Jump to content

manja prometna nesreća - nepropisni razmak između vozila


suzy01

Preporučene objave

Poštovani, neki dan sam bila sudionik manje prometne nesreće zbog nepridržavanja propisanog razmaka između vozila. Naime, zbog crvenog na semaforu, kolona je stajala. Nakon što se upalilo zeleno svjetlo, svi smo krenuli. No, ubrzo nakon toga krenulo je naglo kočenje. Iako nisam bila u velikoj brzini, nisam uspjela zakočiti na vrijeme i udarila sam kombi vozilo koje je bilo ispred mene. Šteta na vozilima nije velika, no isto tako ne može se procjeniti je li šteta na kombi vozilu od tog udarca ili od prije (nema tragova boje). Budući da su oba vozila bila u voznom stanju, mičemo se sa ceste radi neometanja daljnjeg prometa. Policija obavlja očevid na parkiralištu, a ne na mjestu nesreće i sastavlja zapisnik u kojem se navodi nepropisni razmak kao osnovni razlog nesreće. Moram napomenuti kako je vozač kombija više puta naveo kako je pješak pretrčavao cestu dok mu je bilo crveno što je uzrokovalo kočenje ostalih sudionika koji su bili u koloni ispred njega, a na kraju i njega samoga. Po policiji je evidentna moja krivnja samim tim što sam se ja kretala iza vozila u koje sam udarila, bez obzira na ostale okolnosti na cesti. Uručen mi je zapisnik kojeg nisam potpisala i uplatnica na 1000 HRK. Zanima me imam li osnovu za žalbu i što to konkretno povlači za sobom? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da imate osnova za prigovor, možete prigovoriti zbog:

 

1. poricanja krivnje, tada će sud pozvati sve sudionike, drugog vozača i policajce, svi oni redom mogu tražiti isplatu putnih troškova tko zna odakle, sud će im svima isplatiti i uračunati u trošak postupka okrivljeniku tj. vama ukoliko vas proglase krivim. Tada kazna zastarjeva u roku od 3 godine, a troškovi postupka u roku od 10 godina;

 

2. prigovora na visinu sankcije, tada u prigovoru morate priložiti dokaze da će vam tih 1.000 kuna zaista ugroziti životnu egzistenciju, a to je malo teško, čisto sumnjam da ste na listi primatelja socijalne pomoći.

 

Za kraj, vaš osiguravatelj neće ni čekati okončanje prekršajnog postupka, pravnik osiguravatelja će potpisati isplatu oštećenom, unaprijed zna kako će sve završiti jer je krivica više nego očita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako.

 

To što se vama dogodilo može se dogoditi baš svakome, pogotovo uzimajući u obzir da kroz to teretno vozilo niste niti mogli vidjeti kretanje tog pješaka pa niste niti očekivali zaustavljanje vozila ispred sebe.

 

Raspitajte se u svom osiguranju kolika šteta će biti isplaćena oštećenom, ukoliko je manja od 25% vaše police osiguranja isplatilo bi vam se da taj iznos platite svom osiguravatelju da vam ne uzimaju stečeni bonus ili još gore da ne ulazite u preskupi malus.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija