Jump to content

zgrada+reklama+ lopov predstavnik zgrade


Anđela Tadić

Preporučene objave

Postovanje.

ovako stvari stoje u grubo pa se nadam da ce te mi pomoci !

uselio sam u stan koji smo iznajmljivali 10 god.zgrada je u kaoticnom stanju ja sam zadnji kat.sa krova zgrade procurilo je u moj stan voda gljivice kapi itd. u toj zgradi se ama bas nista od 1998 do sad nije napravilo osim bojanja unutarnjih zidova hodnika zgrade te stavljeni parlafoni i to je to. u 4 stana prokisnjava predsjednik zgrade nece da kontaktira stano upravu ,nakon moga agresivnog ispada kontaktirana je stano uprava ali pogodite novca na racunu zgrade nemaaaaaaaaaa.god prolaze a novaca nemaaaaa.a doticni predsjednik dobiva 740 kn svaki mjesec. e sada ja sam donekle rjesija sa stanoupravom da izadu na teren pa ce se valjda rjesit.ALI VELIKO PITANJE KOJE ME ZANIMA IMA NA ZGRADI NA UDARNOM MJESTU PREKO CJELE ZGRADE OD 5 KATOVA REKLAMA .A ZA REKLAMU SE DOBIVA NOVAC !!. E SADA U STANOUPRAVI SU VIDILI UPLATA OD REKLAME NITI JEDNE NEMA !!!!!!!!!( ZANIMA ME KAKO I KOME SA MOGU OBRATIT ZA POMOC KOD PRONALASKA RACUNA NA KOJI SE UPLACUJE IZNOS ZAJMA) POSTO NAS PREDSJEDNIK REDOVITO OBNAVLJA SVOJU VIKENDICU U SIBENIKU !!! MOLIM POMOC

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno, prije svega, možete zatražiti promjenu predstavnika ako možete skupiti dovoljno glasova suvlasnika.

 

Također većinom glasova možete raskinuti ugovor s upraviteljem i uzeti novoga.

 

Ako ostanete kod ovih onda možete poduzeti sljedeće.

 

Upravitelj zgrade dužan je jednom godišnje položiti račune suvlasnicima. Dakle, zatražite od upravitelja izvještaje za nekoliko zadnjih godina.

 

Osim toga trebate uvid u međuvlasnički ugovor i ugovor s upraviteljem da vidite kako su regulirani, i jesu li uopće regulirani, prava i obaveze predstavnika suvlasnika.

 

Neki upravitelji se izmotavaju, pa izvještaj dostave u samo jednom primjerku predstavniku stanara pod izlikom da im je skupo praviti izvještaje za sve suvlasnike ili pod nekom drugom izlikom, ili naplaćuju posebno svaku kopiju, ili traže da se zahtjev uputi preko predstavnika stanara itd.

 

Ne dajte se smesti, vaše je neporecivo zakonsko pravo da ostvarite uvid u te izvještaje, a s obzirom na situaciju isplati vam se dati 20-30 kuna za kopiju ako budu tražili. Ako ne daju ili se počnu izmotavati, zaprijetite im tužbom.

 

Iz izvještaja biste trebali vidjeti kako se pričuva plaća i na što se troši.

 

Što se tiče prihoda predstavnika stanara, postoje barem dvije institucije koje bi to moglo zanimati - državno odvjetništvo i poreznike.

 

Kod prijave državnom odvjetništvu treba biti oprezan, za neutemeljenu prijavu vas osumnjičeni može tužiti, dakle prijavu podnijeti samo ako imate dobre razloge da ga prijavite. Dakle, trebali biste imati barem podatke iz izvještaja.

 

Poreznicima je dovoljna sumnja da su njegovi prihodi i rashodi neuravnoteženi.

 

Ove prijave vama neće pomoći, ali bi mogle potaknuti predstavnika stanara da promijeni ponašanje.

 

Svu komunikaciju sa svim institucijama obavljati isključivo pismeno. Kopije dopisa upravitelju možete dostaviti i predstavniku stanara. To bi ga moglo potaknuti da razmisli o svojem ponašanju.

 

Ne očekujte da će svi kojima se obratite nešto poduzeti i zato treba pokrenuti sve postupke koje možete. Budite spremni da u slučaju da ništa ne poduzmu podnesete tužbe u kratkom roku. Recimo, prvom tužbom možete tražiti dostavu izvještaja. To je skupo, ali vjerojatno dok prvom tužbom ne pokažete da mislite ozbiljno ni upravitelj ni predstavnik suvlasnika neće reagirati jer se očito osjećaju sigurno.

 

Ako niste spremni da na sve to potrošite nekoliko godina i puno truda, onda nemojte ništa niti poduzimati, jer ćete izgubiti vremena, živaca i truda i ništa nećete postići nego ostati negdje na pola puta, a predstavnik i upravitelj će se još više razbahatiti.

 

Zbog takovog načina razmišljanja suvlasnika vjerojatno takav predstavnik i opstaje.

 

Što se tiče konkretnog problema tj. prokišnjavanja, ako to ide u hitne popravke onda je upravitelj po potrebi dužan i podići kredit radi saniranja stanja ako u pričuvi nema dovoljno novca.

 

U vezi s reklamom, tražite od predstavnika suvlasnika podatke o tome s kim je sklopio ugovor o postavljanju reklame i tražiti ga na uvid. Obično i na reklami negdje sitnijim slovima piše koja je firma postavila reklamu. Možete se informirati i kod njih, iako vam oni nisu dužni dati podatak. Međutim, upravitelju zgrade bi se morali očitovati, pa možete tražiti od upravitelja da to učini. Predstavnik stanara nema ovlasti potpisivati takve ugovore, osim ako međuvlasničkim ugovorom ili valjanom odlukom suvlasnika nije za to izričito ovlašten.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOV

Izvanredni poslovi

Članak 41.

(1) Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika.

 

za najam prostora (pročelja zgrade )treba suglasnost svih suvlasnika.

sa najmoprimcem (za najam prostora )provjerite kolike su uplate i kome je paćeno.

 

ako postoji međuvlasnički ugovor (ne prinudna uprava)

Pravo svakoga suvlasnika

Članak 88.

Svaki suvlasnik nekretnine ovlašten je, neovisno o ostalima, zahtijevati od suda da svojom odlukom odredi:

- rok u kojem se treba obaviti neki od poslova iz članka 86. ovoga Zakona, o kojem je većinom glasova donesena odluka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija