Jump to content

Naslijeđe


KTKT

Preporučene objave

Zanimalo bi me ima li dijete ikakva nasljedna prava ukoliko je situacija slijedeća. Naime, jedan od roditelja je preminuo dok je dijete bilo maloljetno. Mene zanima ima li to dijete ikakva prava na ostavštinu od preminuloga roditelja nakon punoljetnosti ukoliko nije postojala nikakva oporuka. Možda je bitno naglasiti da je većina ostavštine o kojoj se govori bračna stečevina osigurana uglavnom sredstvima preminuloga roditelja. Ugl., zanima me ima li dijete ikakva prava ili sve pripada živućemu roditelju?

Zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa djeca nasljeđuju u prvoj liniji zajedno s bračnim drugom. Znači da jednu polovicu dobiva preživjeli bračni drug, a drugu polovicu dijete od onoga što je ostavitelj imao.

 

Uzmemo li u obzir najčešću varijatnu, da sve što je ostalo iza preminulog je njegov udio u bračnoj stečevini, tada bi zapravo dijete dobilo 25%, a preostali bračni drug 75% (jer dijele ustavi 50% bračne stečevine koja je pripadala preminulom).

 

Ono što ljudi zaboravaljaju je da nije sve bračna stečevina. Znači sve ono što je preminuli dobio od svojih roditelja nasljeđivanjem i sve ono što je imao prije braka ne ulazi u bračnu stečevinu. A ako je nešto od toga prodano i kupljeno novo, to je samo promijenilo oblik, ali i dalje ne ulazi u bračnu stečevinu!

 

Što se tiče naslijeđene imovine, za vrijeme maloljetnosti preživjeli bračni drug (jer je u pravilu roditelj) upravlja imovinom maloljetnika. Nakon njegove punoljetnosti, ono ože tražiti razvrgnuće suvlasništva i isplatu svog dijela. Sporazum je tu definitivno najsretnija opcija, jer u praksi se dosta odugovlači, a i postignute cijene prodajom su niže od tržišnih. Da ne spominjemo i odvjetničke troškove.

 

(primjer: ako je vaše naslijeđe 25%, mogli biste tražiti da sve prepišite na preživjelog bračnog druga, a ona će vam isplatiti 25% cijele imovine u ratama)

 

Pozivam da još jednom obratite pažnju na moj 3. odlomak, jer uistinu mnogi misle da je SVE baš bračna stečevina, a postoji velika mogućnost da je bračni drug koji je umro neke stvari dobio u naslijeđe ili unio u brak.

 

I da, oporuka nema nikakve veze s ovim, ovo je čisto zakonsko naslijeđivanje gore objašnjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija