Jump to content

Novi umirovljenik, molim pomoć

Preporučene objave

objavljeno:

Poštovanje svim ljudima ovdje

Pošto ću biti umirovljen ove godine pokušao sam se raspitati za mirovinu ali dobivam oprečne savjete i mišljenja, na kraju sam saznao za ovaj portal pa se nadam da ćete mi pomoći. Naime ove godine sam dobio rješenje o prestanku DVS s pravom na invalidsku mirovinu s danom 05.09.2012. Razlog mog umirovljenja je moja bolest (duboka venska tromboza desne noge) od koje sam obolio 2008. Nakon hospitalizacije i liječenja sve je bilo u redu i moja bolest se bitno poboljšala iako je neizlječiva. 2011 godine bio sam na redovitom liječničkom pregledu za DVS u Dubravi i proglasili su me sposobnim za DVS, međutim 2012 godine sam išao na izvanredni pregled jer sam trebao ići u misiju UNDOF i tada su me proglasili sposobnim za DVS ali ne i za misiju. Na tu odluku ja sa se žalio da bi me prvostupanjska komisija proglasila nesposobnim i za DVS. Na to rješenje nisam uložio žalbu jer mi se činilo da se ne mogu boriti s vjetrenjačama, a i ispada da sam nesposoban za DVS samo zato jer sam se žalio (možda sam pogriješio).

Branitelj sam od 28.03.1992. godine pa sve do 05.09.2012, što mi je ujedno i radni staž jer nemam ništa u civilstvu (rođen sam 21.06.1970.). Dok sam radio bio sam na mjestu vozača a moja bolest po nekakvim zakonima pogađa i tu skupinu zanimanja iako vozač u vojsci i profesionalni vozač je ogromna razlika. Sada bih molio da mi netko objasni slijedeće stvari:

-koju mirovinu ću dobiti (opću ili profesionalnu)

-da li ću imati, npr 100% profesionalne ili će to biti nekakav mix opće i profesionalne

-da li je bolja opća ili profesionalna mirovina

-što donosi opća a što profesionalna

-mogućnost zaposlenja

-znam da ću dobiti otpremninu ali koja još prava imam (SPECTRA, besplatni udžbenici, školovanje, fondovi itd.)

-bilo kakve informacije koje nisam spomenuo

Ogromno hvala na pomoći

Zabrinuti novi umirovljenik

odgovoreno:
Poštovanje svim ljudima ovdje

Sada bih molio da mi netko objasni slijedeće stvari:

-koju mirovinu ću dobiti (opću ili profesionalnu)

-da li ću imati, npr 100% profesionalne ili će to biti nekakav mix opće i profesionalne

-da li je bolja opća ili profesionalna mirovina

-što donosi opća a što profesionalna

-mogućnost zaposlenja

-znam da ću dobiti otpremninu ali koja još prava imam (SPECTRA, besplatni udžbenici, školovanje, fondovi itd.)

-bilo kakve informacije koje nisam spomenuo

Ogromno hvala na pomoći

Zabrinuti novi umirovljenik

-Koju mirovinu opću ili profesionalnu, teško je reči to če vještak odlučiti...ovako to u samo nagađanja...

-nema mix-a ili je profesionalna ili je opća

-profesionalna je bolja jer s njom možete raditi i nakon mirovine, možete se zaposliti i primati više od 50 % do 70 % mirovine i još uz to raditi i primati punu plaću, dok sa općom ne možete tako raditi ali zato imate oko 30 % višu mirovinu od profesionalne

Za bespaltne udžbenike i slično morate imati status HRVI-a , tako je i u vezi školovanja, za fonove bi imali pravo kao branitelj ako ih već niste prodali.Eto toliko koliko ja znam, za otpremninu u vojsci ne znam....ja sam iz mup-a.

odgovoreno:
-Koju mirovinu opću ili profesionalnu, teško je reči to če vještak odlučiti...ovako to u samo nagađanja...

-nema mix-a ili je profesionalna ili je opća

-profesionalna je bolja jer s njom možete raditi i nakon mirovine, možete se zaposliti i primati više od 50 % do 70 % mirovine i još uz to raditi i primati punu plaću, dok sa općom ne možete tako raditi ali zato imate oko 30 % višu mirovinu od profesionalne

Za bespaltne udžbenike i slično morate imati status HRVI-a , tako je i u vezi školovanja, za fonove bi imali pravo kao branitelj ako ih već niste prodali.Eto toliko koliko ja znam, za otpremninu u vojsci ne znam....ja sam iz mup-a.

Puno hvala na odgovoru, još samo jedno pitanje:

Ako se zaposlim da li je bolje zamrznuti mirovinu ili ugovor o djelu?

odgovoreno:
Puno hvala na odgovoru, još samo jedno pitanje:

Ako se zaposlim da li je bolje zamrznuti mirovinu ili ugovor o djelu?

Ugovor o djelu ako je opća nesposobnost jedino tako se može raditi, ako je opća nema mogučnosti " zamrzivanja " mirovine ostaje samo ugovor o djelu, a ako je profesionalna može se "zamrznuti "mirovina i primati punu plaću + negdje 50 % do 70 % visine mirovine, a može se i raditi na ugovor o djelu bez zamrzivanja mirovine i primati puni iznos mirovine.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija