Jump to content

Udruge za ljudska prava prosvjeduju zbog intervjua ministra Kotromanovića


Mrljavac

Preporučene objave

ZAGREB, 10. kolovoza 2012. (Hina) - Centar za suočavanje s prošlošću - Documenta, osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te Građanski odbor za ljudska prava poslali su danas otvoreno pismo Vladi u kojemu prosvjeduju zbog stavova ministra obrane Ante Kotromanovića kako je "trebalo streljati" hrvatske vojnike koji su "ubijali nedužne ljude i pljačkali po selima" te tako kompromitirali akciju "Oluja"

Spomenute udruge neprihvatljivim smatraju dio Kotromanovićeva intervjua koji je, u povodu 17. obljetnice "Oluje", objavio portal Politikaplus i u kojemu je rekao: "Mislim da smo naprosto na licu mjesta trebali strijeljati neke bandite koji su ubijali nedužne ljude, pljačkali po selima i kompromitirali ovu besprijekornu vojnu akciju".

Takvom izjavom, smatraju, zasjenjuju se iskoraci prema izgradnji povjerenja u Hrvatskoj i kvalitetnijim odnosima sa susjednim državama, te dovode u pitanje mukotrpno građeni preduvjeti za nepristrano i učinkovito procesuiranje ratnih zločina.

Ističu kako ta izjava, bez obzira je li nedavno izrečena ili je portal prenio neki stari razgovor s Kotromanovićem, štetna za hrvatsku Vladu jer u njoj sjedi ministar koji, na pragu ulaska u EU, svojim izjavama dovodi u pitanje postulate pravne države, načela neovisnosti pravosuđa te poštivanja ljudskih prava.

Udruge od Kotromanovića očekuju da se distancira od svojih izjava, a sve predstavnike Vlade pozivaju da se suzdrže od izjava koje dovode u pitanje presude, rad pravosuđa i postulate pravne države.

Vladu prozivaju da dovodi u pitanje svoju vjerodostojnost financiranjem obrane Tomislava Merčepa i drugih optuženika za ratni zločin, kao i produljenjem ugovora s odvjetničkom tvrtkom angažiranom u žalbenom postupku generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred Haškim sudom.

"Smatramo neprihvatljivim produžavati dugogodišnju praksu financiranja obrane optuženih iz državnog proračuna. Posebno je neprimjereno da Vlada donosi takvu odluku u situaciji kada hrvatsko pravosuđe nije pravomoćno osudilo niti jednog počinitelja ratnog zločina počinjenog u tijeku ili nakon 'Oluje', niti je isplaćena naknada štete ijednoj obitelji ubijenih srpskih civila usmrćenih u navedenoj akciji", tvrde udruge.

Ističu kako bi bilo neusporedivo pravednije, i samim tim za Vladu dostojnije, da ta proračunska sredstva usmjeri na obeštećenje žrtava ratnih zločina, umjesto na plaćenje obrane optuženih za ratne zločine.

Naglašavaju kako žele vjerovati da su nedavni govori u Kninu predsjednika Republike Ive Josipovića ("Moramo pružiti ruku sugrađanima srpske nacionalnosti, priznati i njihove žrtve i pokloniti se. Hrvatska je bila na pragu uništenja, ali je pobijedila") i premijera Zorana Milanovića ("Ne slavimo ovaj dan da bismo se naslađivali tuđim jadima, nego da bismo proslavili svoju veličanstvenu i časnu pobjedu. Domovinski je rat bio pravedan, obramben i častan, i to su vrijednosti na kojima ulazimo u EU") najavili pravi smjer budućeg rada vlade.

"Njihovi nastupi kao i djelovanje ministra branitelja daju nadu da će u skorije vrijeme biti moguće proslaviti pobjedu u ratu i oslobađanje okupiranih dijelova Republike Hrvatske te istovremeno priznati patnju i pokloniti se civilnim žrtvama s 'druge strane'", zaključuju u pismu.

(Hina)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija