Jump to content

Kazne za parkiranje??


Antonio23

Preporučene objave

Pošto sam novi ovdje i neznam dali sam ovo napisao u dobrom dijelu foruma ako nisam neka me prebace dalje. Imam par pitanja??

 

1. Kod naplate parkiranja piše da vozilo mora biti u horinzontalno označenim oznaka sukladno zakonu o sigurnosti u prometu te da mora biti oznaceno i znakom za parkiranje. Sad dali zakon ima točno određene propise u vezi tih oznaka jel kod nas stavljaju kazne gdje god stignu (Vinkovci)

2. Dali u zakonu ima naglašeno ili jasno definirano šta i kako treba pisati kada se pravi ugovor ( Jel kazna je ugovor o parkiranju) to me zanima jel u njihovim kaznama nepišu sve točke ugovora te laički kako ja shvacam da bih trebale sve točke ugovora biti istaknute da stranka zna što uzima.

3. Te članak 54 zakona o zaštiti potrošača?

4. Jel imam po zakonu pravo dobiti i po kojem članku zakona sliku prekršaja koji sam počinio (Kod nas sliku ni pod razno nedaju njihovo objašnjenje da to jedino može dobiti sud kad te daju)

 

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno je da ne miješaš nepropisno parkiranje i parkiranje kad nisi platio parking.

 

Prvo je prometni prekršaj - za to se izdaju kazne - isključivo od strane ovlaštene osobe (prometni policajac). Tu su one situacije ako parkiraš tamo gdje se to ne smije, tu nema nikakvog "ugovora o parkiranju", ne radi se o povredi ugovora već o prekršaju po ZSPC-u

 

Ovo drugo je vjerojatno ono na što misliš, dakle nisi platio parking pa ti neko ostavlja neki papir - to NIJE kazna (Zakon odnedavno izričito zabranjuje da se to zove kaznom) mada svi kolokvijalno to tako zovemo. Vjerojatno stoji "dnevna parkirna karta" ili tako nešto. Iako firme koje se bave naplatom parkiranja često za sebe misle da su policija i sud i vlast, one to NISU i imaju ti pravo naplaćivati samo uslugu koju ti isporučuju prema ugovoru o parkiranju - suštinski potpuno ista stvar ko i kad ti konzum naplati mlijeko. E sad, kako je nekim propisima regulirano što se smatra mlijekom, tako je nečim regulirano i što je parkirno mjesto i što se smatra upotrebom tog parkirnog mjesta (među ostalim i ono što navodiš pod točkom 1) To je ugovor, odnosno on je najčešće definiran preko nekog Pravilnika ili Općih uvjeta koje objavljuje firma koja naplaćuje parking ili sam grad u kojem parkiraš (Kod Bandića su to ZG parking i Gradska skupština, za Vinkovce ne znam) i u kojem stoji da samim činom parkiranja sklapaš ugovor. To su relativno mali i općeniti dokumenti, sumnjem da su baš napisani gabariti parkirnog mjesta - ali generalno, sve možeš pobijati što je nedefinirano ili općenito. Ne znam kako se to u praksi zove - ali zdravoseljački rečeno, sud "navija" za tebe ako je nešto dvosmisleno, smatra da si ti amater a naplatitelj parkinga je profesionalac, i njegovo je da se pobrine da je oznaka parkinga ispravna ili da vidi da nije pa da on obavijesti onog ko stavlja znakove da to popravi

 

Dakle, mislim da bi u slučajevima koje navodiš, prigovor trebao biti (banaliziram, ali to je bit) "otkud znam da je to parking s naplatom ?"

 

Pišemo u firmi na mjesečnoj bazi barem jedan prigovor u tom smislu, uvijek prolazi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za objašnjenje! Vjerujem da je u Zg još gore što se tice naplate parkiranja ali jasno je da sve te firme izigravaju nešto više jel toliko nepravde prave da to nije za vjerovat! A toliko krše zakon i propise. Upitom prema našem Gradskom gospodarstvu za članak zakona o zzp 54 rekli su da nikad čuli za njega i da nemaju pojma (usmen odgovor prema meni) To govori sve!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija