Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju i nužni dio


Posjetitelj mc22mc

Preporučene objave

Posjetitelj mc22mc

Dugo sam tražio odgovor među postojećim postovima ali ga nisam uspio naći. Zanima me da li se ogovorom o doživotnom uzdržavanju isključuje nečije pravo na nužni dio? Npr. kada roditelj vlasnik nekretnine sa jednim djetetom potpiše ugovor o doživotnom uzdržavanju da li drugo dijete gubi pravo na nužni dio?

Što znači rečenica "Raspolaga­­nja za slučaj smrti koja su suprotna nečijem pravu na nužni dio pobojna su." iz članka 70. zakona o naslijeđivanju.

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,trebate znati da isti ugovor nije ugovor o poklonu niti je to nasljedni ugovor,nadalje davatelj uzdržavanja uopće nemora biti rodbinski vezan za primatelja uzdrzavanja.Takav ugovor sastavljen u formi(pismena ) i na način kako zakon predviđa(ovjera od suda i dr.) poništava pravo na nasljedstvo drugih srodnika u cijelosti-pa tako i njhovog potraživanja na nužni dio..To stoga jer je to teretno naplatni ugovor.......a po kojem se preciziraju obveze davatelja uzdržavanja,pa ako ih uredno ispunjava dok je uzdržavani živ-njemu ostaju u nasljedstvo sve nekretnine i pokretnine navedene u ugovoru.U životu,to je dosta čest slučaj kada djeca i srodnici zanemaruju uzdržavanje i iskazuju nemar ,a sto im je po obiteljskom zakonu obveza,pa osoba da bi normalno živjela sklapa ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju s trećom osobom ili sa jednim od nasljednika,a po kojem ugovoru se precizno navode prava i obveze ugovaranih strana/primatelja i davatelja uzdržavanja/.Po smrti primatelja uzdržavanja "draga" rodbina i srodnici tada ne naslijeđuju ništa od onoga što je uneseno u ugovor,jer iste nekretnine ne ulaze u ostavinsku masu.U vašem slučaju,kako ste opisali  niko od nasljednika nema pravo na nužni dio,izuzev ako je ostala neka nekretnina koju ugovor nije obuhvatio,ali i u tom slucaju vi imate pravo dijeliti i to sto je ostalo,neovisno od nekretnine navedene u ugovoru o dozivotnom izdrzavanju.Da naglasim,prilikom sklapanja ovog ugovora,odma izvršite predbilježbu u gruntovnici kako bi ste se osigurali od otudjenja nekretnine od strane knjižnog vlasnika.Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija