Jump to content

Koliku najamninu tražiti za posjed dijela nekretnine?


Jethro

Preporučene objave

suvlasnik sam 50% stana u kojem je u posjedu drugi suvlasnik. ne pušta me unutra, on je u posjedu cijelog stana i suvlasnik je druge polovice.

zahtjevam od njega najamninu u iznosu od 30 kn/m2.

stan ima 100m2 i to bi bilo oko 1500 kn za mojih 50m2.

stan je atraktivan i opremljen i on ne radi, kao studira, nema prihoda.

nudi mi x eura za otkup moje polovice, a ja njemu x+1000 eura za otkup njegove polovice te se ne možemo složiti oko toga. predao sam zahtjev za civilnu diobu (koliko to traje?).

stan je u novom zagrebu.

tvrdi da je to previše i da bi uredu bilo da mi plaća najam u iznosu pričuve (kojih 100 kn).

najniže što bi išlo je da mu obračunam prema skali najma porezne uprave, no tamo mi taj podatak ne žele dati, a ne bi bilo baš daleko od već predložene sume.

što učiniti? kako naplatiti najam - po kojoj skali?

nije problem se suditi i naplatiti jednog dana, jer će kad tad imati lovu, no može li se na sudu buniti da je skupo i sl?

koliki je službeni najam stana prema poreznoj upravi u novom zagrebu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je ovdje za sam iznos najamnine mjerodavan Zakon o najmu stanova, konkretnije:

 

Članak 10.

 

(1) Slobodno ugovorena najamnina iz ugovora o najmu stana sklopljenog na neodređeno vrijeme ne može se mijenjati prije isteka roka od jedne godine. Nakon toga roka, svaka ugovorna strana može u pisanom obliku predložiti izmjenu visine najamnine.

 

(2) Pri izmjeni najamnine nakon proteka roka iz stavka 1. ovoga članka, najamnina se može ugovoriti za daljnje razdoblje najviše do iznosa koji odgovara iznosu do 20% većem od prosječne slobodno ugovorene najamnine u istom naselju, odnosno županiji za stan koji se po površini, opremljenosti i položaju može usporediti sa stanom koji se daje u najam.

 

Članak 11.

 

(1) Podatke o visini prosječne najamnine prema odredbi članka 10. stavka 2. ovoga Zakona daje upravni odjel jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove stanovanja, na temelju podataka iz popisa koji vodi o stanovima.

 

(2) Ako novopredložena najamnina prelazi iznos iz stavka 1. ovoga članka, najmoprimac ima pravo u roku od 30 dana od dana novopredložene visine najamnine putem suda zatražiti utvrđivanje njezine visine. Do donošenja odluke suda, najmoprimac plaća predujam najamnine u visini ugovorene najamnine.

 

Neke napomene:

 

Ovo je prema tekstu zakona iz 1996., pa je moguće da ima promjena.

 

U vašem slučaju se ne radi o čistom odnosu najmodavac-najmoprimac, nego zapravo o odnosu suvlasnika, pa mislim da bi u slučaju sudskog spora sud mogao uzeti u obzir i druge okolnosti pri određivanju najamnine. Također mislim da ste u vašem slučaju i vi kao "najmodavac" legitimirani za pokretanje sudskog postupka temeljem suvlasništva.

 

A naravno da se onaj tko treba platiti može buniti da mu je skupo. Zato je sud tu da odredi naknadu, ako se ne dogovorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija