Jump to content

Ustupanje automobila od strane tvrke u kojoj radim.


krajten

Preporučene objave

Poštovani,

 

zahvaljujem se prije svega na eventualnim odgovorima i savjetima.

 

Uglavnom, tvrtka u kojoj radim ima automobil star 8 godina koji na sebi ima velik kvar koji se u ovlaštenim servisima jednostavno ne isplati popravljati s obzirom da je realna tržišna vrijednost tog automobila trenutačno jako mala. Kako auto stoji neregistriran i nitko ga ne koristi, zamolio sam naređenu osobu u čijoj je to domeni da se dogovorimo da auto prepišemo meni u vlasništvo jer bi se meni isplatilo malo se pozabaviti autom (čitaj dati ga prijatelju da ga popravi) i kasnije ga koristiti. Vlasnici tvtke nemaju ništa protiv, dapače spremni su auto ustupiti besplatno jer im se ne isplati plaćati godišnji porez i zbrinjavanje, kao niti prodavati ga za mizeriju koju bi dobili.

 

S obzirom da mi ga tvrtka ne može darovati, nego samo prodati, postoji li najmanja obvezna cifra koju moraju staviti na račun i plaćam li ja porez kod takve prodaje?

 

Srdačno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz napomenu da nisam pravnik, niti knjigovođa po struci, pa ću Vam možda i nešto krivo reći.

 

Koliko znam, oni Vam mogu taj auto dati kao plaću u naravi. Tada se vrijednost tog auta računa kao Vaša neto plaća (ili bonus ili sl.), te poslodavac mora na to platiti porez na dohodak i drugo ako treba kako za normalnu plaću ili bonus. To će njihov knjigovođa sigurno točno znati.

 

S druge strane, pretpostavljam da Vam ga i mogu prodati kao što bi prodali bilo što drugo, preko računa, s PDV-om, kao da prodaju alat ili svoj poslovni prostor ili štogod drugo da je u imovini poduzeća. Ne vidim kakav bi Vi tu morali dodatni porez platiti, drugačije nego da kupite polovni auto kod nekog trgovca automobilima. S tim da ćete im platiti na račun, a ne u gotovini. Pa i to bi knjigovođa morao znati.

 

Nisam siguran kako se utvrđuje vrijednost vozila. Meni se čini logičnim da knjigovodstvo firme redovito amortizira to vozilo i da ono sada ima neku preostalu knjigovodstvenu vrijednost, po kojoj Vam moraju prodati auto. Alternativno, mislim da postoji mogućnost službene procjene (ne znam tko je ovlašten vršiti takvu procjenu). U svakom slučaju, pretpostavljam da oni onda mogu prodati po višoj od te utvrđene (ostvarili su profit), a ako bi prodali po nižoj, onda se razlika opet može voditi kao da su Vam dali plaću u naravi u iznosu te razlike. Vjerujem da mogu prodati i po nižoj po osnovi da na slobodnom tržištu nisu mogli postići veću vrijednost, ali to valjda mora biti u nekim granicama realnosti zbog naknadne inspekcije. Pa i to bi točno morao znati njihov knjigovođa.

 

Zato mi je neobično da oni ne znaju točno sve opcije jer mislim da bi knjigovođe to morale imati u malom prstu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se na odgovoru. Nece mi moci isplatiti auto kao placu jer je koorporacija sastavljena od vise malih firmi, a ja sam prijavljen u jednoj, a auto je vlasništvo druge.

 

No, ova opcija s prodajom za neku cifru mi odgovara. Znam da uvijek kada na Njuškalu prodaju automobile koji su na firmi, stoji napomena (pogodnost) - auto je na firmu, kupac ne plaća 5 posto poreza. Ja bi tako samo morao firmi preko računa upatiti cifru za koju se dogovorimo!

 

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

No, ova opcija s prodajom za neku cifru mi odgovara. Znam da uvijek kada na Njuškalu prodaju automobile koji su na firmi, stoji napomena (pogodnost) - auto je na firmu, kupac ne plaća 5 posto poreza. Ja bi tako samo morao firmi preko računa upatiti cifru za koju se dogovorimo!

 

Nije baš tako jednostavno. Neki se porez MORA platiti. Ako firma izda račun na kojem je PDV, nema 5% prijenosa, PDV je sadržan u samoj transakciji (Kupac uredno plati kao i bilo što u konzumu, dalje firma plaća PDV državi). Knjigovodstveno se da izvesti da taj PDV bude jako mali čak i kad auto dođe značajan iznos (to je posebna tema kako se obračunava porez na CMV, takvi su svi ovi koje pominjete na njuškalu), ali ako su ionako otpisali auto (tj. amortizirali ga do nule, a obzirom na starost i stanje, jesu sigurno), nek jednostavno napišu račun na 400 - 500 kn, PDVa je tu stotinjak kn i sve čisto !

 

Ako na računu ne navedu PDV (moguće ako su ga i kupili od fizičke osobe), onda kupac plaća 5% prijenosa, ali porezna neće prznati cijenu 400 - 500 kn, već ide po katalogu (Katalog inače sakrivaju kao zmija noge)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija