Jump to content

Tužba zbog neplaćenih režija


Sparkly

Preporučene objave

Molim vas hitan odgovor;

 

jedan sam od trojice vlasnika stana. Zbog nekih tužbi i neslaganja, da sad ne ulazim u detalje, jedan od ostale dvojice je sudskim putem dobio ključ od stana prije dvije godine, ali nije dolazio u stan, sve do ovog ljeta.

 

Do sad sam ja plaćao sve režije i svi su računi dolazili na moje ime.

 

Sad me zanima dal mogu preko suda tražiti da naredi tom drugom suvlasniku plaćanje režija unatrag dvije godine ( od kada ima ključ), i dal imam šanse u tom sporu s obzirom da računi dolaze isključivo na moje ime pa pretpostavljam da on može prigovorit da nije morao plaćat režije jer nije dobio račune niti je to tko od njega tražio?

 

Drugim riječima, daje li mu pravo vlasništva automatsku obvezu plaćanja određenog dijela režija ili ne i da li se po vašem mišljenju trebam upuštati u takav spor?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravilu komunalne usluge je dužan plaćati onaj koji ih i koristi, bez obzira na vlasništvo. Ovo "u pravilu" znači da je pružatelj komunalne usluge iznimno ovlašten tražiti naplatu od vlasnika kad usluge troši netko drugi (npr. podstanar), i od samo jednog suvlasnika kojega ima u svojoj evidenciji kad ima više suvlasnika, a stan možda koristi netko drugi.

 

U takvom slučaju onaj suvlasnik koji plati ima pravo naknade odgovarajućeg dijela od osobe koja je koristila usluge odnosno od drugih suvlasnika.

 

S druge strane, ne možete tražiti povrat onoga što ste platili a niste bili dužni. Dakle, ako ste plaćali sve troškove umjesto svog srazmjernog dijela a da niste bili izloženi prisilnoj naplati, opasnosti isključivanja priključka itd. onda to ne možete tražiti.

 

Tu ima još jedan dodatak. Iz vašeg opisa proizlazi da nitko nije bio u stanu. Prema tome, nije bilo niti potrošnje komunalnih usluga. Zato pretpostavljam da se vaše pitanje odnosi na fiksne dijelove troška komunalnih usluga koji se naplaćuju bez obzira na potrošnju.

 

Po mojem mišljenju, za sve takve komunalne usluge možete tražiti povrat odgovarajućeg dijela od drugih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru!

Situacija je ovakva; ja sam živio u tom stanu sa ocem a moja dva brata nisu dolazila.Nakon očeve smrti ja sam ostao u živjeti u stanu, jedan od dvojice braće ne dolazi a drugi je počeo dolaziti ovo ljeto, isključivo radi provokacije, boravi u stanu neka 2 dana tjedno. Prije toga nije dolazio i tvrdio je da mu ne dopuštamo ulaz i tražio je preko suda ključ, što je i dobio prije dvije godine. Ali napominjem nije dolazio u stan sve do ovog ljeta. Ja bi sad želio da plati dio režija koji spada svakog od nas vlasnika, mislim upravo na taj fiksni dio, koji se plaća bez obzira na potrošnju. S tim više što namjeravam iseliti iz stana slijedeći mjesec. Znači, stan će biti prazan, a fiksni dijelovi režija će i dalje meni dolazit na naplatu jer je sve kod pružatelja komunalnih usluga na moje ime.

 

Ne znam dal sam sad zakomplicirao,ali pokušavam odvagnut isplatili mi se ić na sud ili bolje ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući da ste vi trošili sve komunalne usluge, mislim da nemate pravo tražiti troškove od drugih. To da eventualno imate pravo naplate fiksnog dijela troškova od drugih suvlasnika sam napisao pod pretpostavkom na niti jedan od vas suvlasnika nije koristio stan.

 

Štoviše, drugi suvlasnici vam imaju pravo naplatiti korištenje stana srazmjerno njihovim suvlasničkim dijelovima.

 

Podsjećam vas da pričuva (ako ste je plaćali) nije komunalija, nego obaveza koju se u svakom slučaju plaća sukladno suvlasničkom dijelu.

 

Ako stan ostane prazan, točno je da će režije i dalje dolaziti na vas, a u tom slučaju vrijedi ono što sam ranije napisao.

 

Usput, nije u vezi s vašim pitanjem ali me iz radoznalosti zanima kakvo je bilo sudsko obrazloženje odluke po kojoj je vaš brat dobio ključ od stana. Po mojem shvaćanju, ako ste vi stanovali u stanu od smrti vašeg oca i uz to ste naslijedili suvlasnički dio, niste nikom bili dužni omogućiti ulazak u stan. Stan koji se koristi za život nije djeljiva stvar, a suvlasnik ga ima pravo koristiti. Drugi su suvlasnici mogli tražiti od vas naknadu, kao što sam napisao, ili uz opravdani razlog tražiti da se usele umjesto vas, ali ne i zahtijevati da koriste stan istovremeno kad i vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru za režije! Evo da vam objasnim ovo naše stanje suvlasništva; dakle, stan je bio majčin. Nakon njene smrti podjeljen je između oca, moja dva brata i mene. Ja sam s ocem imao ugovor o doživotnom uzdržavanju. Nakon njegove smrti njegov dio stana je postao moj. Moja dva brata su zadržala svoje kvadrate. S tim da jedan od njih uopće ne dolazi i nije zainteresiran. S drugim bratom nisam u dobrim odnosima, niti je otac bio. I on za očevog života nije dolazio u stan. Zatim je digao tužbu na nas da on ne može do svojih kvadrata jer mu otac i ja to onemogućujemo. I sud je naložio da mu u najkraćem roku dostavimo ključ od stana i omogućimo neometan ulazak. Još neko vrijeme,nakon što je dobio ključ nije ulazio iako je mogao, no nakon očeve smrti odlučio je koristiti pravo na svoje kvarate i to i čini. Naravno,kako nije fizički podjeljeno koristi cijeli stan ,jednako kao i ja. Samo što za razliku od mene, nije stalno u stanu već povremeno. Ne pristaje na isplatu niti želi kupiti moj dio, a kako je meni ovo nezamisliva situacija u skoro vrijeme ću napustit stan i tražit sudsko razvrgnuće suvlasništva.

Ali sam prije htio vidjet kakve su mi mogućnosti da režijama, tj. da ga, ko vlasnika opteretim na bilo koji način.

Idem u ponedjeljak na razgovor sa svojim odvjetnikom pa ću vidjet što mi je najpametnije.

 

Vama još jednom hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija