Jump to content

mirovina za hrvi


anonimno

Preporučene objave

Tražim pomoć,

Dragovoljac sam, narednik, ptsp od 94, 30% invalid.

Kako do mirovine , molim ako može objašnjenje korak po korak, što , gdje i kako jer oni za šalterima i ostali koji su "branitelji" iz fotelja baš i nisu rasploloženi za davanje informacija.

i još nešto, kako da izračunam kolika bi mi bila mirovina da vidim jel se sve to isplati, kako je to s komisijama jer mi se zgadilo kad sam bio za priznavanje statusa.

Znam samo da mi je polazni faktor 1,85 i neka osnovica 79.930,00 kn.

 

Hvala unaprijed, Mladen

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bivši sam četvrtaš,išao sam u mirovinu kao HRVI zbog opće nesposobnosti 2003.

Po činu sam bio razvodnik(10 godina-serem im se u brk).

Prvo moraš odlučiti što želiš.

Do 2005 godine zakon je bio povoljniji za branitelja ,jer je mogao ostvariti dodatak na mirovinu.

Nemaš šta izgubiti,ti moraš iči u mirovinu,ili čete oni za koju godinu potirat bez ičega.

Idi na bolovanje,i vadi nalaze na sve,šta više to bolje.

Kada ih dovoljno skupiš,neka ti doktor opće prakse preda papire za procjenu radne sposobnosti.Za mjesec dana dobit ćeš da si nesposoban za djelatnu službu.Nakon ponovo mjesec dana ,dobit ćeš časni otpust sa pravom na invalidsku mirovinu.

Tada ćekaš poziv za komisiju u Tvrtkovu 5 u Zagrebu(HZMO).Ona te vedri i oblaći.

Daje ti profesionalnu ili opću nesposobnostl.

Nakon toga ti predmet ide kod Taborskog(vojna komisija),da ti utvrdi kolika je posljedica rata ,a koliko mira(80-20,50-50,70-30,20-80).

Što ima više rata to su ti bolje koeficijenti.

Tada dobiješ na kučnu adresu privremeno rješenje,

otprilike 1500 kuna.Nakon 6 mjeseci dobiješ pravo rješenje i sve zaostatke.

Mojić četvrtaši sa činom narednika po novome dobijaju

otprilike 3300 kuna.

Ja ti želim sreću!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolega koji veli da je zakon o braniteljima bio prije povoljniji nije baš u pravu. Po novom zakonu imaš isto dodatak samo taj dodatak ne vidiš nego ulazi u obračun mirovine. Ostalo što je rečeno je točno.

1. Moraš dobiti da si nesposoban za DVS, to je komisija MORH, samo pazi na toj komisiji možeš dobiti i sposoban sa ograničenjem prve druge ili treće skupine, što znači nema van iz DVS, ako dobiješ da si nesposoban za DVS dobivaš častan otpust i papiri ti odlaze u Tvrtkovu 5 ,uz častan otpust dobivaš otpremninu u visini tri prosječne plače u RH što je oko 9800 kuna. U Tvrtkovu te pozivaju i ocjenjuju dali je profesionalna nesposobnost ili opća nesposobnost, naravno opća je povoljnija ali ne mora biti, osim što utvrđuju to utvrđuju i postotak posljedice rata što znači koliko je posljedica rata a koliko posljedica van ratnih okolnosti i to je kumulirana mirovina. Možeš dobiti puno a možeš dobiti malo nema veze RVI, komisija procjenjuje postotak oštećenja, u svakom slučaju ćeš dobiti posljedicu rata koliko si RVI ali to ti je jako malo ako dobiješ 30% rat 70 % ostale okolnosti to je mala mirovina u tom slučaju možda je bolja 6a pa dobiješ otpremninu a mirovina je tu negdje ali ako dobiješ 100% rat i opću nesposobnost za rad onda kolji vola odmah. Sve ovo ne možeš znati dok papire ne predaš komisiji ali onda nema povratka, znači mora biti tvoja odluka. Ako dobiješ u Tvrtkovoj profesionalnu nesposobnost za rad imaš pravo u Ministarstvu obrane tražiti otpremninu kao da ideš u 6a. i dobit ćeš ju samo ti neće biti uvećana za 50% , znači 6 bruto plaća i 525 po mjesecu sudjelovanja u ratu.. Toliko ako ima pitanja pitaj

Poki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi gospodine vaša osnovica nikako ne može biti 79 930 kuna jer takve osnovice za 2005.g. nema ako ste narednik onda vam je osnovica 88 788 a polazni faktor ok to štima 1,85 samo ima toga još jako puno ovo vam ništa ne znači, najbitnija je komisija mirovinskog i povjerenstvo Ministarstva branitelja, ova osnovica je manje bitna.

Poki

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne zamjeri ali ne kužim ovo sa postocima od rata i drugih okolnosti.

nenako sam izračunao da bi mi mirovina za profesionalnu nesposobnost bila oko 4000.

što to sad znači u konačnici jer mi je hrvi 30 posto od ptsp.

kako sam mlad otišao u rat a nakon njega sam živio kolikotoliko normalno, gdje sam mogao postati invalid za ovo drugo. sve je ovo pomalo zbunjujuće, sad moram biti i pravnik da bih znao što me sljeduje nakon onog rusvaja po slavoniji i dalmaciji. bolestan sam pijem antideprisive ali funkcioniram, zašto svake godina ležati u ludari, kad se zna da sam bolestan.... tko će mi lijekovima izbrisati svakodnevna sjećanja na ono što sam proživio, pa prošlo je 15 god a je se sjećam svakog drva u šumi i puta kud sam prošao i gje sam se smrzavao, može mi se samo odrezati dio mozga za pamćenje, pa da mi prošlost počne od jučer.

sori ne ide ove tebi već se javno pitam a ko zna savjet ili odgovor nek piše, hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ipak još mislim da je bio povoljniji stari zakon.Isto je toliko bitno jesi li RVI,radi koeficijenata(1,85 , 1, 80, 1,50).

Da, bilo bi dobro dobiti profesionalnu nesposobnost i da te ocjene 100 % rat ,ali ja neznam nikoga da je to dobija ,gledajući moje u 4 gbr.

Drago mi je što ste aktivni mu ovoj temi,puno je lakše kad ti neko daje smjernice!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stari zakon o braniteljima je rekao da si morao imati RVI da bi išao u invalidsku mirovinu a novi zakon veli da moraš biti branitelj, što znači da je stari zakon išao na ruku samo RVI a ovaj ide svim braniteljima jer i zove se Zakon o pravima hrvatskih branitelja a ne zakon o RVI.

Što se tiče koeficijenata to izgleda ovako:

 

Članak 17.

Polazni faktor 1,10 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez statusa HRVI, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata.

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI.

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

–invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI, pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata.

Polazni faktor 1,50 je kod izračuna:

–invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata bez statusa HRVI.

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

–invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata sa statusom HRVI.

 

Ima ih koji su dobili i profesionalnu nesposobnost ali u tom slučaju imaš preostalu radnu sposobnost

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

:coffe: čin sa otpremninom nema veze!!! tih 43 mjeseca pomnožiš sa 525 kuna što iznosi 22575 kn. na to dodaš ( pogledaj zadnjih 6 platnih lista-bruto iznos plaće ). to dvoje zbrojiš i to ti je otpremnina koju ćeš dobiti! normalno sve pod uvjetom da imaš profesionalnu nesposobnost i ako imaš 2-stupanjsko riješenje sa određenim % invalidnosti!!! u svakom slučaju kapnuti će neka kunica u novčanik!!! živio. :-D :pivo: :pivo: :pivo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija