Jump to content

Naplata štete od biciklista


cash_hr

Preporučene objave

U prometnoj nesreći biciklista je po policijskom zapisniku skrivio nesreću.

 

Koji su načini naplate materijalne i nematerijalne štete?

Da li postoji neki način osim dogovora i privatne tužbe?

 

Čuo sam da postoji neki državni ured za neosigurana vozila nno ništa o tome nisam uspio više saznat...

 

Tnx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sve ide normalnim putem, odnosno ako onaj koji je počinio štetu neosiguranim vozilom prizna krivicu, tada je najbitnije što prije prijaviti štetnu radnju osiguravatelju. Prema zakonu, štetu bi trebalo prijaviti najprije Hrvatskom uredu za osiguranje. Međutim, puno je bolje da oštećeni štetu prijave osiguravajućoj kući u kojoj imaju obvezno osiguranje od autoodgovornosti s naglaskom na to da je štetu počinilo neosigurano vozilo. Time se bitno skraćuje procedura, jer će se lakše obaviti procjena štete, utvrditi vjerodostojnost događaja i svega ostalog vezanog uz potrebnu dokumentaciju.

 

Kada se sve obavi, prikupljena se dokumentacija proslijeđuje Hrvatskom uredu za osiguranje, a osiguravajuća kuća traži suglasnost za to da riješi predmet. U principu, Hrvatski ured dodjeljuje predmet onom osiguravatelju koji je prijavio nastanak štete. Nakon toga se ide na rješavanje štete nagodbom ili po računima ispostavljenim za popravak automobila. Ako u nezgodi ima ozlijeđenih, prikuplja se potrebna medicinska dokumentacija, sve se pomno analizira i ide se na isplatu. Nakon isplate osiguravajuće kuće imaju pravo na povrat sredstava, koja su isplatile na ime štete, u Hrvatskom uredu za osiguranje.

 

Dakle, oštećena će osoba dobiti naknadu za popravak automobila ili za tjelesne ozljede, a na Hrvatskom uredu za osiguranje je da se naplati onomu koji je prouzročio štetu neregistriranim, odnosno neosiguranim vozilom. Naravno, novčane su kazne za počinitelje prekršaja velike, a usto mora platiti i regres prema Hrvatskom uredu za osiguranje. Kako i na koji način, regulirano je posebnim pravilnikom.

 

Oštećena je strana uvijek zaštićena (...ili bi tako bar trebalo biti), bez obzira na to radi li se u nezgodi o osiguranom ili neosiguranom vozilu, a iza svega stoji Hrvatski ured za osiguranje. Mogu se sudariti i dva automobila od kojih nijedan nije osiguran. I u tom će slučaju biti obeštećen onaj koji nije kriv za nezgodu, ali uz napomenu da i jednom i drugom slijede prekršajne prijave i kazne zbog vožnje s neosiguranim vozilom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm..

 

Biciklista nije priznao krivicu no policija ga temeljem ocevida tereti za saobracajku i protiv njega je pokrenut prekrsajni postupak.

 

Pitao sam u Jadranskom osiguranju (tamo sam osiguiran) da li postoji neka takva opcija i oni su me otkantali. No napravili su mi besplatno procjenu štete koja je manja od ponude servisa za 2.500kn...

 

Je li osiguravajuca kuca duzna tako postupiti ili je to po njihovoj volji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi pod kojim ste uvjetima Ugovor o obveznom osiguranju potpisali.

Polica cestovnoga prometa najjeftinija je polica osiguranja i pokriva minimalne pravne zahtjeve. Pruža naknadu za ozljedu ili smrt onome tko podiže pravnu tužbu protiv vozača. Ali ona ne pokriva potraživanja za štetu nastalu na drugome vozilu, kao što to pokriva polica osiguranja trećega lica.

 

Polica osiguranja trećega lica, osiguranja od požara i krade pruža naknadu i ako je automobil oštećen ili uništen vatrom ili ako je ukraden – takoder pokriva i oštećenja koja je prouzročio kradljivac.

 

Kompenzirajuća polica – najskuplja – pruža sva pokrića osiguranja trećega lica, osiguranja od požara i krađe uz dodatna pokrića niza drugih rizika. Oni obično uključuju: oštećenja nastala u prometnoj nesreći, bez obzira na to čija je krivica, osobno pokriće od nesreće, troškove liječenja putnika u automobilu te gubitak ili oštećenje predmeta u automobilu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija