi netko može pomoći....bivši suprug je prestao plaćati alimentaciju prije 2 godine,ostao je bez posla te je razlog opravdan.Nedavno sam saznala da se ponovo zaposlio prije više od 6 mjeseci ali od alimentacije ništa, i dalje mi tvrdi da nije zaposlen.Dali je prvi korak da ga prijavim centru za socijalnu skrb ili??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija