Jump to content

Katastarska izmjera


Neven_

Preporučene objave

Novom katastarskom izmjerom ustanovljeno je kako je stvarna veličina moje parcele veća za 300 m2 (1100 umjesto 800). Geometri koji su izišli na teren ustanovili su kako se suhozid ne nalazi na mjestu na kojem je ucrtana granica već niže i tako je nastala razlika u kvadratima. Vlasnici parcela ispod na kojima se do sada vodilo tih 300 kvadrata (umjesto 2200 sad bi bilo 1900) na raspravi u uredu za katastar neće da priznaju novoutvrđeno stanje i odbijaju ga potpisati.

 

Radi se o sada neobrađenim parcelama koje su se obrađivale prije nekih 45 godina. Ja imam svjedoka kako je vinograd mog djeda u to vrijeme bio do tog suhozida, a ja osobno tu zemlju nikad nisam obrađivao. Da li mi je dovoljan jedan svjedok?

 

Katastarski referent nas je uputio na dogovor međutim susjed je angažirao advokata i izbjegava me.

 

Tek se trebam sastati sa tim advokatom.

 

Što mi je činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,misljenja sam da se u konkretnom slucaju radi o neuredjenoj medji,s tim ako susjed svojata vase vlasnistvo nepreostaje drugo sem da svoja prava stitite vlasnickom tuzbom tzv reivindikacijskom,,,pretpostavka je da bi susjed odgovorio na tuzbu protutuzbenim zahtjevom utvrdjenja prava vlasnistva,nalazeci osnov u temelju stjecanja prava vlasnistva dosjeloscu,sto bi vi morali osporavati i dokazivati da je dosjelost u konkretnom slucaju zasnovana prevarno,zloupotrebom povjerenja i drzanjem u zabludi vlasnika.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo hvala Matrix. Interesirao sam se na više mjesta i na jednom od njih dobio sam odgovor vrlo sličan vašem.

 

Evo sad što sam saznao. Možda pomogne nekom drugom.

 

Odvjetnik ne negira kako bi postojeći suhozid bio prava međa nego izražava sumnju u pravilnu izmjeru (tih 300 kvadrata im se čini mnogo). Predlaže da ja platim novu izmjeru.

 

Sa drugog mjesta dobio sam informaciju kako ja ako se slažem sa ovom izmjerom u kojoj je utvrđeno tih 300 kvadrata moram to izjaviti u uredu za katastar, a ako druga strana ima kakve sumnje može uložiti prigovor i onda ured za katastar organizira novo mjerenje na koje pozivaju sve zainteresirane strane i kako je to novo mjerenje besplatno?

 

Takođe sam dobio informaciju kako je prilikom mjerenja bila moguća greška od oko 5 posto. Što ako se to zbilja dogodilo i novo mjerenje pokaže drugačije rezultate?

 

Ako to bilo što znači - provjerio sam na arkod.hr i moja parcela je tamo prikazana u ovoj novoj velićini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,bilo kakav premjer koji se vrsi u privatnim rezijama,vas susjed moze osporavati,pa bi u tom slucaju bespotrebno bacali novac niz vodu.Medjuti ako u sudskom postupku sud izvrsi uvidjaj na licu mjesta uz angazovanje vjestaka odgovarajuce struke koji ce izvrsiti premjer,je nesto drugo,a troskove ce na kraju da snosi izgubljena strana.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najvjerovatnije da ce se jos neko oglasiti po pitanju vaseg problema,ja sam ovdje novi,al dosad vidim da pojedini daju vrlo dobre odgovore,cast svakome ali osoba kao sto je Kronicna Stranka koji je samouk,daje takve odgovore da bi se pojedini odvjetnici postidjeli,nek ne nezamjere ostali s foruma,nije nikakva reklama vec postovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Matrix još jednom ali ste mi sada stvorili još jednu nedoumicu. Za mene su svi ovi termini novi pa ne zamjerite ako sam što krivo razumio.

 

Taj moj susjed dakle može uložiti prigovor na ovu izmjeru i ako sam dobro shvatio time se otvara nekakav vanparnički postupak. Rečeno mi je kako u izmjeri postoji mogućnost greške od 5 posto - dakle buduća izmjera od suda ovlaštenih geometara mogla bi pokazati 5 posto veće, 5 posto manje ili potpuno iste rezultate. Prepostavljam da ako bi mjerenje pokazalo iste ili veće rezultate od tih 300 kvadrata kako bi troškove platio taj ko je uložio prigovor. Ali što ako umjesto 300 buduća izmjera pokaže recimo 280 kvadrata? Da li sam onda ja strana koja gubi i koja mora platiti troškove bez obzira što sam ja samo prihvatio rezultate prethodne službene izmjere?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija