Jump to content

psihicko zlostavjanje, rastava, dugovi..


fta

Preporučene objave

Dakle ovako, malo je kompliciranija situacija, osim za obiteljsko pravo vezano je i za porezno i financijsko ako se ne varam tako da se unaprijed ispricavam ako sam pogrijesila podforum. Živim u kući s oba roditelja i bakom dok sestra studira u drugom gradu. U cijelo prici glavni je problem otac koji nas svih konstantno preko 15 ogidna psihicki zlostavlja, mama u tome svemu najvise pati. Prema vlastitoj procjeni moj otac (iako ja prema njemu nemam vise nikakvih osjecaja kao ni ostatak obitelji i ne smatram ga ocem) boluje od narcisoidnog poremecaja licnosti, sto bi u kratkim crtama znacilo: voli samo sebe, jedino je njegovo misljenje pravo i ispravno, sto god netko drugi misli, kaze ili napravi nevalja, nikad nije dovoljno rada, mora se konstantno raditi, a greske NISU DOPUSTIVE NI POD KOJU CIJENU. Iako je on sam napravio mnogo gresaka no to nije bitno, zanemarivo je itd itd, on je najbolji u svemu i svi mu se trebaju divit i postovat ga, a da ne govorim kako je nemoguce doc do rijeci kada se udje u svadju s njim, taj covjek moze, oprostite na izrazu, srat od 5 popodne kada dodje s posla do 5 ujutro i ne zacepit usta i dat rijec. To postaje neizdrzivo, mami je doslovno isprao mozak, slao ju je na ljecenje kod psihijatra jer je prema njegovom misljenju ona ta koja ima problem i njoj je potrebna pomoc. Nikad nije fizicki nasrnuo na nikoga od nas, ali to su psihicka maltretiranja koja traju konstantno, bila bi sretnija da mi je kao klinki opalio samar jednom dva puta ili lupio po guzici nego ovo. Izvan familije nitko ne zna da je on ovakav, svi mu se dive jer je u poslu kojim se bavi medju najboljima, a to mu imponira i dize mu ionako prevelik ego u nebesa. Jednostavno nemamo dokaza da okolina shvati kakav je on covjek uistinu. Nema smisla govorit mu da on ode na ljecenje jer je u stanju rec da psihijatrica ne zna svoj posao i da je stala na nasu stranu jer smo mi "zenske", ugl. nema sanse da prizna da s njim nije nes u redu.

 

I sad, rastava se cini kao jedino normalno rjesenje, medjutim ima jedan veliki problem. On je jedini koji zaradjuje u cijeloj obitelji, odn on i mama zajedno vode firmu u kojoj je on glavni jer odradjuje sve fizikalije, a prije toga su vodili obrt. Otac ne prihvaca rastavu ni pod koju cjenu jer je iz konzervativne sredine iako bi mama dobila parnicu po tom pitanju bez problema, pocevsi od toga da ne spavaju u istom krevetu najmanje 10 godina. Naime nedavno kako je objavljena lista duznika saznala sam da sa starim obrtom moji roditelji duguju drzavi preko milijon i dvijesto tisuca kuna, a mama ako se rastane ne moze trecinu odplatit a kamo li vise od toga. Oba roditelja su relativno blizu mirovine i zanima me ako se ne otplati taj dug, dali to pada na mene i sestru, dali se taj dug prilikom rastave dijeli na pola. Na kucu nam je vec sijela hipoteka i ovrha kako to sve ide. Jedan dio kuce prodan je na javnoj drazbi za mizerne novce i samo cekamo kad cemo morat iz tog djela iselit.

Situacija je stvarno svakim danom sve gora, dugovi se ne otplacuju jer se nema od kuda, otac sve vise maltretira svih, mama nema "pravi" posao da zaradjuje vlasitit novac jer je zaposlena u firmi koju zajedno vode. Ona taj pritisak vise ne moze izdrzat i strah me da si ne ucini nesto nazao, a da ne govorim koliko je puta meni palo na pamet da se ubijem jer se ne vidi izlaza iz situacije. Ja studiram trenutno i cekam da zavrsim jos dvije godine faksa da zavrsim i odselim se cim prije, ali to nije rjesenje za svih. Sto ako dug spadne na mene i sestru i jeli to uopce moguce i hoce li se dug ako se rastave dijeliti na pola jer je napravljen dok su bili u braku??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

osoba (dužnik) dok je živa dužna je vratiti dug.

po smrti dužnika dug prelazi na nasljednike ali samo do vrijednosti nasljeđene imovine.

nasljednici nisu dužni vračati osobni dug ostavitelja (dug zbog jamstva,kocka ...i sl.)

ako ništa ne nasljeđuješ nisi dužna vračati dug ostavitelja.

ako se odreknneš nasljedstva ,nisi dužna vračati dug ostavitelja.

 

razvod braka ne ovisi o pristanku na razvod.

zajednička imovina se djeli ali treba podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

za dug obrta odgovara obrtnik i svojom imovinom (i bračnom stečevinom)

ako je firma d.O.o.

odgovara direktor firme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dug je na obrtu da, a obrt je na ime oca. iz tog razloga su i otvorili firmu da mogu nastavit posovanje, a dug od obrta se samo gomilao i gomila i dalje. od rastave vjerovatno nece nista bit jer mama nije umogucnosti otplacivat ni nac posao novi. u svakom slucaju hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija