Jump to content

Povrat novca prilikom raskida ugovora, zakonski rok


Branimir Podboj

Preporučene objave

Poštovani,

 

Dana 08.03.2012. sklopio sam ugovor s jednom obrazovnom ustanovom koja nakon dužeg vremenskog perioda nije ispunila svoj dio ugovora na što sam zatražio raskid ugovora koji sam nakon dosta natezanja i dosađivanja na kraju i dobio, kao i informaciju o tome da ću u potpunosti dobiti povrat novca koji sam uplatio isti dan kada smo sklopili ugovor o školovanju. Također jasno mi je da prema zakonu imam pravo na zatezne kamate, no želim izbjeći bilo kakvu vrstu sudskog spora i upoznat sam sa svim svojim pravima.

 

Dakle ono što mene zanima da li postoji određeni vremenski rok (pitam jer pretragom neta nisam pronašao konkretan odgovor) u kojem su mi oni dužni isplatiti taj novčani iznos?

 

13.08.2012. smo sklopili raskid ugovora o školovanju na što sam im dao naznaku da želim povrat novca u nekakvom razumnom vremenskom periodu što je po meni od 7-14 dana no dosadašnje iskustvo dogovora sa istima mi govori da bi to moglo potrajati i puno duže. Kako se to ne bi dogodilo, nakon što dobijem Vaš odgovor poslati ću im podužu obavijest da ukoliko ne ispune svoje dugovne obveze prema meni u zadanom periodu da ću se obratiti državnom inspektoratu kao što su me to savjetovali iz udruge za zaštitu potrošača pa neka oni riješe nastali problem.

 

Također htio bih napomenuti s obzirom na djelatnost koju obavljaju, zakinuli su me za informacije koje su mi bili dužni dostavljati, a nisu, nego su me prilikom informiranja zatezali i davali mi netočne informacije o početku predavanja samo kako ne bih zatražio raskid ugovora. No kako kažem upoznat sam s zakonom o pravu na pristup informacijama tako da uoliko dođe do državnog inspektorata, istima sam spreman ukazati na pogreške koje sam uočio prilikom informiranja kod te obrazovne ustanove.

 

Zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riješio sam problem isti dan sa slanjem dobro sastavljene obavijesti.

 

Ukratko, napisao sam kako isplatu ne želim čekati par mjeseci te sam im postavio vremenski period do kojeg očekujem da mi vrate dug, ako to ne učine, nastali problem će riješiti državni inspektorat kao što su me to savjetovali iz udruge za zaštitu potrošača.

 

Također pozvao sam se na stavak 5. članka 363. Zakona o obveznim odnosima, prema kojem imam pravo zatražiti zatezne kamate od dana kada sam im na račun uplatio puni novčani iznos za školarinu i upisninu.

 

A kako bih osigurao povratnu informaciju o primitku poslanog maila pozvao se na članke 4., 10. i 11. koji se mogu pronaći u Zakonu o pravu na pristup informacijama koji je objavljen u NN 172/03, 144/10, 37/11, 77/11.

 

Zaključak svega, ne gubiti strpljenje, sakupiti što više informacija kako o samoj firmi tako i o djelatnosti s kojom se ista bavi. To svakako vrijedi i za prije nego li se upustite u potpisivanje bilo kakvog ugovora.

 

1. Sakupljanje informacija o firmi

2. Pročavanje ugovora i obveza ( vaše je pravo da si ugovor prije samog potpisivanja odnesete kući te se više uputite o obvezama na koje ćete pristati prilikom stavljanja potpisa na isti)

 

U slučaju da dođe do vašeg nezadovoljstva uslugom koja vam je trebala biti pružena ili se nije ispoštovao zadani rok.

 

1. Pokušati stvar riješiti sporazumno iznošenjem razumnih i istinitih činjenica (nikako prijetnjama i nasilnim putem)

 

2. Ako vas strana s kojom ste sklopili ugovor ne shvaća ozbiljno, tada se obratite udruzi za zaštitu potrošaća iznoseći i dalje samo istinite činjenice kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju ( prijavu možete izvršiti na https://prijava.mingorp.hr/CD/prijava.jsp )

 

3. Nakon što ste dobili odgovor na vašu prijavu, vrijeme je da se ugovornoj strani obratite informativno putem mail-a, kako ste kontaktirali udrugu za zaštitu potrošača te da ste dobili taj i taj odgovor, također pozovite se na određene zakone koji ukazuju na to da postoje zakonom propisani uvjeti za potraživanjem raskida ugovora ( http://www.zakon.hr/ )

 

U tom mailu svakako se odazovite na Zakonu o pravu na pristup informacijama koji je objavljen u NN 172/03, 144/10, 37/11, 77/11. članci 4., 10. i 11. prema kojem vam je osoba s kojom vršite dužna dati odgovor o tome kako je zaprimila vaš mail te ima pravo u roku od 8 dana poduzeti nekakve konkretne akcije u vezi vašeg zahtjeva za raskidom ugovora.

 

Prilikom tog maila svakako zatražite informaciju o primitku poslanog maila te informaciju o mjerama koje planiraju provesti na vaš zahtjev.

 

U slučaju da u tih 8 dana ne dobijete nikakav odgovor od istih, lijepo sastavite kronologiju događaja od potpisivanja ugovora i uputite se prema državnom inspektoratu.

Vi ćete svoje novce, ukoliko se dokaže da za to postoji pravna osnova, dobiti natrag s zateznim kamatama od datuma kada ste iste uplatili na račun, a oni bi za ne poštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama mogli dobiti kaznu o visini od 3000-50000kn.

 

4. U slučaju da dobijete povratnu informaciju na vaš informativni mail ( korak 3.) kako će razmotriti situaciju na što po zakonu imaju pravo na 14 dana. Nakon čega bi, vam nakon tog roka, ukoliko ste vi u pravu trebali dati da potpišete ugovor o raskidu već potpisanog ugovora.

 

5. Nakon potpisivanja raskidnog ugovora treba pripaziti na to da je u pisanom obliku naveden rok za isplatu. Dakle zaboravite bilo kakav usmeni dogovor, slobodno im pošaljite na mail kako isplatu zahtjevate u roku od 14 radnih dana te da ukoliko ne ispune vaš zahtijev da ćete se obratiti državnom inspektoratu te da ćete na se

u tom slučaju prozvati na stavak 5. članka 363. Zakona o obveznim odnosima koji vam osigurava pravo na zatezne kamate.

 

Nadam se da će nekome ovo moje iskustvo pripomoći nekome te da će svoj problem uspješno razriješiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija