Jump to content

Pravna zaštita direktno iz Ustava RH


iuraest

Preporučene objave

Pozdrav svima - moje pitanje je slijedeće: raspisan je natječaj (raspisuje ga ministarstvo) temeljem zakona koji o pravnoj zaštiti natjecatelja ne govori ništa (pa ni to koji se postupovni zakon primjenjuje), nešto detaljniji je u tom smislu pravilnik koji također ništa ne govori o pravnoj zaštiti natjecatelja a odluke se natjecateljima dostavljaju u formi običnog dopisa. Postoji li pravo na neku pravnu zaštitu (žalba, tužba) izravno na temelju Ustava RH? Hvala na idejama!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mojem mišljenju ako nije posebno određen drugi zakon, onda se primjenjuje Zakon o općem upravnom postupku.

 

Ako to ne ide, onda vas upućujem da je u novom Zakonu o upravnim sporovima predmet upravnog spora određen bitno drugačije i šire nego ranije, što omogućuje da se pokrene upravni spor i bez obzira na formu akta kojim se odlučuje o nekom pravu ili obavezi, dakle ne postoji više ograničenja da se mora raditi o drugostupanjskom ili iznimno prvostupanjskom rješenju.

 

Konkretno čl. 3 Zakona o upravnim sporovima:

 

Predmet upravnog spora

 

Članak 3.

 

(1) Predmet upravnog spora jesu:

 

1. ocjena zakonitosti pojedinačne odluke kojom je javnopravno tijelo odlučilo o pravu, obvezi ili pravnom interesu stranke u upravnoj stvari (upravni akt) protiv koje nije dopušteno izjaviti redoviti pravni lijek,....

 

Dakle, mislim da biste - teoretski - mogli pokrenuti upravni spor i na temelju obavijesti odnosno dopisa.

 

Napisao sam teoretski jer je zakon u primjeni od 01.01.2012., pa je pitanje kako će to upravni sudovi tumačiti u praksi, a iskustvo pokazuje da naši sudovi robuju formalizmu.

 

Inače, takvo izvrdavanje zakona korištenjem "neformalnih" akata za koje ne postoji pravni lijek je bila i još jest draga praksa našoj izvršnoj vlasti i lokalnim samoupravama koja im omogućuje da provode samovolju i koje se sasvim sigurno neće milom odreći jer bi ih natjeralo da rade stručnije, pa se ovim Zakonom o upravnim sporovima to pokušalo izbjeći. Budući da je tu prste imala EU, dakle ne radi se o "entuzijazmu" naše birokracije, nisam optimist da će u praksi to i zaživjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija