Jump to content

Ponistenje braka ali bez tuzbe.. Moguce?


Tomislav Klepač

Preporučene objave

Odredbe o poništaju braka se primjenjuju kada brak nije valjan. To su slučajevi kada je maloljetna osoba sklopila brak bez dopuštenja suda, zatim ako je brak sklopila osoba lišena poslovne sposobnosti, te ako je brak sklopila osoba koja je još uvijek u braku.

 

U ovom navedenom slučaju tih pretpostavki očito nema. Tužba će dakle biti potrebna, jer u slučaju jednostranog traženja razvoda braka, bračni drug mora pokrenuti sudski (parnični) postupak, a za svoje traženje može se pozvati na jednu od okolnosti koje su zakonskom normom određene. U postupku o bračnom sporu ako jedan bračni drug podnese tužbu za razvod braka, a drugi izričito izjavi da ne osporava opravdanost tužbenog zahtjeva, smatra se da su bračni drugovi podnijeli sporazumni zahtjev za razvod braka. S obzirom da u vašem primjeru jedan bračni drug uskraćuje pristanak, dobra vijest je ta da će kod RELEVANTNIH okolnosti za razvod braka sud razvesti brak ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka bračne zajednice PROTEKLA GODINA DANA. Dakle, na tu okolnost iz čl. 43. točke 2. Obz., će se morati pozvati bračni drug koji jednostrano traži razvod braka, a tvrdnje koje istakne u tužbi mora u parnici dokazati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija