Jump to content

Nasljedstvo i korištenje


Norgul

Preporučene objave

Lijep pozdrav

 

Vlasnik sam 10% nekretnine od cca500 kvadrata. Nekretnina je podijeljena u više djelova (stan i nekoliko manjih cjelina u kojima se može boraviti odvojeno od glavnog objekta, nije etažirano). Može li mi većinski vlasnik pravno braniti ulazak i boravak u nekretnini dok se ona ne proda?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,omjer prava vlasnistva neizrazava se u postotcima,vec matetmatickim razlomkom(npr 1/1,1/2,1/10 itd).Pretpostavka da se u konkretnom slucaju radi o suvlasnistvu koje ni na koji nacin nije razvrgnuto,u kojem suvlasnistu vi imate pravo suvlasnickog idealnog dijela,tako da ti vecinski suvlasnik nemoze braniti pristup nekretnini.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo li u tom slučaju pravo pozvati policiju ako nas većinski vlasnik ne pušta u kuću? Radi li se neki zapisnik na osnovu toga, i kako je nekretnina na otoku, je li moguće sa policijom dogovoriti nešto neposredno prije samog dolaska da ne bude komplikacija oko njihovog dolaska i sukladno s tim i komplikacija oko našeg boravka na otoku?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate i policija nema nikakve veze s tim.

 

Iz prava vlasništva ne proizlazi automatski pravo na istovremeni suposjed stvari, ako stvar nije fizički djeljiva.

 

Ako kuća predstavlja stambenu cjelinu, onda bi to značilo to da vi temeljem suvlasništva polažete pravo na stvaranje objedinjenog kućanstva dvaju suvlasnika i njihovih članova obitelji odnosno članova kućanstva, jer biste istovremeno koristili prostorije i stvari u istom stambenom prostoru. (Da budem zločest pa dam vam predložim i još neke zajedničke aktivnosti kad ste već tako u društvu?) Tako nešto ne postoji.

 

Čak i ako je kuća fizički djeljiva, ali je jedan suvlasnik zauzeo sve dijelove, policija vam neće pomoći da uđete u jedan dio jer ne može odlučivati o pravu na posjed.

 

Suvlasnici upravljaju zajedničkom stvari dogovorom, u nekim slučajevima to regulira zakon (npr. upravljanje zgradama), a kad se ne mogu dogovoriti onda se (su)vlasnička prava reguliraju pred sudom.

 

Kad je riječ o nedjeljivoj stvari, korištenje se može dogovoriti ili odrediti naizmjenično, ili jedan suvlasnik može plaćati naknadu drugome srazmjerno njegovom suvlasničkom dijelu, ili se ide na razvrgnuće, ili nešto drugo - ali sve to se, ako nema dogovora, ostvaruje odgovarajućim postupkom pred sudom.

 

Nakon odluke suda, policija će postupati po nalogu suda ako bude potrebno ovrhom provesti tu odluku.

 

I još jedan detalj. Vidim da ste temu nazvali "Nasljedstvo i korištenje". Vaša prava suvlasnika na korištenje neke stvari nemaju nikakve veze s tim što se radi o naslijeđenoj imovini. Ona proizlaze isključivo iz činjenice da ste suvlasnik i da ste to postali na zakonski valjani način, a svejedno je da li je to bilo nasljeđivanjem ili nekim drugim valjanim pravnim poslom.

 

Ipak postoji jedna mala caka, ali da biste se možda mogli njome okoristiti svakako trebate odvjetnika.

 

Radi se o tome da nasljednici u trenutku smrti ostavitelja postaju i suposjednici naslijeđene imovine čak i ako nisu u stvarnom posjedu stvari. To je specifični oblik posjeda, budući da posjed inače podrazumijeva stvarno korištenje stvari u posjedu. Iz toga proizlazi da možete ostvarivati pravo na zaštitu posjeda, iako niste stvarni posjednik, pod uvjetima i rokovima koji se odnose na posjedovna prava odnosno posjedovne sporove. Naglasak je na rokovima, jer se pravo zaštite posjeda gubi po proteku određenih dosta kratkih rokova.

 

Da li bi to vama u konkretnom slučaju koristilo i jeste li propustili rokove, to biste trebali raspraviti s odvjetnikom koji ima iskustva u posjedovnim sporovima.

 

Ako ste i propustili te rokove, i dalje možete ostarivati prava koja proizlaze iz statusa suvlasnika, za to (uglavnom) nema posebnih rokova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran jeste li dobro shvatili moju poziciju...naime NE radi se o jednoj nedjeljivoj cjelini, ponavljam da je prostor s kojim raspolažemo 500 m2 velik. Ne radi se o zajedničkom kućanstvu, niti itko traži da djelimo životni prostor, kao ni stvari u istom. Kuća ima više zasebnih cjelina u kojima je moguće boraviti bez ikakve međusobne interakcije.

 

Do dogovora se na žalost teško može doći s obzirom da druga strana (većinski vlasnik) uopće ne želi ostvariti komunikaciju, ali su nam izravno rekli da ne možemo boraviti u ijednom dijelu prostora.

 

Kako je onda moguće to ostvariti bez konflikta? Što se na sudu još mora riješiti da bi dobili pravo korištenja svog dijela ako posjedujemo vlasnički list koji govori o jasnoj podjeli nekretnine (o omjerima tj. Nije bukvalno određeno koji prostor je čiji)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

500 kvadrata i podjela na manje cjeline koje se mogu (po vašoj subjektivnoj procjeni) koristiti zasebno ne znači samo po sebi da se radi o cjelinama koje su po svojim karakteristikama (komunalije, površina) fizički izdvojive.

 

No, ako je tako, možete zatražiti korištenje tj. posjed određenog fizički odvojenog dijela, što sud može dosuditi i ako nije izvršena formalna fizička podjela. Bolja varijanta bi svakako bilo razvrgnuće suvlasništva fizičkom podjelom, ako je moguća odnosno ako imate dovoljno veliki idealni dio da se može izdvojiti njemu odgovarajući fizički dio. 10% mi se ne čini takvim, ali moguće je da jest, to ovisi o karakteristikama nekretnine.

 

No, sve dok se većinski vlasnik tome protivi i fizički vas onemogućuje u korištenju, a vi to možete dokazati, možete od njega tražiti naknadu (i unatrag) za korištenje cijele nekretnine srazmjerno vašem suvlasničkom dijelu. Udaranje po džepu je obično najučinkovitiji način, iako ne znam o kojim bi se iznosima radilo.

 

Ako se ipak odlučite ući u neki izdvojeni dio, policija vas neće izbacivati niti će išta poduzeti ako pokažete vlasnički list već će prepustiti drugom vlasniku da sudski zatraži vaše iseljenje. (Ovdje, naravno, pretpostavljam da se postupa po zakonima ove države a ne po odnosima u "malom mistu"). U posjedovnom sporu će on i uspjeti, ako je do tenutka vašeg ulaska bio u posjedu dijela u koji ste ušli. Drugačiji ishod možda biste ishodili ako još imate pravo na ranije spomenuti oblik suposjeda proizašlog iz nasljeđivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imamo veliki problem.. zemlja koja je bila na nama,više nije,od rata jer izgorili su papiri u ratu,.ona je od djeda koji je živio u americi..sada je ta zemlja ponovo na njemu,.i postoji opasnost da njegova usvojena kći dolazi iz amerike tražiti tu zemlju,inače mi tu zemlju obrađujemo već 30 godina,šta treba da radimo,i kako da je na najlakši način prevedemo na sebe..djed više nije živ..a mi nemamo papir na kom nam je on to ostavio..šta raditi molim vas za hitnu pomoć!Kakva prava ima ta usvojena kći koja dolazi iz amerike nakon 30 god., koja su naša prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija