Jump to content

Upis vlasništva na parceli - usmena zamjena iz 1980ih


maxholer

Preporučene objave

Baka je prije nekih 30ak godina zamjenila jednu svoju parcelu za parcelu susjeda koja se nalazi uz njenu kuću - na dijelu te parcele izgrađena je terasa.

 

Ta zamjena je bila usmena i, koliko sam shvatio, tako se od uvijek radilo pošto nitko nije htio prodavati zemlju. Nema nikakvih problema sa susjedom pošto on isto već godinama koristi tu drugu parcelu koju je dobio u zmjenu i ništa nije sporno u njihovom dogovoru.

 

Mene zanima, s obzirom da će se raditi legalizacija te terase (kuća je sagrađena 1930, postoji uvjerenje da je sagrađena prije 1968) kako rješiti problem vlasništva te parcele? Da li je potrebno sada raditi neku papirologiju (ugovor?) o zamjeni? Da li je moguće/brže to rješavati tužbom? Naime čuo sam da je moguće tužiti vlasnike/suvlasnike nekretnine u vezi vlasništva pa ako se nitko ne odazove vrši se upis novog vlasnika? (slučaj: više djece naslijedilo nekretninu oporučno i svi upisani kao suvlasnici, neki žive u Australiji, imaju svoj dogovor o podjeli...kako bi se jedan vlasnik upisao brže/jeftinije/jednostavnije je tužiti ostale i nakon što se nitko ne odazove/ospori upisuje se kao vlasnik).

Osim vlasništva, kakva je situacija s porezom u ovom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija