Jump to content

Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama - jesmo li u srednjem vijeku?


KronicnaStranka

Preporučene objave

Ovih dana dosta se govori o novom zakonu koji će omogućiti legalizaciju nezakonite gradnje. Ima razloga za i protiv takvog postupka, ali ne želim raspravljati o tome.

 

Kakv god postupak bio, smatram da on mora omogućiti sudjelovanje svih zainteresiranih stranaka. To stoji i u zakonu - stranke su, osim graditelja, i vlasnici zemljišta na kojima su nezakonite zgrade ako to nisu graditelji, vlasnici susjednih zemljišta itd.

 

Zato me izuzetno čudi da nitko nije uočio na koji je to način propisano zakonom.

 

Da bi te stranke mogle učestvovati u postupku, očigledno je da one moraju na neki način saznati da je bespravni graditelj podnio zahtjev za legalizacijom.

 

Prema odredbama zakona, poziv za uvid u spis radi izjašnjenja dostavlja se strankama javnom objavom na OGLASNOJ PLOČI.

 

Na oglasnoj ploči i NIKAKO drugačije!!! NE na elektronskoj oglasnoj ploči (tj. webu) ,NE oglasom u Narodnim Novinama.... nego na običnoj oglasnoj ploči u sjedištu nadležnog upravnog tijela!!!!!. NE nakon neuredne dostave poziva, isključivo na oglasnoj ploči!

 

Vrhinac cinizma je da se objava na oglasnoj ploči naziva dostavom!!??

 

Koliko drugo poziv mora biti na oglasnoj ploči i u kojem roku se mora ostvariti uvid u spis - nije propisano! Dakle, objava na ploči može trajati 5 minuta (dok "djelatnik" ne popuši cigaretu ispred ureda), vrijeme za uvid u spis slijedećih 5 minuta, i to je to. Nakon toga prošla baba s kolačima.

 

Štoviše - poziv uopće NE MORA biti na oglasnoj ploči jer ne postoji nikakav način da stranka naknadno dokaže da poziva na oglasnoj ploči nije bilo!!!

 

Stranka koja fizički (osobno ili preko opunomoćenika, ali fizički) ne dođe na uvid u spis gubi sva prava u daljnjem postupku i ne može tražiti niti ponavljanje postupka niti sudjelovanje u postupku.

 

Dakle, vlasnici zemljišta iz Australije, Njemačke, Kanade .... ako je netko na vašem zemljištu u Hrvatskoj sagradio kuću ili dijelom kuće prešao na njega, pa želite zaštiti svoje vlasništvo (i možda ishoditi uklanjanje te građevine temeljem već odavno pravomoćnog ali nikad izvršenog rješenja o uklanjanju), lijepo dajte otkaz i put pod noge u Hrvatsku, pa udarite kamp ispred "nadležnog tijela" barem do 31.12.2012. ne bi li uhvatili trenutak da vidite poziv (???) koji vam dostavljaju (!!!???) Ili platite nekom u Hrvatskoj da to čini umjesto vas. (Možda je u tome poanta - smanjit će se broj nezaposlenih.)

 

Ili definitivno ostajete vlasnik svojega zemljišta samo na papiru bez ikakvih stvarnih prava (a uskoro možda niti to jer ako se ne brinete za svoje vlasništvo, to će biti dobar argument uzurpatoru da zatraži i stjecanje vlasništva dosjelošću ).

 

Živjela e-Hrvatska, zemlja 21. stoljeća - zemlja ozakonjene otimačine!

 

PS.

 

Zakon je toliko nedorađen da nije propisan iznos pinke koji će trebati platiti referentu da ne stavi poziv na oglasnu ploču (de luxe usluga) ili barem da ge ne drži na ploči suviše dugo (standardna usluga).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuj, ja sam prije koji mjesec poslao e-mail tajnici i dobio odgovor sutradan. Možda se to nije značajno promijenilo.

 

- http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=3687

 

Pošalji upit s konkretnim spornim člancima, možda ima neki mehanizam. Ili ih jednostavno operi, ali do sada vjerojatno dobivaju hrpu hatemaila... :(

 

No, ako imaš takvu zemlju s izgrađenim objektom, ne možeš li već sada pokrenuti nekakve pravne korake koji bi mogli dovesti do nekakvog upisa u gruntovnicu ili drugog mehanizma koji će garantirati da pravovremeno budeš obaviješten?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mailovi više ne mogu pomoći, rasprava je završena, zakon je donesen, primjena je počela, a za izmjene i dopune do kraja godine nema vremena .

 

Možda bi prošla tužba Ustavnom sudu, ali proći će godine dok sud odluči, a teško da bi se mogla očekivati privremena mjera.

 

Inače, pitanje je načelno - ako se zakonom nekoga proglašava strankom u postupku, onda je odurno da mu se ovakvim načinom (ne)obavještavanja praktično onemogućuje da stranka i bude.

 

Meni bliska osoba ima pravomoćno i izvršno rješenje građevinske inspekcije o uklanjanju građevine koja je dijelom na njezinom zemljištu, a koje je - uključujući upravni spor- donošeno godinama, i isto tako godinama nije izvršeno. Sada to rješenje postaje bespredmetno.

 

Isto tako ima okončanu parnicu s pravomoćnim rješenjem kojim je utvrđeno da se građevina dijelom doista nalazi na njezinom zemljištu.

 

Sada sve to postaje bespredmetno - građevina se može legalizirati ako ta osoba ne uspije uhvatiti "dostavu" na oglasnoj ploči u gradu udaljenom stotinama kilometara od njezinog boravišta, i to nakon što su svi zakonom propisani postupci za takav slučaj odlučeni u njezinu korist.

 

No, bez obzira na to o čemu se i o kakvim pravima radi, sama činjenica da se u 21. stoljeću "dostavom" smatra samo objava papira na jednoj ploči, a da se ne priznaje niti pismeno izjašnjavanje (o e-mailu da ne govorim), nego samo fizički dolazak u ured i usmena izjava prelazi sve granice bezobrazluka.

 

Ovi na vlasti nisu niti nesposobni - oni su trogloditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to govori o pravoj patologiji iza ministrovog objašnjenja koje daje od prvog dana: "nije moguće postići posve pravedno rješenje za nastalu situaciju". Oni su jednostavno odlučili ne samo pokloniti jednima ogromno oteto bogatstvo, već i drugima oduzeti pravno stečeno bogatstvo. I to moralno opravdavaju u maniri pravih sociopata: tako je moguće osigurati jednostavan zakon i brzu proceduru, tj. "brzo riješiti" sve probleme. Dok su jedni zadnju paru skucali za građevnisku, drugi će doći u posjed kuća na lokacijama na kojima se niti u snu nije smjelo graditi i koje vrijede puste milijune. To će biti druga pljačka iza one privatizacijske.

 

Ali nije moguće da je taj slučaj jedini takav u Hrvatskoj. Bit će masovno takvih slučajeva i nema drugog rješenja nego da se svi pogođeni počnu interesno povezivati i krenu s pritiscima. Onda će i Ustavni sud morati povisiti prioritet takvim tužbama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priprema prijedloga za ocjenu ustavnosti zakona je ozbiljan posao. Nisam još konačno odlučio, ali mislim da ću ga ipak podnijeti.

 

Namjeravam se ograničiti samo na način dostave jer mi se čini da bi tu mogle postojati neke šanse na uspjeh. Čitav je zakon zapravo višestruko dvojben, osobito u odnosu na slučajeve gdje su donesene pravomoćne sudske odluke, ali za takav pristup je potrebno je temeljito pravno znanje i puno vremena, a donošenje odluke bi bilo složeno.

 

Kad je riječ o samoj dostavi, koliko se sjećam, ustavni sud je u nekim ranijim odlukama zauzeo stav da je valjana dostava pismena bitan element prava na pošteno suđenje i ravnopravnost građana pred zakonom, pa ako uspijem naći te odluke, pozvat ću se na njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čuj, ja sam prije koji mjesec poslao e-mail tajnici i dobio odgovor sutradan. Možda se to nije značajno promijenilo.

 

- http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=3687

 

...

 

Poslao sam upit na jednu od adresa s ove stranice koja mi se činila nadležnom.

 

Odgovoreno mi je da svoj upit proslijedim na adresu legalizacije@mgipu.hr.

 

Cake:

 

1. Te adrese, naravno, nema na kontakt stranicama Ministarstva.

 

2. Zbog čega poruku moram proslijediti ja, a ne može to učiniti činovnik koji me u odgovoru na moj mail uputio na tu adresu? (odgovor u nastavku)

 

3. Šetanje stranke "od vrata do vrata" očigledno se može provoditi i elektroničkom poštom, a ne samo uživo.

 

4. Adresa legalizacije@mgipu.hr NE POSTOJI! Odgovor servera:

 

legalizacije@mgipu.hr

Adresa e-pošte koju ste unijeli nije bila pronađena. Provjerite adresu e-pošte primatelja i pokušajte ponovo poslati poruku. Ako se problem ponovno pojavi, obratite se službi za podršku.

 

Zašto me to ne čudi?

 

Ostajem kod dijagnoze: trogloditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Na moje upozorenje da legalizacije@mgipu.hr ne postoji, dobio sam ispravku - adresa je legalizacija@mgipu.hr .

 

Tu adresu nisam uspio naći na stranicama ministarstva, ali poruka koju sam poslao na tu adresu nije dobila odbijenicu.

 

Čini se da je ta adresa kodna oznaka za "crnu rupu". Naime, na moje jednostavno pitanje kako građanin iz drugog grada može pravovremeno saznati da je "pozvan" putem oglasne ploče da se izjasni o zahtjevu za legalizaciju bespravnog objekta koji je dijelom na njegovom zemljištu osim da se preseli pod tu ploču nije mi niti nakon 3 tjedna odgovoreno.

 

Valjda je pitanje preteško :-)

 

Možda sam trebao prilagoditi pitanje intelektualnoj razini činovnika. Npr.: ako imam 3 jabuke i jednu pojedem, koliko mi je jabuka ostalo?

 

(Vjerojatno bih umjesto odgovora dobio pitanje računa li se ogrizak od jabuke kao cijela jabuka ili ne).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija