Jump to content

dali je moguće


veroz51

Preporučene objave

Roditelji su mi za vrijeme dok je bio brat živ dogradili dio obiteljske kuće,započeli su 1993 etažiranje koje nije završeno te godine,1994 godine brat mi gubi život u saobračajki,1995 umire mi mama s time da je dva mjeseca prije smrti potpisala darovni ugovor ,kao što je bilo predloženo etažnim elaboratom,ali nije do kraja sproveden,na ostavinskoj raspravi pojavljuje se samo pola kuće, sada nakon 12 god dolazim do dokumenta iz gruntovnice da je citiram:na temelju darovnog ugovora iz 1997 i etažnog elaborata iz 1997,te potvrde građ.inspekcije iz 1997 izvršen upis.Pitanje ugovor iz 1996g. iste mi je umrla mama (ugovora iz 1997 nema i ne može biti),a etažni elaborat i kao ugovor iz 1997g.te knjiženje u 1997 g, znači godinu dana nakon mamine smrti ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je što se nije nitko drugi uključio u raspravu,ali Vaša pretpostavka nije točna jer darovni ugovor nije mogao proizvoditi pravne učinke nakon smrti jer je napravljen na temelju predpostavke o podjeli nekretnine ,a tek poslije smrti je ovjerena i legalizirana predpostavka tj, etažni elaborat i u knjizi ljepo piše ugovor iz 1997 g .kad je polonodavac već umro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

DA,etažni elab. je započet 1994 g. ali nije realiziran ,mama i tata prave darovni ugovor na temelju pretpostavke 1996g. mama umire 1996g. otac 1997g. ponavlja etažni elab.koji se realizira 1997 (mati je mrtva) ured za građevinu izdaje potvrdu sa 1994g. a na etažnom stoji 1997 g,pitanje dal bi semoja mati 1997 g. složila sa etažnim.i kako može biti potvrda iz 1994 g,kad je etežni iz 1997 g.Hvala na odgovoru !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovni ugovor je pravni posao,izmedju ostalog,koji je ocitovanom voljom darodavca usmjeren na prenos vlasnistva na poklonoprimca.Jedan od osnovnih uvjeta valjanosti navedenog pravnog posla da je darodavac vlasnik poklona,a kako proizilazi iz vase objave to nije slucaj kod vas,drzeci se teorije da niko na drugog nemoze prenijeti vise prava nego sto ga i sam ima,misljenja sam da u konkretnom slucaju nesto nestima.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim pomoć ,Matrix76 utvrdio sam da je nakon smrti moje mame u ZK ulošku,navedeni lažni etažni elaborat ( 1996 mjenjao se zakon o etažiranju ) 1997 proveden na mamu i tatu ,a Mama umrla 1996, u biti cjela kuća je trebala biti u ostavini , dal pokrećem novo nađenu imovinu ili idem sa tužbom za poništenje upisa i darovanja ? Da i s obzirom da mi je otac živ dali mogu tražiti nužni dio iza mama ako ne uspijem poništiti upis ?

Hvala na odgovoru puno mi pomaže !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma komplicirano je a i prije sam napisao da su mama i tata nadogradili kuću u kojoj je živio pokojni moj brat 1994 započeli su etažni elaborat da podjele stari i novi dio koji su bili na mamu i oca te godine to nisu uradili,ste godine mi je brat i poginuo.1996 mama i otac prave darovni ugovor,na temelju čega-kao elaborata kojeg su započeli 1994 ali ga nisu proveli,iste godine 1996 umire mi i mati,nakon smrti otac angažira istog projektanta koji aktualizira etaž.elaborat iz 1994. ali ga predaje na odjel građevine u 6 mj.1997, žnači moja mama je mrtva,na ostavini je prijavljen samo stari dio kuće i nije prijavljen darovni ugovor,ostavina je bila krajem 1997,g.2008 g. nećaci se upisuju na novi dio kuće sa etažnim elaboratom ,koji nosi datum 6.1997 g, a potvrda nadležnog ureda kaže na osnovi elaborata iz 1994 g,a ostavina je krajem 1997g.niti darovni a niti dogradnja nisu prijavljeni na ostavini ,a još gore otac i stari dio poklanja 2008, nećacima koji se knjiže također 2008. e sad kaj sad.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li vam pala na pamet mogućnost da na grafički pregledan način napišete kronološki što se zbivalo? Primjer.

 

1. Početno stanje. Što čini majčinu imovinu i što piše u zemljišnim knjigama.

 

2. Datum potpisivanja darovnog ugovor, što se poklanje i tko kome. Stanje u zemljišnim knjigama takvo i takvo.

 

3. Datum slijedećeg koraka itd. Stanje u zemljišnim knjigama.

 

... Datum. Rješenje o nasljeđivanju.

 

 

x. Datum. Upis darovnog ugovora u zemljišne knjige. Stanje u zemljišnim knjigama prije i poslije upisa.

 

Itd.

 

Izostavite što je otac napravio, jer to nema veze s problemom i njegovo je pravo da sa svojom imovinom čini što hoće dok je živ. Prema tome, to nije "još gore" ili "još bolje".

 

Ono što se meni čini bitnim:

 

Vi ste 1997. godine sudjelovali u ostavinskom postupku u kojem je raspravljen samo dio imovine koja je - po vašem - trebala biti predmet nasljeđivanja. Za drugi dio ste znali, ali niste postavili nikakvo pitanje s tim u vezi niti ste kao nasljednik ispunili svoju obavezu i prijavili ga u ostavinu.

 

Rješenjem o nasljeđivanju nije određeno ništa u odnosu na spornu imovinu. Ona je prenesena drugim pravnim poslom (darovanjem) na druge osobe.

 

Moguće je da je tim darovnim ugovorom povrijeđeno vaše pravo na nužni dio, ali problem nije u tome što vam je taj ugovor zatajen nego to što niste prijavili svu imovinu u ostavinu. Pri tome je to bila jednako vaša obaveza kao i obaveza drugih nasljednika.

 

Od onda je prošlo više od 10 godina.

 

Osim u slučaju da bi se dokazale kriminalne radnje (koje ja ne vidim), po mojem mišljenju svi rokovi za naknadno traženje ostavine su vam istekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žao mi je što ne vidite kriminalne radnje ,ne slažu se potvrda i datum etažnog elaborata,moj otac je ažurirao etažni nakon smrti moje mame ,a prije ostavinske rasprave,znaći uzeo si je za pravo da bez nje etažira, a gruntovnica ako se ne slaže potvrda sa etažnim nije smjela upisati nekretninu,a drugo da je sve i bilo ispravno moja saznanja su od 2008 g. zapravo unazad godinu dana od kada vadim dokumente, treba malo točnije pročitati što sam napisao.Jedino ne znam zbog povrede nužnog djela poslije mame ( ako je sve po zakonu )jer sam Tu na forumu pročitao da nužni dio imam pravo tražiti tek poslije smrti oca ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,nedonosite takve zakljucke,preko teme se uopce nije preslo dok god moderator ili administrator istu nestavi pod kljuc,kao sto rece K.S.isti dogadjaj ste razapeli na dvije teme te je teze za pratiti.Isto tako morate shvatiti da se forum posjecuje u skladu sa slobodnim vremenom,u kojem svaki clan nastoji dati kakav takav odgovor ili savjet.Znaci samo strpljivo.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija