Jump to content

Prodaja automobila nakon ostavinske rasprave - Hitno


Sandra Panić

Preporučene objave

Bok svima,

Trebala bi hitan stručni savjet jer imam veliki problem oko prodaje auta od mog pokojnog tate.

Dakle, situacija je slijedeća : nakon tatine smrti i obavljene ostavinske rasprave, tatinu polovicu svega smo naslijedile u jednakim dijelovima mama, sestra i ja. Ostavinska rasprava je sada pravomoćna i želimo prodati tatin auto koji je još registriran na njega do kraja rujna.

Kako to možemo učiniti na što bolji način da bi novi kupac bez problema mogao registrirati auto na sebe?

Drugi problem je što sve tri živimo na udaljenim mjestima jedna od druge (sestra živi u inozemstvu) a auto se nalazi kod mame.

1/ Možemo li sestra i ja napraviti neku ovjerenu punomoć mami i tako joj omogućiti da u svoje ime napravi kupoprodajni ugovor, i npr priloži kopiju rješenja ostavinske rasprave ?

2/ Sve tri smo trenutno "na kupu" i možda čak sutra nam dođe neki potencijalni kupac : možemo li napraviti kupoprodajni ugovor na naša tri imena i zajedno potpisati taj kupoprodajni ugovor i također priložiti rješenje o ostavinskoj?

 

Hvala unaprijed na brzom savjetu jer se sestra vrača u subotu doma a poslije opet sve postaje super komplicirano...

 

Help!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno ti hvala Matrix76 na brzom i korisnom odgovoru. Samo sam htjela biti sigurna da je to dovoljno jer sam čitala sve i svašta na raznim forumima pa sam se totalno zbunila a ne bi htjela da novi kupac ima problema nakon kupnje.

 

Ako može još jedno pitanja, manje hitno ovaj put ;D, vezano za eventualnu prodaju nekretnina koje si isto tako naslijeđene u istom omjeru : ako mama jedan dan hoće prodati svoju kuću, a jedna od nas sestara se ne slaže s tim, može li se osporiti ta prodaja, odnosno postoji ji način na koji bi mama mogla "prisiliti" prodaju.

Sada živi sama u ovoj ogromnoj kući koju ne može održavati a mislim da bi tu među nama mogli nastati problemi.

Hvala puno unaprijed na odgovoru i ugodna večer!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,vi ste suvlasnice nad istim nekretninama,clanak 36 Zakona o vlasnistvu i dr.stvarnim pravima decidno kazuje:Ako više osoba ima neku stvaru svome vlasništvu tako da svakoj pripada po dio toga prava vlasništva, računski određen razmjerom prema cijelom pravu vlasništva te stvari, sve su one suvlasnici te stvari, a dijelovi prava vlasništva koji im pripadaju njihovi su suvlasnički dijelovi..U vasem slucaju omjer 1/3.Majka vas nemoze prisilit na prodaju svog idealnog dijela,niti ona moze sama sklapati kupoprodaju sa trecim osobama nad cijelom nekretninom bez vas dvije,jer niko na drugog nemoze prenijeti vise prava nego sto ga i sam ima,,u prevodu vasa majka ima prava u omjeru 1/3,tako da nemoze na nekog prenijeti pravo u omjeru 1/1 jer vi i sestra imate svaka ponaosob po jednu trecinu.Naravno moze doci do nesuglasica pa da nastupi razvrgnuce suvlasnicke zajednice,ali otom potom.Pozdrav.,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija