Jump to content

Traži ponovo kcer...


Ocka

Preporučene objave

Evo situacije,...pola godine nakon razvoda ostavila je dijete ocu, naglo uz usmeni dogovor, otišla u drugi grad i živjela u vezi s drugim muškarcem, ...nakon godinu i pol vratila se, par mjeseci lutala okolo, nezaposlena, nesređena......sad je u "sretnoj" vezi s oženjenim muškarcem ( ili više njih ) koji je sponzorira..našla je stan i ljuta je na bivšeg muža...traži dijete ponovo...prijeti da će muža strpati u zatvor.....navodno joj je neka pravnica rekla da to može na osnovu " ometanja sudske odluke ( dijete je po presudi dato njoj u skrb ) o dobrobiti i zaštiti malodobnog djeteta "...prijeti da će tražiti sve zaostatke alimentacije koje joj muž nije isplaćivao otkad mu je ostavila dijete...jer kao dijete je zapušteno...ništa se ne ulaže u njega...što naravno nije istina...mala je bolje nego u onih devet godina pakla u braku.....

 

Može li ona sve to ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, ona sve to može. Ostavila je dijete ocu, on nije ništa poduzeo da bi ostvario skrbništvo nad djetetom, ona se sad vratila i kako je dijete njoj dodijeljeno na skrb ima ga pravo uzeti. Također može tražiti i zaostatke alimentacije. U biti, otac je propustio prijaviti je kad je ostavila dijete njemu i zatražiti skrbništvo nad djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nebih to bas kategegoricki tvrdio zbog :

 

Copy-paste...clanak 111 obteljskog zakona...

 

Posebnu paznju obratiti na stavke 6,7,8 i 9.

Mislim da cete u njima naci odgovor...

 

I dalje moze traziti promjenu odluke o skrbi-zbog bitno promijenjenih okolnosti...

 

 

(1) Sud će u izvanparničnom postupku roditelja koji zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava lišiti prava na roditeljsku skrb.

 

(2) Roditelj zlorabi ili grubo krši roditeljsku odgovornost, dužnosti i prava ako:

 

1. provodi tjelesno ili duševno nasilje nad djetetom, uklju­ču­jući izloženost nasilju među odraslim članovima obitelji,

 

2. spolno iskorištava dijete,

 

3. izrabljuje dijete sileći ga na pretjerani rad ili na rad koji nije primjeren njegovoj dobi,

 

4. djetetu dopušta uživanje alkoholnih pića, droge ili drugih opojnih sredstava,

 

5. navodi dijete na društveno neprihvatljivo ponašanje,

 

6. je napustio dijete,

 

7. ne skrbi dulje od tri mjeseca o djetetu s kojim ne živi,

 

8. u roku godine dana ne stvori uvjete za zajednički život s djetetom s kojim ne živi, a da za to nema osobito opravdan raz­log,

 

9. ne skrbi za osnovne životne potrebe djeteta s kojim živi ili se ne pridržava mjera koje je radi zaštite prava i dobrobiti djeteta prethodno donijelo nadležno tijelo,

 

10. na drugi način grubo zlorabi djetetova prava.

 

(3) Postupak za lišenje prava na roditeljsku skrb dužan je pokrenuti centar za socijalnu skrb čim sazna za okolnosti iz stav­ka 2 ovoga članka, a može ga pokrenuti drugi roditelj, dijete ili sud po službenoj dužnosti.

 

(4) Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kad prestanu razlozi zbog kojih je to pravo oduzeto.

 

(5) Izvanparnični postupak iz stavka 4. ovoga članka može pokrenuti roditelj kojem je to pravo oduzeto ili centar za socijalnu skrb.

 

(6) U slučaju da je pokrenut postupak za lišenje roditeljske skrbi za oba ili jedinog roditelja centar za socijalnu skrb imenovat će djetetu posebnog skrbnika.

 

(7) Na posebnog skrbnika iz stavka 6. ovoga članka odgovarajuće će se primjenjivati odredbe o skrbništvu za posebne slučajeve.

 

(8) Pravomoćna odluka o lišenju i vraćanju roditeljske skrbi dostavit će se nadležnom matičaru radi upisa u maticu rođenih djeteta i roditelja, ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa radi vođenja očevidnika o osobama koje su lišene roditeljske skrbi, a ako dijete ima neko pravo na nekretninama odluka će se dostaviti i zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda radi zabilježbe.

 

(9) Nakon punoljetnosti djeteta podaci o lišenju roditeljske skrbi ne iskazuju se u ispravama iz matice rođenih djeteta.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija