Jump to content

Korupcija u pravosuđu - 2012. godina


Bobic

Preporučene objave

Prije desetak godina na stranicama Legalisa - pravni forum, opisao sam sudske odluke bjelovarskih sudaca i onih koprivničkih sudaca koji su potekli sa bjelovarskog Županijskog suda.

 

Bilo je to nastojanje sudaca da fiktivno svojim odlukama zaposle osobu koja je kroz to vrijeme primala mirovinu kao opće radno nesposobna osoba, korištenje svima očite krivotvorene dokumentacije u sudskim presudama, pokretanje sa desetljetnom zastarom parnice radi isplate novca s osnove nepostojećeg radnog odnosa i sl.

Razlozi su kao i uvijek jednostavni: stjecanje 10.000.000 kn, kakvog stana (onako džaba od Države), zapošljavanje na teret Države kakve osobe s osnove privatnog duga saborskog političara prema njemu, ....

 

I naravno, o osveti i “prijateljskom uvjeravanju” kroz sudske odluke za otpor kriminalnim radnjama. Pa ako se tko još sjeća tekstova o osuđujućim presudama za neprijavljivanje počinitelja kojeg je možda bilo a možda ga i nije bilo i koji je počinio nepoznato kazneno djelo, o stavu sudaca i sutkinja iz Bjelovara da duševno zdrave osobe doživljavaju (sve) žene kao krave i glupače ......., sigurno će mu se vratiti smiješak na lice. Naime, smiješak je bio i na licima aktera ovih priča. Uglavnom, neki od njih nikada nisu bili u stanju prihvatiti da druge osobe u pravosuđu i izvan njega mogu znati čime se to kao suci stvarno bave.

 

Tako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja na ovoj sve manjoj planetici gdje možete napisati da su suci i Pravosuđe (Ministarstvo pravosuđa, Državno odvjetništvo....) korumpirani.

 

Možete imenovati osobe i napisati npr. da je Damir Ronić fiktivnim presudama, svjestan toga, vlastitim radnjama, suđenjem i kao prvostupanjski sudac i drugostupanjski sudac u istoj parnici nastojao pribaviti desetak milijuna kuna. Nije sporno, to zna i Mladen Bajić, većina sudaca u Republici Hrvatskoj, svi suci u Bjelovaru...... Čak postoji i pisano priznanje liječnice iz Križevaca o izradi krivotvorine. Lako ga je povezati i sa sudačkom porodicom Srečec.

Ništa se neće dogoditi. Jer to nitko NE ŽELI osporiti. Bio bi suučesnik korupcije - javno izložen.

 

Naime, Damir Ronić je samo produkt vremena u kojem je tada također križevački sudac Vladimir Gredelj nekako po zadatku postao predsjednikom Županijskog suda u Bjelovaru (u to vrijeme nadležan i za Križevce). Zatim i predsjednik Udruge sudaca. Bilo je to vrijeme “čišćenja sudova” od sudaca koji su od njih mislili i radili drugačije, kada se nije tražilo da odluke iz Pravosuđa imaju bilo kakvo (razumno) obrazloženje i sl.

 

Znao je što radi Damir Ronić. I mnogo više od toga. Što rade svi suci kako na tom području tako i na području Države.

 

Tek sada, ove 2012.g. godine Vladimir Gredelj navodi da je cit. “progledao”. Da je shvatio da je Pravosuđe prožeto korupcijom. Svih ovih dvadeset godina.

Izgovorio je nešto što zvuči nevjerojatno: “Posebno imam potrebu ispričati se bivšem ministru Ivaniševiću koji je, s punim pravom, prvi u Hrvatskoj koji je otvoreno i hrabro ukazao na duboku korumpiranost hrvatskog pravosuđa.”

Dakle, kada je to Stjepan Ivanišević bio ministar pravosuđa?

Prije deset godina!?

Dakle, deset godina da se “progleda”. Da se vidi (shvati) nešto, čega je dio kroz deset godina prije toga, bio.

 

Inače, ako se tko još sjeća, taj ministar dao je ostavku zbog “zdravstvenih razloga”. Ovaj razlog događa se u pravosuđu i među sucima i sutkinjama koji ne mogu uvažiti stav predsjednice / predsjednika suda o tome kakvom neka presuda treba da bude.

 

Nedavno je još jedan ministar pravosuđa prije vremena napustio radno mjesto. Nije bilo u pitanju zdravlje već poslovi sekretarice. No dobro - sekretara. U svakom slučaju dobro je za zdravlje.

 

Čini se da se na mjestu ministra pravosuđa u Hrvatskoj dobro osjećaju samo odvjetnici (advokati). Sa punim povjerenjem u ostvarivanje zadataka, poslovanje je preuzeo Dražen Bošnjaković - odvjetnik.

 

I danas je službeni stav Mladena Bajić (Državno odvjetnišvo Republike Hrvatske) zajedno sa Ministarstvom pravosuđa da u Pravosuđu ne postoji korupcija. Možete im predočiti izvanraspravnu snimku sutkinje koja izjavljuje da će donijeti presudu u korist tužitelja i da neće provoditi dokaze (dobitak s takvom presudom iznosi oko 2.000.000 kuna), što je dosljedno činila / propuštala ili npr. tragikomičnu situaciju da Županijski sud po žalbi napiše da u sudskom predmetnu ne postoji dokument a koji se odmah zatim u prisustvu službenice suda nađe na Općinskom sudu, neuvezan u sudski predmet (izvađen je iz predmeta i nedostavljen Županijskom sudu) itd.

 

Poanta priče o Hrvatskoj i Vladimiru Gredelj je u tome da Vladimir Gredelj nikada neće biti (direktno) kažnjen za svoje riječi o korupciji u Pravosuđu. Neće ga Mladen Bajić kazneno goniti zbog klevete, uvrede ............. čega god a da je to počinio na štetu Republike Hrvatske ili posredno - njenih građana. Neće od njega tražiti vraćanje novca koji je oteto s osnove korupcije. O kojoj sada svjedoči Vladimir Gredelj kao sudionik rada korumpiranih institucija.

 

Ipak je on “krunski” svjedok korupcije u Pravosuđu do samog vrha Države. Kao predsjednik Udruge sudaca, “radio je” za Državu, govorio u njeno ime, branio suce od “kleveta i uvreda” one koji su kroz kaznene prijave imenovani i opisani kao korumpirani i sl. Činio je to pred međunarodnim tijelima i njihovim predstavnicima.

 

Sada od njih traži pomoć. Da mu kao odvjetniku, koji u tome ima i vlastiti materijalni interes, čini se i profesionalni ponos, pomognu da se u Republici Hrvatskoj provodi Zakon. Onako kako je napisan i ovaj put za sve jednako.

 

Zato ću ponosno napisati slijedeću rečenicu:

Sada (2012.godina) možete vjerovati Vladimiru Gredelj.

 

Damir Bobić, Bjelovar

 

P.S. korupcija u pravosuđu nije ništa manja od one prije deset godina ili dvadeset godina. Možda ću napisati kakvu pričicu o porodici Bošnjaković. Ali o tome neki drugi put.

 

nekoliko linkova vezano za prethodno:

http://www.vecernji.hr/vijesti/vladimir-gredelj-odstupio-mjesta-pocasnog-predsjednika-uhs-a-clanak-447310

http://www.vecernji.hr/vijesti/gredelj-hrvatski-pravosudni-sustav-duboko-je-korumpiran-clanak-439362

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gredelj-odstupio-s-mjesta-pocasnog-predsjednika-hrvatskih-sudaca-ne-mogu-vise-gledati-korupciju-/634309.aspx

http://www.index.hr/vijesti/clanak/gredelj-se-pita-tko-tu-koga-laze-i-poziva-predsjednika-upravnog-suda-na-detektor-lazi-/634525.aspx

 

P.P.S.

Koliko je tragikomično stanje u pravosuđu RH, primjer je da (privatni) odvjetnik može pod svojim imenom izdavati rješenja o ovrsi, slati ih seljacima da plate poreze i doprinose, naravno na njegov privatni bankovni račun.

Ako mu kojim slučajem nisu platili poreze i doprinose svoja rješenja bi slao u banke, poslodavcima (ako su i u radnom odnosu), ..... na prisilnu naplatu. Naravno, s nalogom u uplati na njegov privatni račun.

 

Općepoznato je da za provođenje postupka prisilne naplate, time i za provođenje njegovih “rješenja o ovrsi”, prema propisima jamči Država. Pa to je i pisao u svojim “rješenjima o ovrsi”.

Državno odvjetništvo koje u kaznenim postupcima zastupa Državu (osobno upoznat Mladen Bajić) nije niti razgovaralo sa prevarenim građanima. Čini se da nije ništa niti poduzelo da se novac oduzme i vrati tim građanima. Ili da barem utvrdi koliko je novca na prijevaru otuđeno. Sa riječima da je to; porez, doprinos, trošak ovrhe, .....

 

Zanimljivo, taj odvjetnik je od posebnog povjerenja sutkinje Bošnjaković. Do te mjere da je njegovom klijentu dosuđivala novce a da ih on kao odvjetnik tužbom nije niti tražio. Niti njegov klijent, za čije vlastoručno od njega - klijenta napisane tužbe iz iste parnice od ove sutkinje je tražio, citiram; “da ih zanemari”.

 

Pa valjda on zna posao!?

(o tome da li ih je zanemarila ili nije, do danas nisam pročitao ništa u odlukama ove sutkinje ali u svemu mu je vjerovala, čak i o onome što nije bilo napisano).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Da bi se nekoga kritiziralo, potrebno je prvo pročitati što je napisao.

 

Dakle: gospodin se potpisao i jasno napisao svoje ime.

 

A što se tiče borbe protiv korupcije, ponovit ću ono što sam već jednom napisao: tako dugo dok ne budu kažnjiva djela odnosno dok vinovnici ne budu snosili odgovornost (ne mora biti kaznena) za djela koja su uobičajeni rezultat korupcije, tzv. "borba protiv korupcije" će biti samo igrokaz za lakovjerne.

 

Konkretno u sudstvu: dovoljno je pogledati sudsku praksu Ustavnog ili Vrhovnog suda pa vidjeti da ima predmeta (vrlo mali broj, ali ima) koji su riješeni u nevjerojatno kratkim rokovima, u nekoliko dana. Svojedobno sam na ovom forumu ukazao na neke od njih. Isto bi se bez problema našlo i na nižim sudovima, kao što se mogu naći i predmeti koji se ladičare desetljećima odnosno tjeraju u zastaru.

 

(Doduše, za to si treba dati truda jer - zanimljivo, koje li slučajnosti - podaci o predmetima u sudskoj praksi sadrže podatak o datumu odluke, o datumu objave (?), ali ne i o datumu početka spora odnosno datumu zaprimanja predmeta na konkretnom sudu pa taj datum treba potražiti u samom tekstu).

 

Nepotrebno napomenuti, isto vrijedi i za druga državna tijela.

 

Kad bi se npr. kod prometnih prekršaja kažnjavalo kao što se kažnjava korupcija, onda prebrza vožnja sama po sebi ne bi bila prekršaj, nego bi se vozača moglo kazniti samo ako bi postojao nepobitan dokaz (video-snimka, barem dva svjedoka ...) da je njegova noga pritiskanjem gasa baš u kritičnom trenutku dovela do prevelike brzine.

 

Ili obratno: ako bi se za "neobjašnjivu" brzinu u rješavanju nekog predmeta postavljalo pitanje odgovornosti zbog same brzine jer to znači neravnopravno tretiranje stranaka pred sudom, onda korupciju ne bi trebalo (kod takvih djela) niti istraživati, budući da ju samo na temelju takvog podatka i nije moguće dokazati.

 

Ali sve je podešeno i zakoni su tako napisani upravo tako da se to ne čini i da se na svaki mogući način izbjegne osobna odgovornost pojedinaca za ono što čine.

 

Kaznena odgovornost za samo djelo korupcije kao takvo ("stiskanje gasa") samo je zadnja i najneučinkovitja mjera protiv korupcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ude,

molim te reci mi kome da prijavim korupciju. Zar DORH-u, USKOK-u, ili nekom trećem?

I ja sam pisao o skandaloznim presudama u jednom radnom sporu u kojem suci sude dijametralno suprotno od odredbi zakona. Ali to nije sve. Kako bi zaštitili lokalnog politićara, zna se koje stranke, suci Vrhovnog suda u presudi mijenjaju određene datume, iako u spisu imaju dokumenat koji nosi sasvim drugi datum. Osim toga, sudac Vrhovnog suda se poziva na falsificirani dokument koji uopće nije dostavljen u sudski spis.

Samo da pojasnim. Supruga je radila 8 godina na određeno u jednoj školi. Dobila je protuzakonito otkaz, prijavu smo poslali prosvjetnoj inspekciji. Viši prosvjetni inspektor Krešimir Topić zajedno s ravnateljem falsificira odluku o korištenju G.O., ali odluka fizički ne postoji. Izmišljaju samo datume, kako bi prikrili ravnateljevu pogrešku. Te odluke nema u sudskom spisu, već smo priložili odluku koju je supruga potpisala, preuzela i po kojoj je otišla na G.O. Dakle sudac izmišlja neke datume koji ne postoje. Već 4 godine pokušavam doći do ministra znanosti (Primorca, Fuchsa, Jovanovića) ali nitko me ne želi vidjeti, a kamo li saslušati. Pisao sam ministru pravosuđa, predsjedniku Vrhovnog suda i ništa. Molim za savjet što napraviti, kome se obratiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Ako imate saznanja o počinjenju kaznenih djela ,tada se obratite Općinskom državnom odvjetništvu općine počinjenja kaznenog djela .Prijavu možete dati i usmeno u zapisnik.DO će Vas savjetovati da li su Vaša saznanja i dokazi koje ćete podastrijeti dovoljni za podnošenje kaznene prijave savjetovati će Vas na način da Vas zaštite od kaznenog progona za lažno prijavljivanje.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Ako znadete za neko konkretno kazneno djelo i počinitelja dužni ste ga po zakonu prijaviti.

Ako se bojite posljedica moguće lažne prijave napišite anonimno.

Ovaj Vaš post bio bi korektan kada bi uz spominjanje nekih imena najprije spomenuo svoje .

Pozdrav!

 

Kao što je rečeno u slijedećem postu - napisao sam svoje ime i prezime.

 

Naravno, kada sam napisao i prezime "Bošnjaković" mnogima je jasno o kome se radi. I što znači od sutkinje na samom početku tzv. parnice javno dana izjava "da će donijeti odluku u korist tužitelja te da neće izvoditi dokaze". Nakon zaključenja ročišta.

 

Svakoj razumnoj osobi jasno je što znači kada se iz sudskog spisa izvadi dokument da bi se Županijski sud doveo u zabludu. Uz odgovarajuće laganje kroz obrazloženja vlastitih presuda.

Naravno, sve to i mnogo drugog je lako dokazati - jednostavnim čitanjem sudskog spisa. Nema potrebe niti razgovarati sa učesnicima.

 

No o tim i mnogim drugim primjerima korupcije, možda ću javno pisati kasnije - kad dođe vrijeme za to. (oni koji za to trebaju znati - Mladen Bajić i dr. znaju za to).

 

--------------

A što se tiče korupcija, kopirati ću i "pastati" jedan jučerašnji tekst;

cijeli dan se pitam?

 

- da li treba otići na liječenje kod liječnika kretena,

- da li treba prijaviti korupciju, npr. u pravosuđu, mami kretena.

 

Jel' jednom od roditelja koji su kupili liječničku diplomu svom kretenu.

 

(link na novinski članak)

 

P.S. još se pitam što bi Bajić učinio kad bi saznao za tada tajnu istragu protiv svoje "desne ruke"? Prema onim lošim kriminalističkim filmovima MORAO bi je zamoliti da mu prijavi te kriminalne radnje kako bi za njih saznao. A onda će ta desna ruka ponuditi ostavku, koju će on teške volje prihvatiti .................. jest dosadan scenario.

Jel' ga mogu napisati drugačijim, da ne bude toliko kretenski?

------------------------

 

Svima se izvinjavam tko bi se smatrao uvrijeđenim, ali ovaj tekst zasniva se na novinskom članku. I na izrazima iz tog članka.

Jednostavno - život jeste takav.

 

Damir Bobić, Bjelovar

(opet moje ime i prezime ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U postu me zasmetalo generaliziranje i spominjanje jedne obitelji .Teško mi je to prihvatiti,bez obzira o kome se radi .

Poznato mi je međutim da se političke hobotnice upliću u sve pore društva ,vrše pritisak na pravosuđe ,upravu itd.Moje je uvjerenje da je većina vrlo savjesna i da za male pare savjesno radi.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ude, ljepo je vidjeti da imate vjere, ali vjerujte ja sam vjeru u pravosuđe ove države izgubio. I ja sam beskrajno vjerovao u instituciju koja se naziva Vrhovni sud Republike Hrvatske. Zamislite, Vrhovni sud, pa korumpiran. Kako je tek u onim malim općinskim ili žpanijskim sudovima, kad sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske, koji za svoj rad prima plaću cca. 20.000,00 kuna, ide toliko daleko da se u presudi poziva na neki dokument koji je ne postojeći, na falsifikat, i sve to zato da bi pogodovao nekom lokalnom moćniku. Još je žalosnija činjenica da nikoga, ali baš nikoga u ovoj Državi ne brine činjenica da su suci Vrhovnog suda korumpirani, i da sude onako kako to netko od njih traži. Zamislite, sudac Vrhovnog suda piše presudu, ali se ne poziva niti na jedan zakon ili pravilnik. On samo kaže da krivo tumačimo Zakon o radu, i da rad koji je supruga odradila, a radi se o 68 dana se smatra samo FAKTIČNI RAD. Faktični rad je izmišljotina, zapravo, ukoliko uzmemo u obzir stvarno značenje riječi "Faktičan" dolazimo do značenja - STVARAN. Zapravo sudac kaže da je moja supruga stvarno odradila te dane, primila plaću za svoj rad, ali će on ipak presuditi suprotno onome što kaže ZOR, jer eto s druge strane je lokalni moćnik, ravnatelj škole i član jedne stranke. TO JE SKANDALOZNO!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Dobro je kritizirati one koji zaista ne vrijede i čije su presude nebulozne , koji spredmete drže u ladicama. Pred više godina optužen je sudac u jednom malom mjestu ,a bio je profesionalan,ekspeditivan i zakon mu je bio na prvom mjestu,ali politici takvi ne odgovaraju.

Kad spominjete nedaće svoje supruge prisjetim se jednog dragovoljca domovinskog rata koji je dobio otkaz ,nije primio posljednju plaću,i ustao tužbom protiv poslodavca .U toku postupka poslodavac je isplatio dio plaće sudac se oglušio na vapaj samohranog roditelja da to nije cijeli iznos ,izgubio spor i dosuđeno je da oštećena strana plati sudske troškove.

Drugostupanjski sud je samo potvrdio presudu .Očito je da početak nepravde počinje kada je dotična sutkinja kupila diplomu pravnog fakulteta i ne može se očekivati drugo.

Poneki pogrešno shvaćaju imunitet i diskreciono pravo.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani, molila bih Vas da mi objasnite jedan aktualni slučaj vezan uz korupciju u hrvatskom pravosuđu.

Naime, nedavno je u nekim medijima objavljen članak o korumpiranom pravosudnom policajcu. Dotični je nudio posjetiteljima bližnjih u zatvoru razne privilegije za pritvorene u zamjenu za novac, čime je dakako uglavnom obitelji pritvorenih dovodio u iznimno neugodan položaj (radi se naime o svojevrsnoj ucjeni), te su se takvi masovno odlučivali na davanje mita. Mnogi od njih to nisu pravodobno prijavili nadležnima. Uspostavilo se da je riječ o prevari; policajac nikada nije uistinu učinio obećano te je jedan od davatelja mita slučaj ipak prijavio. Uspostavilo se da je bilo više ljudi koji su bili iznuđeni na takav način, te je policija javno, preko medija pozivala građane da svjedoče ukoliko su imali sličnih iskustava.

 

Zanima me hoće li se ljudi koji su pozvani svjedočiti a nisu pravovremeno prijavili slučaj nadležnima odgovarati za davanje mita?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija