Jump to content

Režije i suvlasništvo


MalaMara

Preporučene objave

Vlasnica sam 5/6 obiteljske kuće, dok moj bratić ima 1/6. Budući da on ne pristaje na isplatu svog dijela a fizička dioba nije moguća, tj. ja je ne želim pokrenuti jer bi u tom slučaju snosila sve troškove a to ne dolazi u obzir, on živi u kući i koristi se svim njezinim dijelovima jednako kao i ja. Dakle, i kupaonicu i kuhinju i sve ostalo, s tim da po našem pametnom zakonu on plaća samo 1/6 režija! Naravno da to nema smisla jer troši jednako režija kao i ja ako ne i više, a s obzirom na kvadrate plaća jedva sitnicu, a i to izbjegava.

 

Zanima me dal postoji mogućnost da se izborim da plaća polovinu svih režija?

Postoji li mogućnost da ga bez fizičke diobe nekretnine ograničim na određeni dio kuće ?

I dal on smije koristit stvari koje sam ja kupila npr. štednjak ili mu imam pravo to zabranit?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pokreni tužbu za raskid suvlasništva isplatom .

postupak je izvanparnični pa svaka strana plaća svoje troškove.

odvjetnik nije potreban (poželjan je )pa nemožeš tražiti povrat troškova.

bolje tužba nego živciranje .

svaki suvlasnik plaća troškove za redovito održavanje nekretnine,komunalnu naknadu ,vodnu naknadu u omjeru svog vlasništva.

utrošak struje ,vode ,plina plaća se po osobi (nekretnina ne troši navedeno)

tužbom traži od suvlasnika povrat plaćenih troškova uvečano za zakonske zatezne kamate. (unazad do pet godina)

suvlasnik je nekretnine a ne i stvari u nekretnini .

stvari može koristiti samo uz odobrenje vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno Vam hvala na odgovoru!

 

Imam još jedno pitanje; obiteljska kuća sastoji se od dva kata, nije etažirana. Gornji kat, 6/12 ima moja sestrična i mi nemamo veze s tim katom. Na donjem katu smo moj bratić i ja od čega meni pripada 5/12 a njemu jedna.

 

Zanima me dal postoji mogućnost pokretanja izvanparničnog postupka u kojem mogu zahtjevati da on pristane na isplatu svog dijela ukoliko on to ne želi, bez obzira na gornji kat, tj. dal je jedina mogućnost da ga prisilno isplatim ukoliko dobijem pristanak sestrične sa gornjeg kata, ili mogu i bez toga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje postoje dvije stvari koje nemaju izravne veze: zajedničko kućanstvo i suvlasništvo.

 

Suvlasništvo ne daje pravo na život u zajedničkom kućanstvu. Drugačije rečeno, stan je nedjeljiva cjelina u smislu korištenja za život u njemu, i jedan suvlasnik ne može tražiti od drugog suvlasnika da ga ima istovremeno u posjedu kad i drugi suvlasnik, jer se time narušava pravo na elementarnu intimu osobe ili obitelji (o korištenju tuđih stvari da ne govorim). Ostvarivanje suvlasničkih prava može se dogovoriti na različite načine. Npr. suvlasnici mogu stan koristiti naizmjence, ili ga može koristiti jedan suvlasnik, a drugome plaćati naknadu za stanovanje srazmjerno suvlasničkom dijelu suvlasnika koji stan ne koristi. Pri tome veličina suvlasničkih dijelova nije presudna, stan može isključivo koristiti i onaj koji ima manji dio.

 

Vi ste sad upali u jednu situaciju suposjeda, i nažalost ne znam kako bi se to moglo riješiti, odnosno kako biste mogli drugog suvlasnika "istjerati" iz stana.

 

Što se tiče razvrgnuća, možete pokrenuti izvanparnični postupak, u njemu moraju sudjelovati svi suvlasnici fizičkog dijela koji je u suvlasništvu. Budući da zgrada nije etažirana, to su svi suvlasnici zgrade. Sud može dosuditi prisilnu isplatu samo u posebno opravdanim slučajevima i u pravilu kad suvlasnik kojega se isplaćuje ima vrlo mali dio. Što je to posebno opravdani slučaj nije propisano zakonom nego se može ocijeniti samo na temelju sudske prakse. Vaš bratić ima 8,5% nekretnine, što mi se čini nekako na granici onoga što se smatra vrlo malim suvlasničkim udjelom. Prisilna isplata u pravilu se omogućuju suvlasniku koji sam ima izrazito većinski suvlasnički udio, dok u vašem slučaju postoje dva veća suvlasnika. Dakle, teško je reći biste li uspjeli. Pokušajte pronaći u sudskoj praksi sličan slučaj, a posavjetujte se s odvjetnikom možete li ishoditi prisilno iseljenje bratića i bez razvrgnuća suvlasničkih odnosa, s obzirom na ono što sam u početku naveo.

 

Alternativa je da sud proda zgradu, što u pravilu nije isplativo jer se postižu niže cijene. Međutim, pri takvoj prodaji se možete javiti kao kupac, pa bi se vašem bratiću moglo dogoditi da mu na taj način isplatite manje nego po nagodbi. S druge strane, ne znam kako stoji s porezom u takvom slučaju.

 

Ako bi se pak našao ozbiljno zainteresirani kupac koji bi vas nadlicitirao, ostali biste bez kuće (ali s novcem, naravno).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Već vam je odgovoreno.

 

Tako dugo dok kuća nije etažirana, ona predstavlja cjelinu i sud će - ako se svi suvlasnici ne dogovore o načinu razvrgnuća - staviti na prodaju cijelu kuću.

 

Ako kuću etažirate i dogovorite se o podjeli vlasništva tako da vama i bratiću pripadne stan u kojem jeste, a drugoj suvlasnici drugi stan, onda će predmet razvrgnuća biti taj stan u suvlasništvu dva suvlasnika. Za etažiranje će vam također trebati suglasnost svih suvlasnika.

 

Sa svojim idealnim dijelom od 5/12 možete raditi što hoćete, za to vam ne treba sud niti dražba. Možete prodati svoj idealni dio pod uvjetom da nađete kupca koji će htjeti kupiti idealni dio neetažirane kuće s vrlo dvojbenom mogućnošću ulaska u jedan od stanova u kući. Nekako mi se čini da ćete takvoga teško naći, ali sve ima svoju cijenu. Ako pristanete na besmisleno nisku cijenu, i takav će se naći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas odgovor; što se događa sa režijama u slučaju da se radi o nepodjeljenoj nekretnini u suvlasništvu dvije osobe ukoliko jedna ne boravi često u kući, odnosno mogu li tražiti plaćanje režija sa zateznim kamatama unatrag tri godine bez obzira što drugi suvlasnik nije boravio cijelo vrijeme tijekom te tri godine u kući? Osim toga me zanima, vezano za komunalnu naknadu, vodnu naknadu... dal naknadu tih troškova mogu tražiti samo u omjeru vlasništva drugog suvlasnika ili postoji način da dokažem da koristi više kvadrata kuće od onih na koje ima pravo tj. koristi cijelu kuću kao i ja s obzirom da nije podjeljena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

pozdrav svima

imam jedno pitanje u vezi suvlasništva.

 

Živim u suvlasničkom odnosu u etažiranoj kući na 1 kat. Kat je moj a u prizemlju živi moj ujak.

Krov od kuće, koji je također etažiran i podjeljen na pola, prokišnjava jer je jako star.

 

Ja želim kupiti novi krov dok moj ujak ne pristaje na podjelu troškova. Tvrdi da novi krov nije potreban te je spreman podjeliti troškove samo za popravak(a bilo ih je bezbroj).

 

Čuo sam se sa građevinskim inženjerom koji je stalni sudski tumač i koji mi je savjetovao da slikam štetu koja je nastala od kiše po zidovima i stropu kao dokazni materijal.

 

Mene sad zanima, da li ja mogu zvati sudskog tumača da zapiše i potvrdi da su popravi uzaludni te da je kupnja novog krova jedino rješenje.

 

I poslije toga platiti sam novi krov te tužiti svoga ujaka da mi naknadno isplati troškove u pola?

 

Zanima me koliko su šansa za dobivanje takve parnice, koliko ona traje, te jel postoji mogućnost da se moj ujak nekim argumentom izvuče od plaćanja troškova u pola?

hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija