Jump to content

Opoziv usmenog darovanja etaže vikendice na mom zemljištu


zakasnio

Preporučene objave

Pred oko 25 godina dozvolio sam svastici (ženinoj sestri), koja tada još nije bila udata, nadogradnju kata na mojoj vikendici, na mom terenu. To darovanje je napravljeno usmeno, bez pisanog ugovora. I moje prizemlje i njen kat su građeni bespravno, pa ih sada treba legalizirati. Da stvar bude gora, učestvovao sam vlastitim radom u izgradnji njenog kata zajedno sa njenim ocem i svojom ženom. Dakle radili smo zajedno moje prizemlje i njen kat, a i svastika je učestvovala čuvajući moju tada malu kćerku, a i na druge načine npr. nabavljajući neki materijal koji se nije mogao tada naći u prodaji. Dakle i moje i njeno smo radili skupa: ja, moja supruga, svastika i punac. Ona je sama financirala svoj materijal, a kasnije je i nama pomagala financijski u rješavanju nekih stvari na mojoj parceli, na kojoj je i njen kat. Poslije se svastika udala, muž je "dobio u dotu" gotovu vikendicu, a tako i sin, koji sada ima 21 godinu. Sa svastikom i njenim mužem nemam nikakvih problema. Dapače, odnosi su dobri. Ali problem je u njenom sinu, studentu, koji je nagao i nasilan i koji hoće da me "nokautira" zato što mu ne idem "niz dlaku". Općenito je neodgojen, a majka i otac ga u svemu prešutno podržavaju.

Predložio sam svastici zamjenu kata vikendice za neke nekretnine uz njen stan, koje je njen otac darovao mojoj ženi, i koje su površinom veće od površine njene etaže vikendice, ali ona neće, jer to neće njen sin i njen muž. Također sam spreman razgovarati i o financijskom obeštećenju.

Dakle, ona koristi svoju etažu vikendice više od 20 godina na osnovu usmenog darovanja, te plaća na nju porez i komunalnu naknadu ne znam više koliko godina.

Voda i sruja su na moje ime, na moju vikendicu i ona je spojena preko moje vikendice - prizemlja.

Pitanje: 1. što mogu napraviti i kako, da opozovem to darovanje, jer ne želim gledati njenog sina nasilnika, i ne želim da moja kći ima sutra problema s njim, jer bi oni dvoje kao jedinci naslijedili svatko svoje.

2. Mogu li svastiku spriječiti u legalizaciji njene etaže i kako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,naglasavate "svastikina etaza"a jasno vam je da objekat nema nikakvu potrebnu dokumentaciju tj. da je nelegalno sagradjen,tako da se pojam "etaza"nemoze u ovom slucaju primjeniti,jer je za etaziranje potrebno sprovesti postupak.Uzmimo u obzir da nekretnina koja je ucrtana na katastarskom planu, a nijeformirana u pisanom dijelu katastarskog operata, te kao takva nepostoji u katastru zemljišta niti u zemljišnim knjigama, nijesposobna biti objektom prava vlasništva.,medjutim osoba koja od vlastitih sredstava i truda izgradi takav objekat,njen je i vlasnik,ali se trebaju steci uvjeti za upis prava vlasnistva i dr.stvarnih prava.Pravno gledajuci,vasa svastika se nemoze smatrati postenim graditeljom jer je znala ili je morala znati da gradi na tuđem zemljistu, ali ni vi kao vlasnik zemljišta niste bili pošten jer ste znali za građenje, a niste ga bez odgađanja zabranili. Zemljište sa zgradom pripada vlasniku zemljišta, ali on ne može tražiti uspostavu prijašnjega stanja. Vasa svastika može tražiti naknadu vrijednosti zgrade ili uspostaviti svojom voljom prijašnje stanje, na svoj trošak i uzeti za sebe svoj materijal..Vase usmeno darovanje u konkretnom slucaju nije valjano,kao prvo postavlja se pitanje sta ste darovali?Sve da je i odredjen predmet darovanja,za takav vid usmenog darovanja potrebna je predaja stvari u posjed poklonoprimcu koji je u vrijeme darovanja zivio u zajednickom domacinstvu sa poklonodavcem.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nisam pravnik, premda su moja svastika i moja supruga pravnice, pa ne baratam baš pravnim terminima. Jasno je da darovani 1. kat vikendice, koji je iznad mog prizemlja nije formalno etažiran. Također, zgrada nije ni ucrtana ni opisana u katastru.

Jasno mi je da moja svastika može tražiti naknadu vrijednosti svog kata, i nemam ništa protiv toga.

Postavljate pitanje što sam darovao? Darovao sam pred oko 25 god. pravo nadogradnje kata i još sam darovao sve grube i završne radove na tom katu radeći osobno zajedno sa svojom ženom i puncem, a svastika je pomagala čuvajući moju malenu kćerku. Darovao sam dakle ja osobano dio svih radove osim žbukanja unutra i vanka, što je ona platila za svoj kat, a ja za svoje prizemlje. Ispred navedeno je predmet darovanja.

Kažete dalje da je potrebna predaja stvari u posjed poklonoprimcu. Pa zar joj nisam u stvarnosti dao poklon, premda nije živjela u zajedničkom domaćinstvu samnom (ne znam zašto je bitno to zajedničko domaćinstvo?). Formalnopravno nismo sačinili nikakav pisani ugovor, nego usmeni dogovor ili ugovor, kako hoćete.

Sad molim odgovor na moja 2 pitanja postavljena u mom početnom članku (#1)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija