Jump to content

Kako rjesiti "svadu" oko nasljedstva?


Majsan

Preporučene objave

Pisem u ime moga tate. Umrli su mu mama i tata (meni baka i djed) i otvorila se pismena oporuka kod javnog biljeznika. Tata ima dvije sestre i jednog brata. U oporuci pise sto pripada sestrama a za tatu i brata pise da na pola djelu kucu i dva zemljista. Jedna sestra je dobila malu "kucicu" koja je u istom dvoristu gdje je i dvokatna kuca koju tata i njegov brat trebaju podjeliti na pola. Tati nije vazno hoce li dobiti donji ili gorni kat, vazno mu je da dobije pola, brat mu moze birati koji kat njemu najbolje pase. Sad se medutim umjesao sin od tatinog brata zajedno sa sestrom koja je nesljedila "kucicu". Ne dopustaju mom tati da dobije jedan cijeli kat, tvrdu da mu je dosta dvije sobe (polovica jednog kata) tek toliko da moze sa svojom obitelji prespavati u kuci. Tata se drzi toga da je u pismenoj oporuci njegovo pola kuce i vazno mu je imati vlastiti ulaz i kljuc, a to mu njegov brat, sestra koja nema nista s ovim djelom kuce i bratov sin koji po mom misljenju nema bas nista s oporukom ne dopustaju (kazu da nitko nece nista zakljucavati, kuca ce se koristiti kao da je svacija/nicija....). Molim vas za savjet!!! Na koji se najjednostavniji nacin moj tata moze boriti za pola kuce koja mu pripada kako pise u oporuci??? On ne trazi nista sto nije njegovo, samo zeli biti vlasnik onoga sto mu pripada......................

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste napisali najvažnije, tj. da li je doneseno rješenje o nasljeđivanju kojim je određeno ovako kako ste opisali i da li je ono pravomoćno odnosno da li se tko na rješenje žalio i je li žalbeni postupak u toku ili je okončan. Također niste napisali da li je rješenje provedeno u zemljišnim knjigama i na koji način.

 

Pod pretpostavkom da je rješenje pravomoćno i da je u njemu određeno kako ste opisali, onda je problem u tome što neki nasljednici ne priznaju odluku suda.

 

Ako netko ne priznaje odluku suda, onda takovog čovjeka ne možete ni u što uvjeriti niti ga prisiliti da promijeni svoje mišljenje. Ono što možete jest da mu njegovo ponašanje učinite neisplativim, a vrlo je individualno koliko dugo takvoga morate "dresirati" da to shvati.

 

Vaš otac već temeljem rješenja o nasljeđivanju može ući u posjed izdvojenog dijela koji je naslijedio odnosno na kat oko kojeg se dogovorio s bratom, promijeniti brave i samostalno ga koristiti. Ako bilo tko drugi uđe u posjed silom (npr. tako da provali) treba podići tužbu radi smetanja posjeda, a može se u slučaju nužde poslužiti samopomoći, tj. "provaliti" u svoje, i ponovno zamijeniti bravu i poduzeti druge mjere protiv provale. Onaj tko izgubi takvu tužbu, plaća sve troškove.

 

Neovisno o tome, svakako bi trebalo pokrenuti postupak etažiranja, kako bi se u zemljišnim knjigama svaki samostalni fizički dio upisao zasebno, te za takav dio upisao i njegov vlasnik.

 

Nisam siguran treba li tome prethoditi postupak razvrgnuća suvlasništva, budući da je fizička podjela provedena već u ostavinskom postupku. Ako se vaš otac i brat nisu dogovorili oko podjele katova, onda je to nužno. Također mogućnost podjele na fizičke dijelove ovisi o karakteristikama građevina. S tim u vezi se svakako trebate posavjetovati s odvjetnikom koji ima iskustva u takvim postupcima.

 

Pripremite se na to da će "dovođenje u red" samovoljnih sunasljednika biti dugotrajno, naporno i vezano s troškom i međusobnim sukobima. Međutim, jedina alternativa vam je primjena "vanzakonskih" sredstava "uvjeravanja" sunasljednika da se sudske odluke moraju poštivati. Takve metode mogu biti učinkovite i - što je još važnije - brze, ali tu vrstu savjeta ne možete očekivati na ovakvom mjestu.

 

I na kraju, bratov sin nema u tome nikakvih osobnih prava, ali ga njegov otac može eventualno opunomoćiti za neke radnje. To mora učiniti pismeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar se svodi na to da svaki sunasljednik može ili prihvatiti ili ne prihvatiti oporuku. Onaj tko je ne prihvati bit će upućen u parnicu. Oporuku može osporavati sa stajališta valjanosti (npr. da je krivotvorena ili napisana pod prisilom) ili sa stajališta neprihvatljivosti njezinih odredbi (npr. povreda nužnog dijela).

 

Ako među vama nema spora o valjanosti oporuke i ako nije povrijeđen ničiji nužni dio, pitanje je na temelju čega bi neki od sunasljednika mogao računati na uspjeh u parnici u kojoj bi pobijao odredbe oporuke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija