Jump to content

Zaposlenje novog djelatnika


anonimno

Preporučene objave

U Zakonu o radu je navedeno:

 

... Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika...

 

Molim informaciju koliko se mora razlikovati radno mjesto radnika kojeg zapošljavam umjesto radnika koji je premješten na drugo radno mjesto.

Da li je riječ o poslovima koji su detaljno opisani radnim mjestom (s obzirom da su oni danas malo promijenjeni) ili bi tu moglo biti problema, s obzirom da je riječ o rukovodećem radnom mjestu, koje je istog naziva kao i radno mjesto radnika koji je nedavno premješten na drugo radno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste "veće" trgovačko društvo trebali bi imati pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Onda bi trebali tog novog radnika zaposliti na neko novo radno mjesto. Međutim, stajalište je Vrhovnog suda RH da zapošljavanje radnika na istom radnom mjestu u razdoblju od 6 mjeseci nakon poslovno uvjetovanog otkaza čini samo PREKRŠAJNU ODGOVORNOST poslodavca (dakle povlači za sobom plaćanje kazne u eventualnom prekršajnom postupku), ali NE ČINI OTKAZ PRETHODNOM RADNIKU NEZAKONITIM! Puno uspjeha!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam iz svega ovoga shvatio, radnik koji je premješten na drugo mjesto bi se mogao žaliti i biti vraćen na staro radno mjesto. S druge strane, platit ćemo i kaznu zbog zapošljavanja novog djelatnika, zar ne?

Problem i je u tome što imamo sistematizaciju radnih mjesta...

Mogu li još pitati vezano uz ovo:

Rukovoditelj u računovodstvenom i npr. pravnom segmentu tvrtke imaju isti naziv radnog mjesta, ali im je detaljni opis posla različit. Da li se takva radna mjesta u sudskoj praksi određuju različitim ili je u stvari riječ o istim poslovima?

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

što bi trebalo značiti "veće" trgovačko društvo...ovisi li to o broju zaposlenih, ili nešto drugo....

.što ako ne postoji "sistematizacija radnih mjesta", te radnici stihijski preuzimaju svakakve poslove, te jedan drugom "ulijeću" u radne obaveze, te nakon nekog vremena shvate da ili nemaju dovoljno vremena ili da stručno nisu dorasli poslovima koje su preuzeli, kako se boriti (kao radnik) koji je određen za jednu vrstu posla da taj posao i zadrži ? Radim u firmu, gdje je zaposleno 50-ak ljudi, a dosta njih pretendira na moj posao.u stalnom sam radnom odnosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija